Tiedote: Talleissa edelleen yksittäisiä korona positiivisia hevosia

  • 30.12.2022
  • Kuva

Tiedote 30.12.2022

Hevosopiston talleissa on edelleen yksittäisiä korona positiivisia hevosia. Sairastuneet hevoset on tallien sisällä eristetty muista hevosista. Kyseisiin talleihin ei päästetä ulkopuolisia ihmisiä, eikä niihin tuoda hevosia. Tallit, joissa sairastuneita hevosia on, käyttävät Hevosopiston alueella vain niille erikseen varattuja reittejä ja tallien hevoset liikutetaan Vanhassa maneesissa tai raviradalla. Näiltä alueilta kerätään lanta päivittäin pois.

Ulkopuoliset hevoset majoitetaan tällä hetkellä maneesitalliin ja 4-tallin maneesiin yhteydessä olevaan osaan. Nämä tallit ovat olleet tyhjillään eli niissä ei ole ollut koronaan sairastuneita hevosia eikä hevosia, joilla olisi ollut kontakti koronaan sairastuneeseen hevoseen. Karsinat on kuitenkin tyhjennetty kuivikkeista sekä kaltereita ja seiniä on desinfioitu Virkon-liuoksella. Karsinoiden puhdistukseen tarkoitetut välineet (kottikärryt ja talikot), on pesty ja desinfioitu.

Näillä edellä mainituilla toimenpiteillä on pyritty varmistamaan hevosurheilualueiden ja muiden maneesien turvallinen käyttö ulkopuolisille hevosille ja esim. maajoukkueille.

Suurin tartuntariski on kuitenkin hevosten suoran kontaktin välityksellä (esim. Uloste, eritteet) eli jokainen talliin tuleva hevonen voi tuoda infektion tullessaan.

Toivomme majoittujien noudattavan hevostensa kanssa seuraavia ohjeita:

– Ennen Hevosopiston tiloihin tuloa mittaa hevoseltasi lämpö kerran päivässä vähintään viikon ajan. Jos joku mittaustuloksista on yli 38.3, ole yhteydessä eläinlääkäriisi ennen kuljetusta tilanteen arvioimiseksi.

– Seuraa hevostasi virusoireiden varalta. Jos hevosella on jalkojen turvotusta, räkäisyyttä, yskää, ripulia, vaisuutta, huonosyöntisyyttä tai se palautuu huonosti, älä tuo hevosta.

– Ota tullessasi mukaan pintojen desinfektioon tarkoitettua ainetta, esim. Virkonia laimennettuna pumppupulloon, ja desinfioi sillä itse tullessasi hevosesi karsinan kalterit ja seinät vielä uudelleen.

– Desinfioi kätesi ja omat jalkineesi ennen talliin tuloa ja sieltä lähtiessäsi.

– Älä anna hevosesi koskea maneesin/tallien seiniin eikä muihin hevosiin.

– Älä anna hevosesi koskea kottikärryihin ja talikoihin. Käytön jälkeen puhdista välineet mahdollisimman hyvin.

– Älä itse koske muiden hevosiin.

– Älä mene Hevosopiston muihin talleihin sisälle.

 

Ohjeen laatinut Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Anne Sjöholm

Lisätietoja:

Anne Sjöholm, Ypäjän Hevossairaala
Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri
040 046 1122
anne.sjoholm@hevossairaala.fi

Päivi Niska, Hevosopisto
Rehtori
040 676 6060
paivi.niska@hevosopisto.fi