Suomen seniorijoukkueelle kultaa kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailuissa

  • 15.8.2023

Kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian senioreiden mestaruuden voittoon Ruotsin Madelene Gustafsson. Suomen senioreiden joukkueelle kultaa. Nuorien ja junioreiden voittoon Ruotsin Signe Kvarnstrad. Hopea ja pronssi nuorissa ja junioreissa Suomeen.

  • Kuva

Ypäjä Championship Weekendillä käytiin Pohjoismaiden ja Baltian kenttäratsastuksen mestaruuskilpailut. Senioreiden mestaruuteen ratsasti Madelene Gustafsson hevosellaan Miami C (34.1), jotka pitivät estekokeen jälkeen kärkipaikkansa saaden maastokokeesta 0.8 virhepistettä. ”Koulukokeen jälkeen tulos ei ollut niin hyvä kuin yleensä, mutta rataesteillä ja maastossa hevonen oli fantastinen. Minulla on yksi joukkuekulta, mutta tämä on minulle iso juttu voittaa henkilökohtaista kultaa,” kertoo Gustafsson.

Hopean vei viime vuoden PM-kultamitalisti Hans Bauer hevosella Praesttegaardens Leopold (38.8). ”Olen aika iloinen. Toivoin olevani koulun jälkeen muutaman pisteen korkeammalla, mutta meille tuli muutama pieni virhe. Rataestekokeessa tippui kaksi estettä, jotka olivat minun vikani, mutta maastokoe oli täydellinen. Toivoin voittoa, kun voitin viime vuonna, mutta tänään voitin hopeaa.”

Tämän vuoden Suomen mestari Aada Puranen nousi maastokokeen jälkeen hevosellaan Dior (39.1) pronssille. ”Olen hyvin iloinen! Rataesteillä meillä tippui kaksi estettä, niin ajattelin etten tule ottamaan mitalia. Maastokoe meni todella hyvin, mikä oli meidän pelastuksemme. Olen hieman yllättynyt mitalista!”

Senioreiden joukkuekulta päätyi maastokokeen jälkeen Suomeen. Suomen joukkueessa ratsasti Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho, Axel Lindberg, Aada Puranen ja Wilhelmiina Poikkeus. Senioreiden joukkue hopea Ruotsin joukkueelle ja pronssia Norjalle.

”Olin hieman pettynyt estekokeen jälkeen suoritukseeni, koska en saanut ratsastettua hevosta ihan niin kuin olisin halunnut ja meille tuli muutama iso virhe. Cascada oli todella hyvä rataesteillä ja maastokokeessa. Olen hyvin iloinen”, kertoo Lindberg, joka sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi (41.9).

”Hevoseni on vasta 7-vuotias ja on ollut vasta muutaman kuukauden tallissani. Hänellä (hevonen) on iso sydän ja tykkää hypätä. Olin myös iloinen koulukokeesta, koska hevonen oli rento. Yleensä se on hyvin hermostunut ja tekee virheitä, mutta nyt kaikki virheet johtuivat minusta. Hevonen oli todella miellyttävä ratsastaa. Esteet olivat meidän paras osuus ja minun virheistäni kaksi tippui. Tiputimme myös kengän ennen kolmoissarjaa. Maastokoe meni hyvin. Olin ensimmäinen lähtijä, joten minun piti vähän tunnustella, millainen rata on kyseessä. Otimme muutaman virhepisteen yliaikaa. Tämä oli vasta kolmas kerta kolmen tähden kilpailuissa tällä hevosella,” kertoo Wilhelmiina Poikkeus.

Suomi sai kilpailuissa kaksi joukkuekultamitalia. Joukkuetta johti Tuija Rosenqvist ja valmensi Sanna Siltakorpi. ”Meillä oli monta ratsukkoa kilpailemassa joukkueissa ja henkikohtaisista mitaleista, joten viikonloppuna on ollut paljon tehtävää ja valmentaja Sanna [Siltakorpi] on ollut melko kiireinen aamusta iltaan. Kaikki ratsastajat ovat tehneet erittäin hyvää työtä. Nuorilla ja junioreilla ei mennyt niin hyvin rataestekoe, mutta maastokoe oli super. Meillä tulee olemaan hyvä tulevaisuus näiden nuorten ratsastajien takia,” Rosenqvist analysoi viikonloppua.

Sanna Siltakorpi on valmentanut Suomen joukkuetta viisi vuotta. ”Olen yrittänyt puskea heitä tekemään töitä vielä hieman enemmän, mutta nyt he varmasti ovat tyytyväisiä tulokseen. Mitalit tuntuvat erittäin hyviltä ja on upeaa nähdä, kun ratsastajat tulevat iloisena maaliviivan yli, koska tiedän miltä se tuntuu, kun tulee hyvä rata,” iloitsee Sanna.

Nuorten ja junioreiden mestaruuden vei Signe Kvarnstrand (18) hevosella Allan V (30.8.). Kvarnstrand piti saman pistemäärän koulukokeesta saakka. ”Koulukokeessa tein muutamia virheitä, mutta tuomarit pitivät hevosesta ja kokonaisuudessaan rata oli hyvä. Teimme puhtaan suorituksen rataesteillä ja maastossa, josta olen erittäin tyytyväinen.” Kvarnstrand on saanut vuonna 2021 Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksissa pronssia.

