Kouluratsastuksen Finnderby 50v. luokan voittoon Stella Hagelstam ja Gin Tonic

  • 19.6.2023

Ypäjän Hevosopistolla juhlistettiin kuluneen viikonlopun aikana 50-vuotiasta Finnderbyä sekä kilpailtiin kansallisen esteratsastuksen pääsarjan Pohjola Grand Prix’n toiset osakilpailut. Kouluratsastuksen Finnderby luokan voittoon ratsasti upealla kür-ohjelmalla Stella Hagelstam ja Gin Tonic. Päätasolla Pohjola Grand Prix’llä kahden kierroksen 145 cm luokassa voiton vei Madis Morna ratsunaan Herbert. Pohjola Silver Grand Prix’n osakilpailuvoittoon Susanna Granroth ja Cayadina. Suomenhevosten Finnhorse Grand Prix’n toisen osakilpailun vei Viivi Paukkunen Mattilan Toivolla.

  • Kuva

Kouluratsastuksen Finnderby-luokan voittoon Stella Hagelstam

Sunnuntaina ratkottiin kouluratsastuksen Finnderby voittaja. Neljän kärki tekivät yli 70 prosentin tulokset ja taistelu Finnderby 2023 voitosta oli tiukka. Ohjelmana ratsastettiin FEI kür Grand Prix 1999 GP, jonka vei nimiinsä Stella Hagelstam Gin Tonicilla. Louise Jönsson nousi omassa GP kür-debyytissään aivan kantaan Hagelstamin kantaan ollen toinen. Kolmanneksi kiilasi Jasmin Siktröm ja Clementine II.

 

Pohjola Grand Prix’n toinen osakilpailu oli Madis Mornan ja Herbertin juhlaa 

Pohjola Grand Prix’n toisessa osakilpailussa kahden kierroksen 145 cm luokasta tiensä voittajaksi selvittivät Liedossa asuva Madis Morna ja 11-vuotias hollantilaisruuna Herbert. Morna edustaa ratsastusseuraa Stall Anna Riders.

”Olen tietysti iloinen voitosta, hieman jäi harmittamaan ensimmäisellä kierroksella tekemäni virhe, kun hevonen on ollut nyt tosi hyvässä vireessä. Kolmoissarja näytti radan kävelyssä tosi pieneltä, arvoin siihen lähestyessä temmon väärin ja sieltähän se virhe sitten tuli. Muuten kaikki meni suunnitelmien mukaan, loppu hyvin kaikki hyvin.”

Mornan suunnitelmissa on suunnata Riikan kansainväliseen kilpailuun heinäkuun lopussa.

”Nyt otetaan huilia, ja ehkä jotkut pienemmät kilpailut pohjalle hauskanpitomielessä ennen ulkomaille lähtöä.”

Toiseksi osakilpailussa tuli Janakkalalaisen Hattel Ridersin Susanna Granroth L’Espoir van Doperheidella.

”Minulla oli toisen kierroksen radalle lähtiessä hyvä tilanne, sillä varaa oli tehdä yksi pudotus ja Madis [Morna] teki vielä aika hitaan nollaradan. Olin ajatellut itsekin, että teen toiselle kierrokselle rauhallisen radan, mutta sitten kun sieltä alkuradasta tuli pudotus, niin suunnitelmat menivät uusiksi. Piti lähteä ratsastamaan aika kovaa, ja se sitten kostautui”, ensimmäiseltä kierrokselta ainoan puhtaan radan tehnyt Susanna Granroth toteaa.

Kolmanneksi ratsasti niin ikää Hattel Ridersia edustava hyvinkääläinen Anni Hjerpe, 19, ja Callboy. Nuorten ratsastajien ikäryhmässä kilpaileva Hjerpe lähtee ensi viikolla edustamaan Suomea Norjaan PM-kilpailuihin.

”Hevonen hyppäsi tosi hyvin. Callboy on ollut minulla nyt 3 vuotta, se ei aiemmassa kodissaan ollut hirveästi kilpaillut. Yhdessä ollaan noustu tälle tasolle.”

