Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir  suomenhevosten koulumestarit 2022 – Esma Haddas ja Dexter Samuli GP voittoon toistamiseen

  • 4.9.2022

Suomenratsujen Kuninkaalliset on saatu päätökseen. Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir voittivat jälleen suomenhevosten koulumestaruuden – kolmatta kertaa. Hopeamitali Katja Kuokalle ja pronssimitali Helkky Ylöselle. Perinteisen Samuli GP:n voitti myös toistamiseen Esma Haddas ja Dexter. Ensi vuonna kilpaillaan suomenhevosten estemestaruudesta.

  • Kuva

Loppukesän viimeiset auringonsäteet tulivat lämmittämään suomenhevosten koulumestaruusfinaalia Ypäjällä, muuten viileissä olosuhteissa ratsastettuihin Suomenratsujen Kuninkaallisiin. Uusi suomenhevosten koulumestari on Anna Kärkkäinen suomenhevosorilla Kulta-ahon Kasimir. Tämä oli Kärkkäisen kolmas peräkkäinen mestaruuskulta. Hopeamitali meni Katja Kuokalle ja upealle orille Hessin Leevi. Pronssimitalin sai Helkky Ylönen ja Kulmalan Taika. Tuloksia jännitettiin viimeiseen asti, mutta kultamitali meni tuttuun osoitteeseen aplodien saattelemana. Kilpailun parhaana tammana palkittiin Anna Johansson ja Haavis-Estelle. Ensi vuonna pidetään taukoa koulumestaruudesta ja vuorossa on Kelmi Kür.

Aroha Herkules ja Minttu Liuko (kuva: Krista Rostén)

Sunnuntaina saatiin myös 6-vuotiaiden Black Horse Kasvattajakilpailun voittaja selville kouluratsastuksessa. Suomenratsujen kasvattajakilpailua kuusivuotiaille suomenhevosille on käyty vuodesta 2003, perinteisesti Suomenratsujen Kuninkaalliset -viikonlopun yhteydessä. Kasvattajakilpailulla pyritään rohkaisemaan suomenhevosten ratsukasvatusta sekä tarjoamaan nuorille hevosille tavoitteita ratsukoulutusurallaan. Vuoden 2022 kasvattajakilpailun kouluratsastuksessa voitti Aroha Herkules (Tosi-Romeo x Hermeli) ratsastajanaan Minttu Liuko. Toisella sijalla oli Leonora (Hessin Leevi x Kuningas Ässä) ja Hanna Kalliola sekä kolmannella sijalla Kulta-ahon Helmi (Lakeuden Ihme x Vihi-Totti) ja Irina Kokko. Palkintosummat olivat seuraavanlaiset: 1. sija 3400 €, 2. sija 1700 € ja 3. sija 1275 €. Summasta annetaan 75 % omistajalle ja 25 % kasvattajalle.

Esma Haddas ja Dexter jälleen Samuli GP:n voittoon

Samuli GP on 105 cm ja 110 cm tasolla hypättävä estekilpailu, jolla halutaan kunnioittaa jalostusori Samulia (Kelmi – Akuli – Vekkuli). Samuli syntyi Ypäjällä 1986 ja se on voittanut muun muassa suomenhevosten estemestaruuden 1992, 1993, 1995 ja hopeaa vuosina 1991, 1996 ja 1997. Orilla on 48 jälkeläistä, joista tunnetuin lienee jalostusori Hermeli. Samuli GP järjestetään joka toinen vuosi. Tänä vuonna voitto meni Esma Haddakselle ja Dexterille toistamiseen. Ratsukko voitti Samuli GP:n myös vuonna 2020. Toiselle sijalle Elisa Ikonen ja Romeon Poju. Ensi vuonna Suomenratsujen Kuninkaallisissa kilpaillaan suomenhevosten estemestaruudesta ja Samuli GP nähdään seuraavan kerran vuonna 2024.

Jo perinteeksi muodostunut samansukuisten suomenhevosten joukkuekilpailu 80 cm tasolla käytiin taas sunnuntaina Suomenratsujen Kuninkaallisissa. Joukkue sisältää kaksi ratsukkoa ja hevosten tulee olla sukua keskenään. Ratsastajat myös nimeävät joukkueensa useimmiten hevosia yhdistävän sukulaisen mukaan. Luokan voittoon ratsasti “Saran Salaman Siskoliiga” eli Katariina Norrena ja Melinne sekä Laura Kontsas ja T.T. Tamariini, jotka pääsivät joukkueena lähimmäs ihanneaikaa nollalla virhepisteellä. Toiseksi tulivat “Herkon tyttäret” eli Heli Rainio ja Hertta Hurmaus sekä Reetta Ahtila ja Kardemumma yhdellä virhepisteellä. Kolmannen sijan veivät “Papan pojat” eli Minna Hakala ja Papan Prätkä sekä Saga Rupponen ja Papan Porsche.

Sunnuntaina nuorissa hevosissa loistivat 5-vuotiaat suomenhevoset ja 6-vuotiaat varsoneet suomenhevostammat. Nuorten hevosten suorituskykyarvostelun paras oli Niittykorven ruska (Veeran Valkea x Heppu) ja Saara Junnila. Toiseksi sijoittui Mäntyniemen Einar (E.V. Tiikeri x Kuningas Ässä) ja Anna Viljakka.