Hopea ja pronssi menivät Suomeen, kun Nelli Pekkarinen (19) hevosella Avoca Alchemist (35.2) nousivat hienosti hopealle ja arvokilpailuissa ensikertalainen 17-vuotias Viivi Mikkola (17) nappasi pronssia hevosella Golca (35.6). Pekkarinen ja Mikkola lähtivät maastokokeeseen samalla pistemäärällä (35.2). Hopean ratkaisi Pekkarisen puhdas maastokoe Mikkolan saaden 0.4 enimmäisajan ylityksestä.

”Tämä oli minulle ensimmäinen PM-mitali. Olen oikein iloinen koulukokeen pisteisiin. En osannut odottaa mitalia. Yritin välttää suurimpia virheitä koulukokeessa ja tehdä parhaamme, koska koulukoe ei ole meidän paras osakoe. Hevonen on ollut minulla muutaman vuoden ja se on kehittynyt todella hyvin metrin luokista tälle tasolle. Olemme tehneet jo muutaman kolmen tähden kilpailun. Kun saamme treenattua kouluratsastusta paremmaksi, uskon siitä tulevan todella hyvä,” kertoo Pekkarinen.

”Olin ensimmäistä kertaa kahden tähden kilpailuissa, joten olen erittäin iloinen mitalista. Nautin paljon maastokokeesta. Esteet olivat minusta isoja, joten olen iloinen, kun pääsin maaliviivalle saakka,” kertoo Mikkola.

Nuorten ja junioreiden joukkuekilpailussa koko kilpailun ajan kärkipaikkaa pitänyt Ruotsin joukkue sai ansaitun kultamitalin (105.7). Ruotsin joukkueessa ratsastivat Moa Elofsson, Alice Klarfelt, Moa Björklund ja henkilökohtaista kultaa ratsastanut Signe Kvarnstrand pisteillä 105.7. Hopeaa Piia Pantsu-Jönssonin luotsaamalle Norjan joukkueelle pistein 117.2 ja pronssille Suomen joukkue pistein 120.4.

 

Kansainvälinen kenttäratsastus, Ypäjän Hevosopisto
Tulokset 13.8.2023

Senioreiden Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus, CCI3*-S, 22 lähtijää ja 6 sijoittuu
1) Madelene Gustafsson – Miami C, SWE 34.1
2) Hans Bauer – Praestegaardens Leopold, NOR 38.8
3) Aada Puranen – Dior, FIN 39.1
…5) Axel Lindberg, FIN – Cascada 41.9, 8) Wilhelmiina Poikkeus, FIN – Lucas Stone 45.9, 11) Axel Lindberg, FIN – Bonapartis 51.9, 14) Orvokki Somervuori, FIN – Romeo M 61.5, 21) Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho, FIN – Madame Schnabel kesk.
Täydet tulokset: CCI3*-S (CCI3*) (equipe.com)

Senioreiden joukkuekilpailu 4 lähtijää
1) Suomi 126,9 (Axel Lindberg – Cascada, Wilhelmiina Poikkeus – Lucas Stone, Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho – Madame Schnabel, Aada Puranen – Dior)
2) Ruotsi 135,6
3) Norja 146,3
4) Viro 177,8
Täydet tulokset: CCI3* Team Competition (equipe.com)

 

Nuorten ja junioreiden Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus, CCI2*-S, 39 lähtijää ja 10 sijoittuu
1) Signe Kvarnstrand – Allan V 30.8 vp
2) Nelli Pekkarinen – Avoca Alchemist, FIN 35.2 vp
3) Viivi Mikkola – Golca, FIN 35.6 vp

…10) Julia Nikkanen, FIN – Duchess Diamond 41.4,…12) Anselmi Laiho, FIN – Krogårdens Tenor 43.8, 13) Helmi Haataja, FIN – Queen’s Quidame KM 43.9,…15) Aki Karhapää, FIN – Adamas 45.2,…20) Axel Lindberg, FIN – Kronos SW 38.3-12-0-50.3, 21) Tiia Mäntykoski, FIN – Roa’s Casanova 54.9,…23) Elmo Laiho, FIN – Bali 56.3,…26) Sanna Lavikainen, FIN – Katti’s Queen of Dance 65.4, 27) Martina Nyman, FIN – Eloge 65.6, 28) Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho, FIN – Chadwell 65.8, 29) Janita Eronen, FIN – Cape Lily 78.0,…31) Susanne Orelma-Törmänen, FIN – ST Carlisle 84.9,…33) Elina Jääskeläinen, FIN – Callis H 110.5, 34) Julia Nikkanen, FIN – Duchess Jeanne d’Arc kesk., 35) Laura Nieminen, FIN – San Lago’s Diandra kesk.,…37) Inka Lehto, FIN – Lazette’s Lucinda kesk.,…39) Juuli Norha, FIN – Fortuna, kesk.
Täydet tulokset: CCI2*-S (CCI2*) (equipe.com)

Nuoret ratsastajat ja juniorit tummennettu tuloksissa.

Nuorten ja junioreiden joukkuekilpailu, 3 lähtijää
1) Ruotsi 105,7
2) Norja 117,2
3) Suomi 120.4 (Anselmi Laiho – Krogårdens Tenor, Nelli Pekkarinen – Avoca Alchemist, Elmo Laiho – Bali, Julia Nikkanen – Duchess Diamond)
Täydet tulokset: CCI2* Team Competition (equipe.com)

 

Täydet tulokset: Nordic-Baltic Championship NBCH Ypäjä (equipe.com)