Esteratsastuksen Finnderby 50-vuotta – Jasmin Engblom ja Chap perinteisen derbykilpailun sankariksi

  • 19.6.2023

Finnderbyssä ratkottiin lauantaina esteratsastuksen puolella Finnderbyn 50-vuotisjuhlakilpailu sekä Pohjola-sarjan toiset osakilpailut Pohjola Bronze- ja Pohjola Silver Grand Prix’ssä. Finnderbyn voitti 22-vuotias Jasmin Engblom ratsullaan Chap. Pohjola-osakilpailut mentiin Illin sisaruksien hallinnassa, Bronze Grand Prix’llä voittoon Jone Illi ja Gawain I ja Small Grand Prix’n osakilpailun voitti Sani Illi Manouscha van’t Steenputjella.  Lisäksi lauantaina ratkottiin Finnderby pony -, junior - ja children tour.

  • Kuva

Finnderbyn 50-vuotisjuhlakilpailu ratkesi Jasmin Engblomin, 22, ja Chapin voittoon

50-vuotta juhlistavan Finnderbyn nimikkoluokka, perinteinen derby, päättyi salolaisen Jasmin Engblomin ja Chapin voittoon. Vasta 22-vuotias Engblom kilpaili ensimmäistä kertaa Finnderbyssä.

”En osannut odottaa voittoa, olen todella tyytyväinen. Olisin toivonut derbyradalle jopa lisää haastavuutta ja vielä enemmän erikoisesteitä.”

Engblomin ratsuna on 16-vuotias Chap, joka on ollut hänen perheensä omistuksessa jo 11 vuotta.

”Chapista alkaa jo hieman näkyä vanhenemisen merkkejä, luulen että tämä on sille ihan viimeisiä kausia. Meillä on nyt pari rikkonaista kautta takana, joten tämän kauden tavoitteena on hakea sen kanssa hyvää fiilistä ja kivaa kautta.”

U25-ratsastajana ensimmäistä kauttaan tekevä nuori ratsastaja aikoo tulevaisuudessa tähdätä Pohjola-luokkien lisäksi ikäluokkakilpailuihin.

Uusintaan lähdettiin tällä kertaa kolmen upean naisen ja kolmen upean kimon voimin, kun Engblomin lisäksi tiensä uusintakierrokselle selvittivät Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland sekä Salla Varenti ja Ypäjä Isandra.

Hämeenlinnalainen Salla Varenti ja Ypäjä Isandra tekivät radan viimeiselle esteelle harmittavan kiellon, joka ratkaisi Finnderbyn toisen sijan Yli-Huhtalan ja Birchcape’s Wonderlandin hyväksi.

Finnderbyn ratamestareina toimivat saksalainen Marco Hesse sekä Johanna Mikkola. Hesse oli saapunut Ypäjälle Mikkolan kutsumana, hän on vieraillut Suomessa viidesti aiemmin.

”En ole aiemmin ollut Finnderbyssä. Derbyradan rakentaminen ruohokentälle on aina spesiaalia. Perinteinen derbyrata sisältää runsaasti haastavia elementtejä, olen pyrkinyt tekemään ratsukoille mahdollisimman modernin radan, jolla joutuu kyllä keskittymään ensimmäisestä esteestä viimeiseen, mutta ratsukon on mahdollista löytää omat linjansa ja temponsa”, Marco Hesse kuvaili rataa.

Finnderby toimi myös karsintaluokkana sekä Pohjola Grand Prix että Pohjola Silver Grand Prix osakilpailuihin tavallisten karsintaluokkien lisäksi. Finnderby-radan hyväksytysti suorittaneet ratsukot saavat valita, osallistuvatko Pohjola Grand Prix osakilpailuun 145 cm tasolla vai Pohjola Silver Grand Prix osakilpailuun 135 cm tasolla sunnuntaina.

Pohjola Bronze Grand Prix’n toinen osakilpailu oli Jone Illin ja Gawainin juhlaa 

Pohjola Bronze Grand Prix’n toisen osakilpailun tasolla 125 cm voitti Jone Illi ratsunaan Gawain I, joka on 7-vuotias FWB-ruuna. Toiseksi osakilpailussa tuli Kaarinan Kenttäratsastajia edustava lietolainen Linda Keinänen ja I’m Quick, ja kolmanneksi Tuusulan Ratsastajien Ronja Kallioinen ja Derke.

