Maija Yli-Huhtalalle ensimmäinen esteratsastuksen SM-kulta

  • 15.8.2023

Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailuissa Hevosopistolla nähtiin tiukka ja hyvätasoinen senioreiden finaali. Kilpailu kullasta ratkesi lopulta ensimmäisen päivän aikaratsastusluokan tulokseen Maija Yli-Huhtalan ja Birchcape's Wonderlandin eduksi, sillä sekä hän että hopeamitalisti Janna Jensen ja Hamont hyppäsivät kaikki radat virhepisteittä.

  • Kuva

”Tämä oli todellinen yllätys, en ehkä vieläkään usko, että voitin. En osannut odottaa tätä”, totesi Maija Yli-Huhtala.

”Hevonen tsemppasi älyttömän hyvin ja paransi koko ajan, tämä oli todella hienoa. Ollemme valmistauneet kilpailuun ihan normaaleilla rutiineilla, ei olla tehty mitään ihmeellistä. Tiistaina hypättiin vähän valmentajan [Janna Jensen] kanssa, sitä ennen hevonen on pitänyt lomaa laitumella.”

Maija Yli-Huhtala, 42, on kilpaillut nuorena kenttäratsastuksessa aina EM-tasolla asti ja voittanut lajissa kaksi Suomen mestaruutta.

”Nautin kilpailla Ypäjällä, uskon, että kenttäratsastus on tuonut rohkeutta omaan tekemiseeni.”

Hopeamitalisti Janna Jensen kilpaili toipilaan ilman ennakko-odotuksia, sillä hän loukkasi vakavasti oikean polvensa vain kaksi kuukautta sitten. Menestys ja mitali olivat hänelle mukava yllätys. Hän oli myös erittäin onnellinen valmennettavansa Yli-Huhtalan menestyksestä.

”Olen todella ylpeä Maijasta [Yli-Huhtala] ja ”Muumista”. Maijalle ja Birchcape’s Wonderlandille suon kultamitalin enemmän kuin mielelläni, heillä on erityinen paikka sydämessäni”, iloitsi Janna Jensen.

”Olen kahdeksan viikkoa sitten loukannut polveni pahasti, ja tämä oli todella kunnianhimoinen tavoite edes yrittää mukaan SM-kisoihin tällä kuntoutusajalla. Se että olen täällä ylipäätään mukana, ja vielä virhepisteettömillä radoilla läpi viikonlopun, on jo todella suuri onnistuminen ja olen tyytyväinen.”

Ensimmäistä vuottaan senioreissa kilpaileva Jasmin Engblom Fionalla nousi kolmanneksi viimeisen päivän tuplanollasuorituksen avulla. Engblom ei ole päässyt kilpailemaan Fionalla toiveittensa mukaan, joten hän oli onnellinen siitä, miten yhteistyö viikonloppuna toimi.

”Tosi hyvä fiilis. En uskonut mitaliin, varsinkin, kun tämä on vielä ensimmäinen seniorivuoteni. Tavoitteena tälle vuodelle oli vain saada hyvä fiilis, ja päästä tyytyväisenä maaliin. Hevonen hyppäsi tosi hyvin, se kanssa on ollut terveyshuolia, ja olen todella onnellinen, että se on nyt vihdoin kunnossa. En voisi olla tyytyväisempi”, kertoi pronssimitalisti Jasmin Engblom.

Petra Heikkinen ja Oechie – K oli neljäs ja finaalipäivän neljännen tuplanolla suorituksen tehnyt Liida Lehtonen ja Cedrick viidenneksi. SM-kilpailuun osallistui 19 ratsukkoa. Ratamestarina oli kokenut Johanna Mikkola, ja kilpailun järjesti Ypäjän Hevosopisto.

 

Jone Illille ja Eolita L:lle viides Suomen mestaruus

Nuorissa ratsastajissa juuri 16-vuotta täyttänyt Jone Illi piti kärkitilan alusta loppuun. Vuoden 2022 junioreiden Euroopan mestari on Eolita L -tammallaan huippuvireessä, vaikka Illi ei ollut omaan ratsastukseensa derbykentän nurmella kovin tyytyväinen.

”Tuntuu mukavalta pärjätä myös nuorissa. Juuri tuossa valmentajani Kari Nevalan kanssa juteltiin, että äskeinen rata oli ehkä elämäni huonoin, tai ainakin lähellä sitä. En ole ratsastuksellisesti niin tyytyväinen tähän viikkoon, nurmipohja tuo omat haasteensa tekemiseen jo valmiiksi varovaisen Eolitan kanssa. Saimme kuitenkin arvokasta kokemusta ja oli hauskaa hypätä nuorissa”, ruoti Jone Illi suorituksiaan.

Suomen mestaruus oli Illille ja ”Elsalle” viides peräkkäinen ikäryhmissä. Kaksi ensimmäistä lapsiratsastajan, sitten kaksi juniorina ennen ensimmäistä nuorissa. Ratsastajan seuraava tähtäin on Helsinki International Horse Show´ssa, jonka jälkeen hänellä olisi toiveissa lähteä kilpailemaan ulkomaille.

