Info

Kenttäratsastuksen PM-kilpailu ratsastetaan Ypäjällä elokuussa! Mukana ovat kaikki ikäluokat: ponit, juniorit, nuoret ja seniorit.

Osallistujia odotetaan saapuviksi Virosta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Suomalaiset ovat viime vuosina pärjänneet PM-tasolla ansiokkaasti, viime vuonna Axel Lindeberg ja My Laptop voittivat kultaa!

Kenttäratsastus pähkinänkuoressa:

Koulukokeessa ratsukko suorittaa ennalta määritetyn kouluratsastusohjelman. Tuomarit pisteyttävät liikkeet ja arvioivat ratsukon yhteistyötä. Pisteet  muutetaan virhepisteiksi. Mitä pienempi pistemäärä on, sitä paremmin ensimmäinen osakoe on sujunut.

Estekokeessa ratsukko suorittaa esteradan, jossa hypätään 10-15 estettä. Virhepisteitä kertyy puomin putoamisesta ja esteen ohituksesta.

Maastokokeessa ratsukko etenee laukassa pellolla ja metsässä ylittäen erilaisia esteitä, kuten massiivisia laatikoita, tukkeja, alashyppyjä, ojia ja vesiesteitä. Maastokoe on usein kenttäratsastajien suosikkiosuus, ja hevosetkin innostuvat usein päästessään maastoradalle. PM-kilpailuissa estemäärä on 25-30, ja radan pituus on maksimissaan 3200 metriä. Vauhtivaatimus on 520 m/minuutissa.

Turvallisuuteen on panostettu viime vuosina lisäämällä kiinteisiin esteisiin ns. turvakannattimia, jotka laukeavat kun esteeseen tulee liikaa painetta. Tällaisen esteen laukeamisesta tulee 11 virhepistettä. Esteen ohituksesta annetaan 20 virhepistettä, ja mikäli ratsukko menee toisen kerran ohi, lisätään pistesaldoon 40 pistettä. Kolmannesta perättäisestä ohituksesta seuraa hylkäys.

Kaikkien osakokeiden virhepisteet lasketaan yhteen ja pienimmän pistemäärän kerännyt on voittaja.


Kuvia