Maajoukkue- ja liittovalmennus

Ratsastajainliitto järjestää valmennusjärjestelmänsä mukaista maajoukkue- ja liittovalmennusta. Valmennustoiminnan keskuspaikkana toimii Hevosurheilun valmennuskeskus Ypäjällä (Hevosopisto).

Haku liiton valmennusrenkaisiin kaudelle 2022-2023 on nyt auki!

Olympialajeissa maajoukkuevalmennukseen valitaan liiton järjestämän valintaleirin kautta.

Valintaleirille (joissakin lajeissa kuivaleiri ilman hevosia) on osallistuttava kaikkien maajoukkuevalmennukseen haluavien. Valintaleirille ovat oikeutettuja osallistumaan oman ikäryhmänsä EM-kvaalituloksen omaavat ratsukot sekä liittovalmentajien suosittelemat ratsukot. Maajoukkuevalmentajat valitsevat lopulliset valintaleirille osallistuvat.

Liittovalmentajat käsittelevät valmennushakemukset ja esittävät tavoitteellisia ratsukoita riittävien kilpailutulosten perusteella liiton maajoukkuevalmennuksen valintaleirille tai katsastusten perusteella B-renkaaseen tai aluerenkaaseen. 

Maajoukkuevalmentajalla on oikeus tehdä valinnat valintaleirin sekä muiden näyttöjen perusteella.

Lajit ja valmentajat

Hakuohje Suomen Ratsastajainliiton (SRL) A-maajoukkue ja A-kehitysrenkaaseen sekä SRL:n alueellisesti toteutettavaan liittovalmennukseen kaudelle 2022-2023:

Yleistä
Maajoukkuevalmennukset toteutetaan pääsääntöisesti Hevosurheilun valmennuskeskuksessa Ypäjällä. Liittovalmennukset toteutetaan SRL:n ja Hevosurheilun Valmennuskeskuksen kanssa sopimussuhteessa olevissa valmennuspaikoissa ympäri Suomea.

SRL: n A-maajoukkuevalmennus on suunnattu ratsukoille, joiden tavoite ja tulosennuste jo annettujen kilpailunäyttöjen perusteella on kansainvälisen menestyksen saavuttaminen omassa ikäryhmässä lähimmän kahden vuoden aikana. 
Varsinaisen A-maajoukkueen lisäksi osassa lajeista ja ikäryhmistä toimii myös A-kehitysrengas, johon kuuluvien ratsukoiden oletetaan kehittyvän maajoukkuetason tehtäviin lähimmän parin vuoden aikana. A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen valitaan valintaleirin kautta.

SRL:n B- rengas on suunnattu ratsukoille, jotka ovat oman ikäryhmän kansallista tasoa tai nousemassa sille tasolle lähimmän kahden vuoden aikana ja ovat ehdolla tulevina vuosina A-maajoukkuevalmennusryhmiin. 
B-renkaisiin voidaan valita myös vähemmän kilpailukokemusta omaavia ratsukoita, jos tuloskehitysennuste on valmentajan arvion mukaan hyvä ja kehitystä tapahtuu valmennuksen tuloksena.

Liittovalmennusryhmiin kutsutaan ensisijaisesti tavoitteellisia poni-, lapsi- ja junioriratsastajia, joilla on jo vähintään aluetason kilpailukokemusta. Nuoria ja senioreita sekä esimerkiksi nuoria hevosia voidaan ottaa mukaan, jos valmennusryhmissä on tilaa. Liittovalmennusrenkaaseen nimetty ratsukko sitoutuu osallistumaan oman alueensa valmennustapahtumiin

Kaikkiin liiton valmennusrenkaisiin osallistumisen ensisijaisena kriteerinä on sitoutuminen tavoitteelliseen valmentautumiseen. Valmennusryhmiin valittujen oletetaan osallistuvan kaikkiin valmennustapahtumiin, jotta valmennusta voidaan toteuttaa päämäärätietoisesti. 

Huomioi, että tämä ohjeistus koskee pääsääntöisesti olympialajien toimintoja, mutta pätee myös tietyltä osin kaikkiin lajeihin. Lajeilla voi olla omia ohjeistuksia ja kriteereitä valmennustoimintaan.