Pohjola Silver Grand Prix’n osakilpailuvoitto Susanna Granrothille ja Cayadinalle  

Pohjola Silver Grand Prix’n toinen osakilpailu 135 cm tasolla päätti helteisen Finnderby-viikonlopun Ypäjällä. Osakilpailussa perusradalta uusintaan tiensä selvittivät kolme ratsukkoa, Susanna Granroth ja Cayadina, Jukka Rantanen ja Cadanz sekä Haminan osakilpailuvoittaja Valtteri Gundersby ja Clavina Y.

Susanna Granroth ahkeroi Pohjola Silver Grand Prix’n ainoan tuplanollaradan, ja vei osakilpailun voiton.

”Voitto ratkesi tänään siihen, että minulla pysyi puomit ylhäällä uusinnassa. Oli meilläkin siellä matkassa muutama kohta, jossa kolisi, mutta tällä kertaa oli onni matkassa”, Granroth nauraa.

Cayadina on 9-vuotias holsteintamma, jota Granroth kuvaa laadukkaaksi ja varovaiseksi, mutta vielä hieman raakileeksi kilparadoilla.

”Uskon, että siitä tulee todella hyvä, kun se saa vielä lisää kokoemusta.”

Toiseksi Pohjola Silver Grand Prix’n osakilpailussa tulivat kotiyleisön iloksi Jukka Rantanen, 63, ja Cadanz. Valtteri Gundersby ja Clavina Y tekivät uusintaradalla nopeimman ajan, mutta jäivät kahden pudotuksen myötä kolmansiksi.

Suomenhevosten Finnhorse Grand Prix’n toinen osakilpailu Viivi Paukkuselle ja Mattilan Toivolle  

Suomenhevosten oman Finnhorse Grand Prix’n toisen osakilpailun voiton tasolla 100 cm veivät nokialainen Viivi Paukkunen ja Mattilan Toivo. Mattilan Toivo on 9-vuotias ruuna, jonka on kasvattanut Sanna Nisula.

”Tosi hyvä fiilis jäi, hevonenhan on oikeastaan hypännyt hyvin tällä tasolla jo kaksi vuotta. Meillä on ollut vähän tuollainen yhden puomin taktiikka”, äitiyslomalta Mattilan Toivon satulaan alkuvuodesta palannut Paukkunen summaa.

Ratsukko osallistui myös Haminassa järjestettyyn osakilpailuun viime viikonloppuna, jolloin tulos oli 12 virhepistettä.

”Haminan kisa nyt meni ihan sivu suun, joten tämä onnistuminen tuli tosi hyvään paikkaan. Tästä suunnitteilla on jatkaa kautta Pohjola Finnhorse Grand Prix’llä, sekä tietysti kilpailla suomenhevosten estemestaruudet. Tavoite on päästä Helsinki Horse Show’hun kilpailemaan.”

Uusintaan tiensä selvittivät Paukkusen ja Mattilan Toivon lisäksi Vilma Leppäkangas ja Paletin Liekki sekä Reetta Ahtila ja Kardemumma, joista toiselle sijalle tuli Haapajärveltä koitoisin oleva Vilma Leppäkangas suomenpienhevosella Paletin Liekki, ja kolmanneksi hämeenlinnalainen Reetta Ahtila ja 10-vuotias tamma Kardemumma.

Helsinki Horse Show ja SRL palkitsevat Pohjola-sarjan vapaaehtoistoimijoita – Hevosopistolla palkittiin Kari Haimi ja Antti ”Pummi” Ahlbom sekä Vicky-koira  

Helsinki International Horse Show ja Suomen Ratsastajainliitto palkitsevat yhteistyössä jokaisessa Pohjola-sarjan este- ja koulukilpailussa vapaaehtoistoimijoita, jotka ovat panoksellaan mukana mahdollistamassa kilpailusarjan järjestämistä. Pohjola-sarjan kilpailutapahtumissa järjestävän seuran talkooväki valitsee omin perustein joukostaan vapaaehtoisen, jolle palkinto myönnetään. Kyseessä voi olla vaikkapa seuran kantava voima tai uusi, innokas tulokas. Valinta on vaikea, sillä jokainen vapaaehtoisista on palkinnon arvoinen! Näin Ypäjän Hevosopisto perusteli valintoja.