Anni Hjerpe ja Callboy olivat loistovireessä viimeisessä osakilpailussa ja nousivat tuplanollasuorituksellaan jo hätyyttelemään Illiä. Ensimmäisten osakokeiden virheet kuitenkin laskettiin lopputulokseen mukaan, ja Hjerpen oli tyytyminen hopeaan.

”Hyvät fiilikset. Ratsastin mielestäni hävettävän huonosti kaksi ensimmäistä päivää, joten nyt oli kivaa, että onnistuin tänään”, nauroi Anni Hjerpe.

”Hevoseni [Callboy] on tosi luonteikas. Sillä on paljon mielipiteitä, mutta se on tosi kova tsemppaamaan. Se on oikea superstara!”

Eveliina Liukkonen ja Good Quality nousivat viimeisenä päivän pronssille. Hopeakin olisi ollut mahdollinen, mutta toisen kierroksen pudotus himmensi mitalin värin. Se ei Liukkosta harmittanut.

”Hevonen hyppäsi koko viikonlopun tosi hyvin. Minulla oli vähän hankaluuksia nurmella alkupäivinä, mutta tänään sujui hyvin. Ensi vuonna minulla on viimeinen vuosi nuorissa ratsastajissa, tavoitteena on siis mennä vielä ikäluokkien kilpailuita”, kertoi Eveliina Liukkonen.

Aida Hämäläinen oli voittamaton junioreissa

Aida Hämäläistä ei siirtyminen lapsiratsastajista junioreihin hidastanut. Hämäläinen voitti junioreiden Suomen mestaruuden Calico Z:llaan aivan kuten vuosi sitten nuoremmassa ikäryhmässä. Ratsukko hyppäsi kaikki radat virheittä, eikä antanut muille mahdollisuuksia.

”Kultamitali maistuu hyvältä, sitä täältä lähdettiin hakemaan. Kotiin se viedään ylpeänä”, sanoi Aida Hämäläinen.

”Tänään paikat löytyivät radalla aika hyvin ja pystyin pitämään rytmin koko ajan. Yhteistyö hevosen kanssa tuntui tosi hyvältä.”

”Kyllä sen tuntee radoissa, että junioritasolla on vaikeampia tehtäviä. Esteille ei voi tällä korkeudella tulla enää ihan, miten sattuu, ja mokia on vaikeampi pelastaa.”

”Calico on tosi ihana, meillä synkkaa hyvin sen kanssa. Se tuntui juuri minulle sopivalta ensimmäisestä ratsastuskerrasta lähtien!”

Hopeamitalisti Mathilda Simola voitti jo viikonlopun toisen mitalinsa. Ensimmäinen, kultainen, tuli ponilla For Fun.

”Koko viikonlopusta on tosi hyvät fiilikset. Vodka Starin kanssa täällä Ypäjällä onnistui rytmi radoilla, se tuntui tosi hyvältä.”

Ratsukon seuraava tavoite on Helsinki International Horse Show´ssa lokakuussa.

Pronssia voitti Mona Relander hevosellaan Ibeau SMH. Ratsukko hyppäsi viimeisen osakilpailun ensimmäisen kierroksen virheittä, mutta sai toisella kierroksella kaksi pudotusta. Ratsukon loppukauden päätavoitteena on menestys Pohjola Silver Grand Prix´ssä.

”Alkuun olin ison hevosen kanssa vähän hukassa, kun olen tottunut kilpailemaan vain poneilla nurmella, mutta kyllä sain jo rytmistä kiinni. Hevoseni on 10-vuotias ruuna, se on kiltti ja herkkä”, kertoi Mona Relander.

 

Kansallinen esteratsastus, Ypäjän Hevosopisto
Tulokset 13.8.

Senioreiden Suomen mestaruus, lähti 19, sijoittui 5
1) Maija Yli-Huhtala – Birchcape’s Wonderland, Ratsastusseura Varsa 0,88 vp
2) Janna Jensen – Hamont, JCC Riders 1,48
3) Jasmin Engblom – Fiona 5,78
Täydet tulokset: LINKKI

Nuorten ratsastajien Suomen mestaruus, lähti 6, sijoittui 2
1) Jone Illi – Eolita L, Myrkyn Urheiluratsastajat 8
2) Anni Hjerpe – Callboy, Hattel Riders 12,35
3) Eveliina Liukkonen – Good Quality TN, Ratsuryhmä 13,5
Täydet tulokset: LINKKI

Junioreiden Suomen mestaruus, 22 lähtijää ja 3 sijoittuu
1) Aida Hämäläinen – Calico Z, Stall Falkberg 2.89 vp
2) Mathilda Simola – Vodka Star, Rusko Riding Team 11.92
3) Mona Relander – Ibeau SMH, Riding Club Solbacka 13.04
Täydet tulokset: LINKKI