Usein kysytyt kysymykset

Näitä asioita kysytään koulutukseen liittyen:

Mitä opiskelu maksaa?

Opiskelu on hevostalouden perustutkintoa suorittaville ilmaista. Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Hintatiedot löytyvät kunkin koulutuksen kohdalta.

Mikä on jatkuva haku ja miten se toimii?

Jatkuva haku on käynnissä ympäri vuoden (hakemusten käsittelyssä viivettä heinäkuussa). Kaikille opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon opiskelijan aikaisempi osaaminen. Jatkuvan haun kautta voit hakeutua kaikkiin Hevosopiston tutkintoihin. 

Hakulomakkeen palautettuasi Hevosopistolta otetaan Sinuun yhteyttä kahden viikon kuluessa. Poikkeuksena heinäkuu, jolloin hakemuksia ei käsitellä lomakauden vuoksi.

Todistuksen keskiarvo kaksoistutkintoon
Kaksoistutkinnon suorittamisen suosituksena on, että perusopetuksen lukuaineiden keskiarvo on vähintään 8, sekä lukioaineissa (äidinkieli, ruotsi, englanti, matematiikka) arvosanat vähintään 8. Kaksoistutkinnon suorittamisessa vaaditaan hyviä opiskelutaitoja ja tavoitteellisuutta, ja valmiutta tehdä myös opintoja itsenäisesti. Kaksoistutkintoa suorittaville lähetetään opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen tietoa lukion kurssivalinnoista. 

Perustutkintojen valintapisteet
Peruspisteet muodostuvat koulutodistuksen ja muiden kriteerien perusteella, jotka määritellään erikseen peruskoulu- ja ylioppilaspohjaisille hakijoille. Tarkempaa tietoa pisteytyksestä on Opintopolussa

Soveltuvuuskoe
Ypäjän Hevosopistolla ei järjestetä yhteishaun soveltuvuuskoetta vuonna 2021. Osaamisaloittain voidaan järjestää soveltuvuuskoe tukemaan valintapäätöstä ensimmäisen opintovuoden päätteeksi (suuntautuminen).

Jos olet hakenut useaan hevosalan koulutukseen, sinut kutsutaan kokeeseen ylimpään hakutoiveeseen, jossa on koe. 

Soveltuvuuden arviointi suoritetaan opintojen aikana linjoille, joissa ratsastustaidolla on merkitystä (ratsuhevosen koulutus, ratsastuksenohjaaminen).

Valinnat
Tieto yhteishaun valinnoista saadaan aikaisintaan 17.6.2021. Opiskelupaikan saaville ilmoitetaan valinnasta kirjallisesti. Tieto valinnoista julkaistaan myös Ypäjän Hevosopiston nettisivuilla (mikäli hakija ei ole hakuvaiheessa kieltänyt nimensä julkaisemista).
Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 1.7.2021 opintopolku.fi –palvelussa.

Jatkuvan haun kautta hakeviin ollaan yhteydessä parin viikon sisällä. Kun päätös opiskelijaksi ottamisesta on tehty, aloitusajankohta sovitaan opiskelijan kanssa.

Tutkintonimikkeet Hevostalouden perustutkinto
Hevostenhoitaja

Hevospalveluohjaaja

Ratsastuksenohjaaja

Viikonloput
Opintoja suoritetaan ajoittain myös viikonloppuisin: määrä on riippuvainen mm. valinnaisopinnoista. 

Asuminen
Nuorisoasteen opiskelijoiden asuminen oppilaitoksen asuntoloissa on maksutonta koulupäivinä ja viikonloppuisin. Mikäli opiskelija asuu muualla, hän vastaa itse asumiskustannuksista. 
Opiskelija-asunnot ovat pääosin kahden hengen huoneita soluasunnoissa. Huoneet on kalustettu, ja solujen yhteisissä tiloissa on televisio. Opiskelijat tuovat omat peitot, tyynyt ja liinavaatteet. Pesutupien käyttö on opiskelijoille maksutonta. 

Ruokailu
Peruskoulutuksessa aamiainen, lounas ja päivällinen ovat koulupäivinä maksuttomat. Vapaapäivinä ruokailu on maksullinen. 

Työkokemus
Perustutkintoon pyrkiviltä ei vaadita työkokemusta tai pitkäaikaista hevoskokemusta. 

Ratsastustaito
Hakijoilta ei edellytetä ratsastustaitoa ennen koulun aloittamista. Käytännössä ratsuhevosen kouluttamiseen suuntautuvilla on oltava riittävästi ratsastustaitoa, jotta he vuoden opintojen jälkeen pystyvät suoriutumaan valinnaisopinnoistaan. 
Ratsastuksenohjaajiksi tähtäävät ovat yleensä ratsastaneet useita vuosia, heidän ratsastustaitonsa hakuvaiheessa on ollut keskimäärin helpon B:n tasolla. 

Oma hevonen 
Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelija ei tarvitse omaa hevosta.
Jos opiskelijalla on mukana oma hevonen, se hoidetaan ja liikutetaan pääsääntöisesti vapaa-ajalla. Tallipaikan hinta on ns. opiskelijahinta, joka vahvistetaan vuosittain (n. 500 euroa). Hintaan sisältyvät tallipaikka, karsinan siivous, heinä, kaura, lese, peruskivennäinen, tarhaus (min. 4 t/ päivä) sekä hevosurheilualueen ja maneesien käyttö. Tallipaikkaa haetaan erillisellä kaavakkeella, joka lähetetään kutsukirjeessä opiskelupaikan saaneille.

Hevosopiston läheisyydessä on myös useita yksityisiä pieniä talleja, joista löytyy tallipaikkoja.

Lemmikit
Hevosopistolla on rajoitettu määrä asuntoja koirallisille opiskelijoille.