Kari Haimi on Ypäjän pyyteetön ja nöyrä työmyyrä, joka ei esittelyjä kaipaa. Karin panos Mannerheimin kenttäkilpailun mahdollistamiseen on ollut korvaamaton. Haimi ei päässyt sunnuntaina paikan päälle tapahtumaan, Ypäjän Hevosopisto luovuttaa palkinnon Haimille jälkikäteen.

Antti ”Pummi” Ahlbom on aloittanut ratsastuksen 60-luvulla, ja tehnyt työuransa tallimestarina sekä hevosenhoitajana. Hän on työskennellyt muun muassa Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Ruotsissa, ja kuljettanut kilpahevosia vuosikymmeniä ympäri maailmaa. Tällä hetkellä hän on Hevosopiston tapahtumissa sekä muissa kotimaan kilpailuissa korvaamaton apu pohjien huoltotöissä sekä ratojen rakennuksessa.

”Palkitsemisesta tuli hyvä mieli, rakkaudesta lajiinhan tätä tehdään. Helppoahan se on toimia kilpailuissa, kun on niin pitkään ollut mukana”, Ahlbom toteaa.

Tällä kertaa Ahlbomin vastuualueena on ollut estekilpailuissa verryttelykentän lanaus. Kiireisen miehen kesäkalenteri on jo täynnä, seuraavaksi kone lennättää miehen Italiaan, josta Ahlbom ajaa hevosautollisen Suomen ikäluokkajoukkueen EM-ratsuja takaisin kotimaahan, josta suunta jatkuu heti

Vicky-koira on Pummin uskollinen ystävä, ylin vahtimestari ja ilon tuoja kaikille toimihenkilöille.

”Vicky on luonteeltaan ihan mahtava, se on tuollainen hyväkäytöksinen luonnostaan, minun ei ole tarvinnut kouluttaa sitä juuri ollenkaan.”

Vapaaehtoiset palkittavat saateltiin Derbykentälle palkittavaksi Queenin We Are the Champions-kappaleen tahdissa, jossa heille luovutettiin Max. E. Ammannin teos 100 Years Of Finnish Equestrian Sport sekä liput Helsinki Horse Show’n perjantai-illan kansainväliseen avajaisnäytökseen. Palkintoja Ypäjän Hevosopiston puolesta olivat jakamassa estekilpailun johtaja Perttu Pasuri sekä kilpailutoiminnan koordinaattori Nina Konkari.

Hiidensalo ja Notholmens Linzano Pohjola Small Tourin toisen osakilpailun voittoon

Ypäjän Hevosopistolla järjestettävä Finnderbyn 50-vuotisjuhlakilpailu saatiin tänään sunnuntaina päätökseen myös kouluratsastuksen osalta. Viimeisenä kilpailupäivänä ratkottiin Pohjola Small ja Rising Star Tourin toiset osakilpailut.

Pohjola Tourien lisäksi kouluratsastuksen osalta kilpailtiin myös nuorten hevosten Eqpro Champion sarjoissa, sekä Finnderbyn pääluokat kouluratsastuksen osalta, kun nuoret, seniorit ja suomenhevoset kilpailivat omissa Finnderby-finaaliluokissaan vapaaohjelmat musiikilla.

 

Pohjola Small Tourin toisen osakilpailun voitti Team Kawerdaa edustava Essi Hiidensalo ja Notholmens Linzano tuloksella 71,029 prosenttia maksimipisteistä. Toiseksi ratsasti Helsingin ratsastajien Peggy Högsted ja Frisco 68,628 prosentin tuloksella ja kolmanneksi Sara Maattola-Lindholm ja London Eye Vihdin ratsastajista tuloksella 68,382 prosenttia.

 

”Meillä meni tänään todella hyvin, hevonen on parhaimmillaan, kun on vähän kuuma. Siitä lähtee pahin terä pois ja sitä pääsee enemmän ratsastamaan, lämpö oli tänään meidän eduksemme”, Hiidensalo kommentoi suoritustaan. Notholmens Linzano on ollut Hiidensalon perheellä 4-vuotiaasta ja se voitti aiemmin keväällä hevosgaalassa parhaan FWB-hevosen 2022 tunnustuksen.