Hakuohje SRL:n liittovalmennusrenkaaseen (toteutus alueilla):

Yleistä
Huolellisesti täytetyt hakemukset tulee jättää 14.8.2022 mennessä Hevosopiston Internet-sivulla löytyvällä lomakkeella. Kukin hakija voi jättää hakemuksen mihin valmennusrenkaaseen tahansa riippumatta asuinpaikkakunnastaan. Huomioi, että osa tulostasovaatimuskysymyksistä koskettaa lähinnä A- ja A-kehitysryhmiin pyrkiviä.

Liittovalmennusrenkaan valmennuspaikkoja, jolla valmennus toteutetaan, on joka alueella vähintään yksi. Kukin hakija voi hakea vain yhteen liittovalmennuspaikkaan, mutta B-renkaaseen valittu voi osallistua myös muihin ”oman liittovalmentajansa” valmennustapahtumiin hänen muilla alueillaan.

Valmennuksen yhteyshenkilöinä toimii sen alueen valmennusvastaava, jonka alueella valmennuspaikka sijaitsee.
Liittovalmentajat voivat esittää riittävän tulostason sekä tavoitteellisuuden omaavia ratsukoita osallistumaan maajoukkueen valintaleirille. Lopullisen valinnan valintaleirille hyväksyttävistä tekee kuitenkin maajoukkuevalmentajat.

Hakuohje A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen (järjestetään pääsääntöisesti Ypäjällä):

Yleistä
Kaikkien valmennukseen haluavien (myös jo maajoukkueessa olevat!) tulee täyttää hakulomake huolellisesti viimeistään 14.8.2022 mennessä Hevosopiston Internet-sivulla löytyvällä lomakkeella. HUOM! Tänä vuonna ESTEmaajoukkueeseen ei tarvitse hakea lomakkeella! Valmentajat valitsevat estemaajoukkuevalmennettavat kilpailusuoritusten perusteella.

A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen haluavien tulee kaikkien osallistua maajoukkueen valintaleirille (ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin). Valintaleiri pitää sisällään haastatteluja, kuntotestit sekä mahdolliset katsastukset ratsukoille. Maajoukkueen valintaleirille ovat oikeutettuja suoraan osallistumaan alla olevan A-renkaan vaatimukset täyttävät ratsastajat. Muutoin ratsukko osallistuu alueellisiin katsastuksiin. Maajoukkuevalmentajilla on oikeus tehdä valintoja myös muilla perusteilla suoraan maajoukkueen valintaleirille, mikäli kokevat sen tarpeelliseksi. 

Alueellisissa katsastuksissa liittovalmentajat arvioivat ratsukon tason, kilpailutason sekä tavoitteellisuuden ja voivat esittää ratsukoita maajoukkueen valintaleirille. Lopullisen valinnan tekevät kuitenkin maajoukkuevalmentajat. Valintaleirille osallistumisoikeuden omaaville lähetetään erillinen kutsu valintaleirille osallistumiseen.

Maajoukkueen valintaleirin perusteella maajoukkuevalmentajat valitsevat maajoukkuevalmennettavat.

Valmennusryhmiin nimeämisen tasoedellytykset:

A-rengas
– Tavoitteellinen valmentautumisohjelma kohti huippu-urheilijan uraa
– Arvokilpailuihin vaadittava tulosvaatimus voimassa ko. kauden EM kilpailuun (FEI:n joukkueohjelma / ikäryhmä).
– Arvokilpailuihin vaadittava tulosvaatimus taso saavutettu vähintään kaksi (2) kertaa kansallisen tason kilpailuissa edellisenä tai kuluvana vuonna arvokilpailun joukkueohjelmaa vastaavassa luokassa
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten perusteella kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toiminta ei tähtää A-renkaan tavoitteisiin

A-kehitysrengas
– Sitoutuminen tavoitteelliseen valmentautumiseen
– Edellytys täyttää A-renkaan tulostaso vaatimus kuluvana tai seuraavana vuonna
– Kansallisia kilpailutuloksia arvokilpailutason luokista
– Poikkeuksellisen vahvat taidolliset näytöt ja kilpailukokemusta arvokilpailutason luokista tai sitä yhtä tasoa alemmista luokista. MJ valmentaja vastaa päätöksestä.
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toiminta ei tähtää kehitysrenkaan tavoitteisiin

