Suomenhevosten Laatuarvostelu 2022

  • 26.9.2022

Viikonloppuna Ypäjä- ja Opistohalleissa järjestetty Suomenhevosten Laatuarvostelu toi Hevosopistolle yli 80 suomenhevosta taustajoukkoineen. Suomenhevostapahtumalle ominainen leppoisa tunnelma oli houkutellut paikalle myös yleisöä, joten nuoret suomenhevoset pääsivät esiintymään ihan oikeassa kisatunnelmassa.

  • Kuva

3-vuotiaiden arviointi aloitettiin estekokeella irtohypytyskujassa ja jatkuen siitä rakenne- ja askellajikokeeseen.
Kevään karsinnoista finaaliin oli karsiutunut 28 hevosta joista korkeimmasta pistekeskiarvosta, 8,63, vastasi tamma Savelan Noita (Savelan Hemuli – Mantel – Olve).
Satu & Sisko Tiirisen sekä Heikki Haljalan omistama ja Elina Sjögrenin kasvattama hevonen  palkittiin lisäksi ikäluokkansa parhaana askellajihevosena sekä parhaana tammana.

3-vuotiaiden voittaja Savelan Noita

3-vuotiaiden parhaana estehevosena palkittiin ori Kaivopellon Komia (Herkko Hurmaus – Piitsin Usva – Ponuveikko, kasv. & om. Anu Ihanainen) .
Tässä ikäryhmässä Krafft- hevosrehut palkitsi lisäksi lupaavan tulevaisuuden tähden Krafft Shining Star palkinnolla jonka sai vastaan ottaa ruuna Fanipallo (Vili Veikeä – Pihlavan Vanupallo – Pette, kasv. Elina & Juha Kylämäki, om. Heidi & Tiia Oksanen).
3-vuotiaita hevosia arvioivat estekokeessa Meija Lahtinen ja Taikku Nurmi ja rakenne ja askellajikokeessa Kerstin Nyberg ja Marianna Paavolainen.
Myös 4-vuotiaden ryhmässä finaalin osallistujat valittiin keväällä käytyjen karsintojen tulosten perusteella.  Karsinnoissa nämä hevoset olivat suorittaneet esteet irtohypytyksessä mutta nyt vuorossa oli kolmen esteen rata ratsain. Askellajikoe suoritettiin kolmen hevosen ryhmissä jonka jälkeen hevoset esitettiin tuomareille vielä rakennearvostelussa.
Mukaan tähän ikäryhmään oli karsintojen tulosten perusteella päässyt 22 hevosta.
Ikäluokkansa parhaana palkittiin jo useammassa polvessa Ypäjäläistä suomenhevoskasvatusta edustava, Hanna ja Harri Kiesin kasvattama ja omistama ori Aimo Veijari (Ratsu Reima – Aina Eloisa – Totemi Rok).

4-vuotiaiden voittaja Aimo Veijari

Parhaana estehevosena palkittiin ori Kittilän Keisari (Valon Veikka – Teerisalon Elviira – Tatanka, kasv. Kari Laivo & Laura Puhakka, om. Fiia Huuhtanen) ja parhaana askellajihevosena tamma Rannikon Trinelle (Hessin Leevi – Eternelli – Kelmi, kasv. Maria Nikkilä, om. Laura Kajanto)
Ikäluokan parhaan tammana palkittiin Aava Eloisa (Hessin Leevi – Meri Tomera – Vili Ponteva, kas. & om. Laura Kajanto) ja parhaana pienhevosena ori Kallion Ruuti (Pisara Vihtori – Helmiliini – SIlvolan Elmeri, kasv. Niina Mäentaus, om. Mia-Mari Puustinen.

4-vuotiaita arvioivat estekokeessa Raija Jensen ja Susann Fagerström ja rakenne ja askellajikokeessa Kerstin Nyberg ja Marianna Paavolainen.

5-vuotiaiden voittaja Eskelän Kapteeni

5-vuotiaiden ryhmässä mukana on 32 hevosta jotka ovat lunastaneet osallistumisoikeuden kauden aikana tehtyjen kilpailutulosten perusteella. Tämä ikäryhmä aloitti lauantaina askellajikokeella  5v-suomenhevosten laatuarvosteluohjelmassa. Sunnuntaina vuorossa oli estekoe jossa hevoset suoritivat 5 esteen radan oman ratsastajansa kanssa.

Voittajana tässä ikäryhmässä palkittiin ori Eskelän Kapteeni (Lastun Leka – Aijakan Emmi – Turkka K, kasv. Mervi Eskelinen, om. Mia-Mari Puustinen
Ikäluokkansa parhaana estehevosena, ja koko viikonlopun korkeimmilla estekokeen pisteillä, 9,25, palkittiin ori Turkan Veikka (Knuutilan Veikko – Katin Purjetar – Suikun Ero, kasv. & om. Satu & Arto Turkka) Paras asellajihevonen ja paras 5-vuotias tamma oli Laulun Sävel (Ypäjä Huttunen – Tuulen Laulu – Hilute, kasv. Minttu Nieminen, om. Johanna Koskinen). Paras 5-vuotias pienhevonen oli ori Oskarin Aatos (Liinun Oskari – Loimihaan Hulda-  Varjo-Luonnos, kasv. SIlja Bergman, om. Jenni Mynttinen & Heli Toivanen)

Ypäjä Rokki

Ypäjällä kun ollaan, onnittelemme myös 3-vuotiaiden laatuarvostelussa toiseksi sijoittunutta Maarit Lahtisen omistamaa ja Hevosopiston kasvattamaan oria Ypäjä Rokki (Ponuveikko – Natsos – Samuli)!

Laatuarvostelun järjestämisestä vastasi tänä vuonna toistamiseen Ypäjän Hevosystäväinseura. Mukana on suuri joukko yhdistyksen talkooväkeä joka tuo monipuolisen osaamisensa yhteisen asian edistämiseen. Tapahtuman järjestäminen yhteistyössä Hevosopiston kanssa onkin paikkallisyhteistyötä parhaimmillaan!
Suomenratsut ry on myös vahvasti mukana tapahtuman järjestämisessä ja vuosittain mukaan on saatu myös joukko muita yhteistyötahoja joille osaltaan kuuluu kiitos onnistuneesta tapahtumasta!

 

Suomenhevosten Laatuarvostelun kokonaistulokset löytyvät tästä: https://tinyurl.com/3vpy8mbz

Kuvat: Leena Kahisaari