Ypäjän Hevosopiston juhlavuosi – Kyra Kyrklund juhlavuoden suojelija

  • 13.1.2023

Suomen kaikkien aikojen menestynein kouluratsastaja, moninkertainen olympiaratsastaja, valmentaja, professori Kyra Kyrklundin kouluratsastusklinikka ja valmentajakoulutus käynnistää Hevosopiston juhlavuoden.

  • Kuva

Ypäjän Hevosopisto viettää kolminkertaista juhlavuotta tänä vuonna. Hevosopiston nykyisellä alueella on ollut toimintaa tänä vuonna jo 90 vuoden ajan. Toiminta on alkanut ratsuväkiprikaatin ratsukoulun aloittaessa toiminnan Siittolanmäellä. Vuonna 2023 legendaarinen Finnderby- kilpailu täyttää myös 50 vuotta. Finnderby on pitkäikäisin kansainvälinen ulkokauden hevoskilpailu Suomessa. Näiden juhlavuosien lisäksi myös Hevosopisto Oy juhlistaa 30-vuotista juhlavuotta.

Hevosopistolla on pitkä yhteistyö Kyra Kyrklundin kanssa ja opistolla ollaan todella iloisia, että Kyrklund lupautui Hevosopiston juhlavuoden suojelijaksi ja hänen 26.2. klinikka ja valmentajakoulutus, joka on myös osa SRL: ja OKM:n valmennusosaamisen kehittämisen hanketta, käynnistää juhlavuoden. Kyrklundin opit näkyvät vahvasti Hevosopiston ammatillisen koulutuksen linjauksissa ja oppilaitos on sitoutunut Kyrklundin kouluratsastuksen valmennukselliseen linjaan. Kyrklundin oppien vaikutus näkyy vahvasti Hevosopiston ratsastuksenopettajien ja koulutuksen arjessa. Vuosien aikana Kyrklundilla on ollut useita opiskelijoita työssäoppimisjaksoilla Englannissa ja hän on kouluttanut valmentajia ja opettajia sekä toiminut huippuasiantuntijana erilaisissa tapahtumissa. Kyrklundin puoliso, kouluratsastuksen valmentaja, Richard White on myös tuttunäky Hevosopistolla. White käy lähes pari kertaa vuodessa.

Vuoden aikana Hevosopistolla järjestetään monta upeaa ja ainutlaatuista tapahtumaa ja kilpailuja. Maaliskuussa järjestetään kansainväliset kolmen tähden koulu- ja pararatsastuskilpailut, jotka antavat ratsastajille mahdollisuuden tehdä kvaalituloksia EM-kilpailuja varten. Edelliset CDI3* kansainväliset kouluratsastuskilpailut järjestettiin Ypäjän Hevosopistolla 2019.

Vuodesta 1973 lähtien järjestetty suuri kolmipäiväinen hevostapahtuma Finnderby järjestetään 16.-18.6.2023. Vuosina 2020 ja 2021 Finnderbyä ei järjestetty koronan takia. Finnderby on aikaisemmin ollut kansainvälinenkilpailu, joka on kerännyt hevosihmisiä ympärimaailmaa kilpailemaan ja katsomaan hevosurheilua. Vuonna 2023 Finderbyn yhteydessä järjestetään myös kahden tähden kansallinen Mannerheim-kenttäkilpailu. Aikoinaan maan merkittävimmäksi vuosittaiseksi ratsastustapahtumaksi kohonnut kenttäkilpailu järjestettiin vuosina 1919–1950 Lappeenrannassa. Vuonna 2004 herätettiin henkiin Mannerheimin kenttäratsastuskilpailuista ja vuonna 2005 Mannerheim nimeä kantava kilpailu järjestettiin ensikertaa Ypäjällä Finnderbyn yhteydessä.

11.-13.8.2023 esteratsastuksen SM-kilpailuiden yhteydessä nähdään myös pohjoismaiden kenttäratsastuksen mestaruuskilpailut. Hevosopisto pyhittää perinteisesti syyskuun ensimmäisen viikonlopun Suomenhevosille. 31.8.-3.9.2023 järjestetään neljäpäiväiset Suomenratsujen kuninkaalliset, joissa vietetään myös Suomenratsujen 50-vuotisjuhlia.

Hevosopisto lähtee luottavaisena uuteen vuoteen, vaikkakin energiakriisin vaikutukset heijastuvat myös Hevosopiston talouteen. Vuosi 2022 oli taloudellisen tilanteen vakauttamisen vuosi. Taloudellista tilannetta saatiin vakautettua ja se olikin välttämätöntä, jotta Hevosopisto oli valmis ottamaan vastaan mm. energiakriisin ja inflaation aiheuttamia iskuja. Tilinpäätös tulee valmistumaan tämänhetkisen arvion mukaan maaliskuussa. Vuoden 2022 tuloksesta odotetaan kaikesta huolimatta positiivista.
Talouden tasapainottaminen kannattavuuden näkökulmasta on edelleen tärkeää. Tätä toteutetaan resurssien tehokkaalla hyödyntämisellä, pitkäjänteisellä suunnittelulla läpi organisaation ja toimintojen kriittisellä tarkastelulla. Toiminnan punaisena lankana on laadukas ja vastuullinen toiminta.” Hevosopiston toimitusjohtaja Heli Kivimäki-Manner.

Hevosopiston strategia on juuri päivitetty. Visiona on Hevosalan huippuosaamista huippuolosuhteissa. ”Strategia päivitys tehtiin ulkoisten ja sisäisten sidosryhmien ääntä kuunnellen. Omistajat, hallitus ja henkilöstö olivat mukana työssä alusta asti. Strategian tuominen osaksi arkea on olennaisessa roolissa talven ja kevään aikana.” Heli Kivimäki-Manner

 

Lisätietoja:
Anu Korppoo, anu.korppoo@hevosopisto.fi, 040 860 7611
Heli Kivimäki-Manner, heli.kivimaki-manner@hevosopisto.fi