”Hyvältä tuntuu, olen tosi tyytyväinen rataan ja hevoseen, yhteistyö toimi hyvin ja uusinnassa pystyi ratsastamaan kovaa”, Illi kertoo.

Jone Illi, 15, suuntaa tiistaina kuukaudeksi Eurooppaan kilpailemaan, kilpailumatka alkaa Belgian kautta Aacheniin, jonka jälkeen hän suuntaa Italiaan junioreiden EM-kilpailuihin puolustamaan vuoden 2022 kultamitaliaan. Pohjola-sarjaa Illin on tarkoitus jatkaa heinäkuun lopussa kotikisoista Myrkyssä.

Pohjola Small Grand Prix osakilpailuvoittoon Sani Illi ja Manouscha van’t Steenputje

Myrkyn Yksityisratsastajien Sani Illi oli Manouscha van’t Steenputjella Pohjola Small Grand Prix 115 cm

uusintaradan nopein. 12-vuotias karijokinen Illi oli voitostaan iloinen ja yllättynyt.

”Ajattelin uusintaan lähtiessä, että moni ratsukko meni aika ulkokaarteita pitkin, itse päätin lähteä yrittämään sisäkaarteiden kautta, viimeiselle esteelle laukkasin niin, etten jarruttanut ollenkaan ja se oli toimiva taktiikka!”

Illin kauden tavoitteena ovat lapsiratsastajien EM-, PM- ja SM-kilpailut.

Toiseksi luokassa tuli Liedosta kotoisin oleva Jenna Yrjövuori ratsulla Galahad, ja kolmanneksi vantaalainen Neela Uotila Elvera VS Romanolla.

Susanna Therman kouluratsastuksen Pohjola Grand Tourin voittoon

Pohjola Grand Tourin toisen osakilpailun voitti Husön Ratsastajia edustava Susanna Therman ja Dragonheart tuloksella 69,265 prosenttia maksimipisteistä. Toiseksi sijoittui Helsingin Ratsastajien Louise Jönsson ja Dayna prosentein 68,284 sekä kolmanneksi Elli Tuominen ja Woodcroft Rockstar Abc ratsastajista tuloksella 67,549 prosenttia. Sarjakilpailun johdossa jatkaa Emmi Salminen ja St Ophir, ratsukon sijoittuessa toisessa osakilpailussa neljänneksi tuloksella 67,451 prosenttia.

Pohjola Finnhorse Tourin toisen osakilpailun voittoon ratsastivat Ypäjän ratsastajia edustava Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir huipputuloksella 70,961 prosenttia maksimi pisteistä. Toiseksi niin ikään myös Ypäjän Ratsastajien Laura Porthan ja Rodrik tuloksella 69,808 prosenttia ja kolmanneksi Hyvinkään Urheiluratsastajien Riitta Holopainen ja Hamurai tuloksella 69,487 prosenttia. Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir pitävät nyt kokonaiskilpailun johtosijaa, sillä tämä oli heidän toinen perättäinen osakilpailuvoitto.

Helle ei hidastanut Kulta-ahon Kasimiria areenalla ”Kassu on aika kuuma kaveri, ja sitä ei tämä kuumuus hidasta. Tuomarien kommentteja en ole ennättänyt vielä katsomaan, mutta mielestäni rata sujui hyvin ja käynnin kautta vaihdot, jotka on olleet minulle haastavia ratsastaa, onnistui omasta mielestä hyvin tänään. Alku radasta oli pientä jännittyneisyyttä, mutta loppua kohti Kassu rentoutui”, Kärkkäinen kommentoi suoritusta palkintojen jaon jälkeen.

Ratsukko jatkaa kilpailukautta Pohjola-sarjan parissa sekä tähtäävät elokuun alussa Myrkyssä järjestettäviin suomenhevosten koulumestaruuskilpailuihin.

Kolmanneksi sijoittunut Riitta Holopainen Hamurailla oli iloinen suorituksestaan.