 

Pohjola Rising Star Tourin toisen osakilpailun voittoon ratsasti Tervalammen ratsastajia edustava Venla Lahtinen ja Classified prosentein 68,333. Toiseksi Satu-Maria Jauhiainen ja Miss Manley Hs tuloksella 66,970 prosenttia ja kolmanneksi Katja Laine ja William L Team Kawerdasta prosentein 66,566.

 

”Oletin, että hevonen olisi ollut jo hieman väsyneempi usean kilpailupäivän jälkeen, mutta se ottikin yllättävän paljon kierroksia. Suoritus meni siitä huolimatta yllättävän hyvin”, Lahtinen kommentoi päivän suoritustaan.

 

Sarjakilpailutilanne

18.6. Kansallisia kilpailutuloksia, esteratsastus, Finnderby, Ypäjän Hevosopisto  

Pohjola Grand Prix, 2. osakilpailu, 145 cm, A2/A2
1) Madis Morna / Herbert, STAR, 4-0/54,80
2) Susanna Granroth / L’Espoir van Doperheide, HARI, 0-8/50,09
3) Anni Hjerpe / Callboy, HARI, 8-0/52,870
Tulokset LINKKI

Pohjola Silver Grand Prix, 2. osakilpailu, 135 cm, AM5
1) Susanna Granroth / Cayadina, HARI, 0-0/49,71
2) Jukka Rantanen / Cadanz, YR, 0-4/49,56
3) Valtteri Gundersby / Clavina Y, RCS, 0-8/47,71
Tulokset LINKKI

Pohjola Finnhorse GP, 2. osakilpailu, 100 cm, AM5
1) Viivi Paukkunen / Mattilan Toivo, VARSA, 0-4/38,29
2) Vilma Leppäkangas / Paletin Liekki, ÄSeRa, 0-4/38,52
3) Reetta Ahtila / Kardemumma, K-HR, 0-8/41,26
Tulokset LINKKI

Kouluratsastustulokset 18.6. Ypäjä 

Prix de Ajopelit FINNDERBY 50 VUOTTA | Grand Prix | FEI Kür Grand Prix 1999
9 lähtijää ja 3 sijoittuu
1) Stella Hagelstam, BOEN RATSASTAJAT RY – Gin Tonic 71.417%
2) Louise Jönsson, HELSINGIN RATSASTAJAT RY – Dayna 71.208%
3) Jasmin Sikström, KORSHOLMS SPORTRYTTARE RY – Clementine II 70.875%

Täydelliset tulokset: Linkki

Finnderby Young Rider Tour
5 lähtijää ja 3 sijoittuu

1) Emma Liikanen, HUSÖN RATSASTAJAT RY – Capac 134.3
2) Martta Palola, KORSHOLMS SPORTRYTTARE RY – Hottas Höjris 133.3
3) Sanna Pirilä, BJÖRKBODA DRESSAGE RY/RF – Zackary 131.2

Täydelliset tulokset: Linkki

Suomenhevosderby | Helppo A | Suomenhevosten Mestaruus Kür 2012
12 lähtijää ja 3 sijoittuu

1) Tiina Hyssänmäki, TALLITIIMI RY – Taikatumma 76.175%
2) Anna Kärkkäinen, YPÄJÄN RATSASTAJAT RY – Kulta-ahon Kasimir 75.225%
3) Riitta Holopainen, HYVINKÄÄN URHEILURATSASTAJAT RY – Hamurai 74.325%

Täydelliset tulokset: Linkki

Pohjola Small Tour, Intermediate I, lähti 25, sijoittui 7

1) Essi Hiidensalo – Notholmens Linzano, Team Kawerda ry, 71.029
2) Peggy Högsten – Frisco 217, Helsingin ratsastajat ry, 68.628%
3) Sara Maattola-Lindholm – London Eye, Vihdin ratsastajat ry, 68.382%

Täydelliset tulokset: Linkki 

Pohjola Rising Star Tour, Vaativa B, lähti 37, sijoittui 10

1) Venla Lahtinen – Classified, Tervalammen ratsastajat ry, 68.333%
2) Satu-Maria Jauhiainen – Miss Manley Hs, Helsingin ratsastajat ry 66.970% 3) Katja Laine – William L, Team kawerda ry, 66.566%

Täydelliset tulokset: Linkki