B-rengas
Edellytys täyttää kehitysrenkaan tulostaso kuluvana tai kahtena seuraavana vuonna
– Kansallisia kilpailutuloksia oman ikäryhmän tasolta (esim. junioricup, ponicup)
– Tavoitteellinen kilpailutoiminta ja sitoutuminen SRL valmennustoimintaan. 
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toimintaan ei ole sitouduttu eikä se ole riittävän tavoitteellista 

Aluerengas
Tavoitteellinen valmentautuminen ja kilpailutoiminta sekä sitoutuminen SRL valmennustoimintaan. 
Huomioidaan ikärakenne = edellytykset B-renkaaseen nousemiseen. Aluerenkaaseen voidaan nimetä myös ratsukoita, joiden ikärakenne ei mahdollista yllä olevaa urakehitystä, jos valmennusryhmissä tilaa.

KOULURATSASTUS:

  • Lapsiratsastajat helppo B/A
  • Ponit helppo A (FEI:n)
  • Juniorit vaativa B
  • Nuoret vaativa A

ESTERATSASTUS:

Vähintään aluetason kilpailutuloksia:

  • pikkuponit 80/90cm ->
  • isot ponit ja lapsiratsastajat 90/100 cm
  • juniorit 105/110 cm ->
  • nuoret (jos on 120 cm ->) ja edellytykset kuluvalla tai seuraavalla kaudella kilpailla oman ikäryhmän 3—5 tason (kansalliset) kilpailuissa oman ikäryhmän sarjakilpailutasolla (esim. ponicup, junioricup)

KENTTÄRATSASTUS:

Vähintään aluetason kilpailutuloksia:

  • ponit, juniorit, nuoret, seniorit tutustumisluokka – helppo tai koulu (väh. He B) ja estetuloksia (100/110cm) ja edellytykset kuluvalla tai seuraavalla kaudella kilpailla oman ikäryhmän 3—5 tason (kansalliset) kilpailuissa oman ikäryhmän sarjakilpailutasolla (esim. ponicup, helppo cup)

KAIKKI LAJIT:

Tähän renkaaseen voidaan nimetä / valita myös U 25 tai nuorten hevosten ratsukoita tai alueella aktiivisesti toimivia vastuuvalmentajia / kilpailijoita
Ryhmään voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toimintaan ei ole sitouduttu eikä se ole riittävän tavoitteellista.

Kaikkien valmennusleirien (maajoukkue ja liittovalmennus) ajankohdat ja ilmoittautumiset löytyvät KIPA:sta. Tee ilmoittautumisesi aina ajoissa valmennusleirille!

Lähde: SRL


Valmennushakulomakkeet

Haku liiton valmennusrenkaisiin kaudelle 2022-2023 on nyt auki!

LIITTOVALMENNUSMAKSUT koulu-, este- ja kenttäratsastus kausi 2022-2023

Hakuaika on 11.7.-14.8.2022. (Vikellyksen valmennusrenkaiden hakuaika päättyy 31.8.)

Kun haet valmennuspaikkaa, täytä jokaisesta hevosesta oma lomakkeensa. Estemaajoukkuevalmennuksiin hakevan ei tarvitse täyttää lomaketta! Muut lajit normaalisti.

Olethan ajoissa, sillä hakuaikaa ei jatketa. Huomiothan, että alueelle tarvitsee olla hakijoita vähintään 10 hlö, jotta valmennuksia lähdetään toteuttamaan kyseisellä alueella. Mikäli määrä ei täyty, niin hakijat ohjataan katsastukseen muille alueille.

Kouluratsastus 

Esteratsastus  

Kenttäratsastus  

Pararatsastus  

Matkaratsastus  

Vikellys B-rengas  (Hakuaika päättyy 31.8.)

Vikellys A-rengas (Hakuaika päättyy 31.8.)

Valjakkoajo 

HAKU PÄÄTTYY 14.8!

Hakuun liittyvät kyselyt: trainingcenter@hevosopisto.fi

LIITTOVALMENNUSMAKSUT koulu-, este- ja kenttäratsastus kausi 2022-2023


Kuvia