Taustoja ja tarinoita

Suomenratsujen Kuninkaalliset järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Vuosien saatossa tapahtuman suosio on kasvanut tasaisesti, viime vuosina tapahtumaan osallistuneiden suomenevosten määrä on noussut jo ýli 500 ! Tapahtuma on yksi suomenhevosväen vuoden kohokohdista jonka ainutlaatuinen tunnelma on vertaansa vailla. Tällä sivulla julkaistaan vaihtuvia tarinoita ja taustoja tapahtumasta ja sen tekijöistä!

Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuma järjestettiin Ypäjällä ensimmäisen kerran 6.-8.9.2002 nimellä Suomenhevosviikonloppu. Tapahtuman työnimi oli alkuun ”Bundessampionaatti” ja siitä edelleen muotoiltu ”Puttesampionaatti”. Tapahtuman konsepti, ja alkuun myös nimi lainattiin Saksan Warendorfin Bundeschampionat -tapahtumasta, vuotuisesta nuorten hevosten ja ratsukasvatuksen mestaruustapahtumasta.

Suomenratsujen Kuninkaalliset on vuotuinen suomenhevosratsun kasvatuksen päätapahtuma.

Tällaisen valtakunnallisen tapahtuman idea on alun perin lähtenyt Suomenratsut ry:n (Suora) piiristä jo 1990-luvun alussa, vahvassa yhteistyössä Ypäjän hevoslaitosten kanssa. Suora järjesti jo -90 luvulla useita suomenratsun kasvatusta edistäviä kilpailutapahtumia. Nykyiseen muotoonsa Suomenratsujen Kuninkaalliset alkoi kehittyä vuonna 2002, jolloin Hevosopistolla Ypäjällä järjestettiin 6.-8.9.2002 Suomenhevosviikonloppu. Tuolloin kolmipäiväisen tapahtuman ohjelmaan kuului                   

  • Nuorten suomenhevosratsujen laatuarvostelu (neljä ikäluokkaa): 3-v. tammat, oriit ja ruunat, 4-v. samoin, 5-v. samoin, 6-v. samoin
  • Suomenhevosten koulumestaruus
  • Esteratsastuksen alue- ja kansallisia luokkia
  • Valjakkoajon alue- ja kansallisia luokkia                          

 Idean hyödyntää mallina saksalaista ratsukasvatuksen suurtapahtumaa lanseerasi Hevosopiston ja jo sitä edeltävien oppilaitosten, Ypäjän Hevostalouskoulun ja Suomen Ratsastusopiston ratsastuksenopettajana vuosikymmenet toiminut Susanna Frey, ”Susu”. Sekä kansainvälisen että suomalaisen ratsastusmaailman ja eritoten suomenratsun kehityksen tuntijana Susu näki mahdollisuuden saada tällaisesta tapahtumasta hyvä työkalu suomenhevosratsun jalostusvalintaan. Tänä vuonna järjestetään Suomenratsujen Kuninkaalliset 21. kerran 1.-4.9.2022. Nyt on mahdollista katsoa taaksepäin ja vetää johtopäätöksiä tapahtuman kehityksestä, merkityksestä ja vaikutuksista suomenratsukasvatukseen – ja laajemmaltikin koko hevostalouteen.

Kehitys suomenratsukannan laadussa on nähtävissä Laatuarvostelukarsintojen hevosmateriaalin muuttumisena vuosien mittaan tasalaatuisemmaksi. Nuoret hevoset ovat laatutyypiltään entistä paremmin käyttötarkoitusta vastaavia. Laatuarvostelu tuottaa joka vuosi lisää materiaalia jalostusvalinnan pohjaksi, ja tämä edesauttaa ratsusuunnan kasvattajien työtä.

Kehitys ei ole sattumaa – järjestelmällisen koulutuksen vaikutus on nähtävissä.                                                                                 Laatuarvosteluun valmistautumisesta ja suomenratsun jalostusvalinnasta yleensä on Hevosopistolla järjestetty koulutustilaisuuksia vuosittain Suomenratsujen Kuninkaallisten alkuvuosista saakka. Ammatillisessa koulutuksessa nuorten ratsuhevosten peruskoulutuksen (= remonttikoulutus), ratsastuksenohjaajan ja ratsastuksenopettajan tutkintoihin opiskelevat saavat vahvan tuntuman sopivantyyppisen ratsun valintaan, jalostukseen ja kouluttamiseen sekä puoliveri- että suomenhevosratsuilla. Suomenhevonen ratsastuskoulun tuntihevosena on monelle asiakkaalle verraton ratsu ja täydentää tarjontaa puoliveriratsun ja ponien ohella. Kansainvälisestikin suomenratsu on vähitellen tullut tunnetummaksi, ja muun muassa ruotsalaiset ratsastuksenopettajat ovat huomanneet vastaavanlaisen hevosen puutteen sikäläisessä ratsastuskoulutarjonnassa.      

  – Ammattitaitoiset ratsastuksen ja suomenhevosratsun osaajat jakavat edelleen asiantuntemustaan työelämässä asiakkailleen ja harrastajille laajemmaltikin. Tämä työ on tuottanut viime vuosikymmenien kuluessa vankan ja laajenevan pohjan suomenratsun käytölle ratsastuskouluissa ja harrastajien piirissä. Tätä kautta myös kasvattajien tietopohja ja osaaminen lisääntyy jatkuvasti. On siis oikeutettua vetää johtopäätös, että ratsastuksen tutkintojen ja koulutuksen järjestäminen on vaikuttavuudeltaan yksi onnistuneita ja tuotteliaimpia panostuksia maamme ammatillisen koulutuksen piirissä.

– Tällä tiedon ja osaamisen jakamisen tuloksekkaalla tiellä on hyvä jatkaa!                

 

” Laatuarvostelu luo koulutukseen selkeitä tavoitteita”  -Susanna Frey

 

Kuvissa vasemmalta: Arto Vahtera – Samuli, Susanna Frey – Kelmi, Päivi Laine – Samuli


Kuvia