Suomenhevosten Laatuarvostelu

3-5 vuotiaiden suomenhevosten laatuarvostelu on ollut käytössä jo 1990-luvulta, jolloin sitä kutsuttiin Nuorten suomenhevosten katselmukseksi. Vuodesta 2002 laatuarvostelu on järjestetty Suomenratsujen Kuninkaallisten yhteydessä Ypäjällä.

 3- ja 4-vuotiaat suomenhevoset osallistuvat karsintoihin, joita järjestetään neljällä eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Karsintojen parhaat pääsevät syksyllä Ypäjällä järjestettävään finaaliin. 5-vuotiaat pääsevät mukaan laatuarvosteluun kilpailusuoritusten perusteella.

Vuonna 2021 3- ja 4-vuotiaiden karsinnat  järjestetään totuttuun tapaan neljällä eri paikkakunnalla, hevosalan oppilaitoksissa ympäri Suomen.  Covid-19 ja EHV-1 tilanteiden aiheuttamien rajoitusten ja siitä seuraavan epävarman turvallisuustilanteen vuoksi karsinnat järjestetään elo -syyskuulla. 

Laatuarvostelun finaali järjestetään omana maneesitapahtumanaan Ypäjällä lokakuussa, ja sen ajankohta varmistetaan heinäkuun alkuun mennessä. 

Hevosopisto ja Ypäjän Hevosystäväinseura ovat sopineet yhteistyöstä tapahtuman järjestelyiden osalta siten, että tapahtumien kokonaisuuden koordinoinnista ja Ypäjän tapahtumien käytännön järjestelystä vastaa Ypäjän Hevosystäväinseura, yhteyshenkilönä Pauliina Pöntinen,
s-posti: shlaatuarvostelu.info@gmail.com, puh: 050 5230 641


Seuraa tapahtumia ja niiden valmistelua facebookissa: tapahtuman FB-sivu julkaistaan pian!

Yleistä laatuarvostelusta

  • Kolmivuotiaita arvioidaan irtohypytyksessä, sekä yhdistetyssä rakenne- ja askellajikokeessa.. Nelivuotiaat suorittavat finaalissa yhdistetyn rakenne- ja askellajikokeen sekä lisäksi estekokeen. Askellaji- ja estekoe suoritetaan ratsain. Viisivuotiaat suorittavat laskellaji- ja estekokeen ratsastajan kanssa. Arvostelussa kiinnitetään huomiota muun muassa hevosen tasapainoon, yhteistyöhalukkuuteen ja ratsastettavuuteen.
  • Laatuarvostelussa huomioidaan varsoneet tammat siten, että 4- ja 5-vuotiaiden laatuarvosteluun saavat osallistua vuotta vanhemmat varsoneet tammat. Kuitenkin niin, että sama hevonen voi osallistua yhtenä vuonna vain yhden ikäryhmän laatuarvosteluun tai 6v kasvattajakilpailuun.

3-4-vuotiaat

  • Kunkin karsinnan osallistujamäärä vaikuttaa karsinnasta finaaliin pääsevien hevosten määrään (suhteutettu karsinnan osallistujamäärään)
  • Finaaliin pääsee molemmissa ikäryhmissä yhteensä n. 30 hevosta.
  •  4-vuotiaiden finaaliin pääsevät mukaan automaattisesti, ilman karsintaa, vuoden 2020 3-vuotiaiden laatuarvostelun kokonaiskilpailun kolme    parasta hevosta sekä lupaavin este- ja askellajihevonen (elleivät ne ole mukana kärkikolmikossa)
  • Lisäksi finaaliin voidaan kutsua ei-sijoittuneita hevosia karsinnan osallistujamäärään suhteutettuna. Varasijoja ei ole.
  • Vuoden 2021 Finaaliin päässeet hevoset  julkaistaan finaalin kutsun yhteydessä viim. 1 vko karsintojen jälkeen.

5-vuotiaat

  • 5-vuotiaiden laatuarvosteluun saavat ilmoittautua hevoset, joilla on ilmoittautumisajan loppuun mennessä suoritettuna hyväksytty tulos joko esteratsastuksessa vähintään 80cm tai kouluratsastuksessa helppo C tasoisessa luokassa. Kvaalikilpailun tulokset tulee olla nähtävillä KIPAssa.

Vuoden 2020 TULOKSET


 


Lisätietoa

Sh-laatuarvostelu Karsinnat >

Sh-laatuarvostelun Finaali >

Sh-laatuarvostelussa menestyneet >

3v tulokset 2020 >

4v tulokset 2020 >

5v tulokset 2020 >