”Tänään oli aikainen aamu ja olen ollut itse hieman väsynyt, siihen kun lisätään tämä kuumuus niin jännitin että jaksanko ratsastaa. Onneksi meidän suorituksemme oli jo aiemmin aamulla, niin minä ja hevonen jaksettiin oikein hyvin. Rata oli tasainen, itse olisin voinut olla vähän terävämpi”, Holopainen kertaa.

Kansalliset ratsastustulokset Ypäjä

Esteratsastustulokset 17.6.

XXXXVII Finnderby, 135 cm AM5, 2. osakilpailu
Lähti 11, sijoittui 3
1) Jasmin Engblom / Chap, SRC, 0-0/39,62
2) Maija Yli-Huhtala / Birchcape’s Wonderland, VARSA, 0-0/42,27
3) Salla Varenti / Ypäjä Isandra, YR, 0-4/49,75

Tulokset: LINKKI

Pohjola Bronze Grand Prix, 125 cm AM5, 2. osakilpailu
Lähti 30, sijoittui 8
1) Jone Illi / Gawain I, MYRat, 0-0/42,25
2) Linda Keinänen / I’m Quick, KaKe, 0-0/45,99
3) Ronja Kallioinen / Derke, TuuR, 0-0/48,48
Tulokset: LINKKI

Pohjola Small Grand Prix, 115 cm AM5, 1. osakilpailu
Lähti 20, sijoittui 5
1) Sani Illi / Manouscha van’t Steenputje, MYRat, 0-0/42,15
2) Jenna Yrjövuori / Galahad, KaKe, 0-0/42,79
3) Neela Uotila / Elvera VS Romano, RCS, 0-0/44,55
Tulokset: LINKKI

Sarjakilpailutulokset  päivittyvät tänne

Kouluratsastustulokset 17.6.

Finnderby / Ypäjän Hevosopisto Finnderby Children Tour, 7 lähtijää ja 3 sijoittuu
1) Milka Kovalainen, KANTA-HÄMEEN RATSASTAJAT R.Y. – Damon 139.5,
2) Mikaela Sinda, YPÄJÄN RATSASTAJAT RY – Silulona 132.2,
3) Aapo Similä, SIMILÄN RATSASTUSURHEILIJAT RY – Tarusoturi 129.6,
Tulokset: LINKKI

Finnderby Junior Tour 16 lähtijää ja 3 sijoittuu 1) Anniina Kolu, VESILAHDEN SEUDUN RATSASTAJAT RY – Ghana 141.1,
2) Matilda Piispa, YPÄJÄN RATSASTAJAT RY – Skovens Rosselli 140.8,
3) Anni Plith, HELSINGIN RATSASTAJAT RY – Rush On 140.3
Tulokset: LINKKI

Finnderby Pony Tour 13 lähtijää ja 3 sijoittuu 1) Roosa Salo, RAUMAN HEVOSYSTÄVÄT RY – Sir Maximus Welshwarrior 144.8
2) Amanda Prittinen, KESKI-POHJANMAAN HEVOSHARRASTAJAT RY – Reitland’s Du nur Du B 141.1
3) Antonia Niemelä, TEAM KAWERDA RY – Hunsingo’s Twister 4 WPB 140.7
Tulokset: LINKKI

Pohjola Grand Tour, Intermediate A, lähti 16, sijoittui 4
1) Susanna Therman – Dragonheart, Husön ratsastajat ry, 69.265%
2) Louise Jönsson – Dayna, Helsingin ratsastajat ry 68.284%
3) Elli Tuominen – Woodcroft Rockstar, ABC ratsastajat ry 67.549%
Tulokset: LINKKI

Pohjola Finnhorse Tour, Helppo A, lähti 29, sijoittui 8
1) Anna Kärkkäinen – Kulta-ahon Kasimir, Ypäjän ratsastajat ry, 70.961%
2) Laura Porthan – Rodrik, Ypäjän ratsastajat ry, 69.808%
3) Riitta Holopainen – Hamurai, Hyvinkään Urheiluratsastajat ry, 69.487%
Tulokset: LINKKI