Suomenpienhevosten Senioreiden koulumestari Sanna Sivusalo ja Kankalon Morgan

Suomenpienhevosten mestaruudet 2022

Suomenratsujen Kuninkaallisissa selvitettiin myös Suomenpienhevosten mestaruudet. Suomenpienhevosen on suomenhevosen jalostussuunta ja sen säkäkorkeus saa olla enintään 148 cm. Koulumestaruudesta kilpailevat sekä juniorit että seniorit omissa luokissaan, joissa palkinnot jaetaan kolmelle parhaalle. Perjantaina selvisi junioreiden uusi mestari, joka on Katariina Ala-Äijälä ja Ludwig Wäst. Hopeaa Sara Siekkinen ja Ukko-Ilmari. Pronssimitali laitettiin Kaisla Rauhamäen ja Lavilan Murun kaulaan. Senioreiden mestaruus ratkaistiin sunnuntaina ja luokan voittivat Sanna Sivusalo ja Kankalon Morgan. Hopeamitalin sai Elina Korhonen ja Friisin Kultapisku sekä pronssimitalin Sanna Pajula ja Tintin Muskotti.

Esteratsastuksessa suomenpienhevosmestaruus selvitetään yhden luokan perusteella ihanneaika-arvostelulla. Kilpailu käydään 85 cm tasolla. Voittoon ratsasti Lilja Merimaa ja Merimaan Valtti (Notholmens Timjan x Tintin Sahrami). Hopeamitalin sai Viivi Eronen ja Mimosa (Liptus x Manni) ja pronssimitalin Hannele Heino ja Siperian Sankari (Turkka K x Vekseli). 

 

Suomenratsujen Kuninkaalliset presented by Back on Track, Krafft & Oranta Equus, Ypäjän Hevosopisto

4.9 Esteratsastuksen tuloksia:

Luokka 20 – Prix de KRAFFT, powered by Oranta Equus, Samuli GP 2 kierrosta A2/A2 (105+110cm).  Avoin kaikille suomenhevosratsukoille

Kansallinen | Hevonen | Esteratsastus

7 lähtijää ja 2 sijoittuu

1) Esma Haddas, LOVIISAN RATSASTAJAT RY – LOVISA RYTTARE RF – Dexter (0.0)-(4.0)/53.22-4, 2) Elisa Ikonen, IDÄN KILPARATSASTAJAT RY – Romeon Poju (4.0)-(4.0)/54.56-8, 3) Jussi Tapani, HYVINKÄÄN URHEILURATSASTAJAT RY – Koomikko (4.0)-(4.0)/54.59-8,

 

Luokka 15 – Prix de Ypäjän Hevosystäväinseura  80 cm Nuorten hevosten suorituskykyarvostelu. Avoin 5v suomenhevosille ja 6v varsoneille suomenhevostammoille.

Seura | Poni | Hevonen | Esteratsastus

8 lähtijää ja 2 sijoittuu

1) Saara Junnila, RATSASTUSSEURA VARSA RY – Niittykorven Ruska 8/67.15, 2) Anna Viljakka, RR RIDERS RY – Mäntyniemen Einar 7.5/67.03, 3) Lilja Merimaa, LAHDEN RATSASTAJAT RY – Merimaan Valtti 6.8/67.29

 

Luokka 16 – Prix de Ypäjän kunta

Samansukuisten suomenhevosten joukkuekilpailu 80 cm Ihanneaika. Avoin saman sukuisille suomenhevosille

  1. ”Saran Salaman Siskoliiga” i. Saran Salama, Katriina Norrena – Melinne, TEAM RATSURINNE RY, 0, 3,06, Laura Kontsas – T.T. Tamariini, RATSURYHMÄ RY, 0, 1,14, yhteensä 0 4,2
  2. ”Herkon tyttäret” i. Herkko Hurmaus,  Heli Rainio – Hertta Hurmaus, SUOMENRATSUT RY 1, 5,35, Reetta Ahtila – Kardemumma, KANTA-HÄMEEN RATSASTAJAT R.Y., 0, 2,01, yhteensä 1, 7,36
  3. ”Papan Pojat” i. Knuutilan Veikko, Minna Hakala – Papan Prätkä, KIMITOÅNS RYTTARE RF, 0, 0,07, Saga Rupponen – Papan Porsche, SOMERON RATSASTAJAT RY, 5, 7,62, yhteensä 5, 7,69

Joukkuekilpailun täydet tulokset ja joukkueet LINKKI

 

Täydet tulokset esteratsastus LINKKI

 

4.9 Kouluratsastuksen tuloksia

Somenhevosten koulumestaruus 2022

1) Anna Kärkkäinen, YPÄJÄN RATSASTAJAT RY – Kulta-ahon Kasimir 146.0, 2) Katja Kuokka, KAAKON RATSASTAJAT RY – Hessin Leevi 142.8, 3) Helkky Ylönen, YPÄJÄN RATSASTAJAT RY – Kulmalan Taika 140.6

 

6-v. suomenhevosten kasvattajakilpailu kokonaistulokset

1) Minttu Liuko, RATSUTIIMI RY – Aroha Herkules 135.8, 2) Hanna Kalliola, KORSHOLMS SPORTRYTTARE RY – Leonora 134.2, 3) Irina Kokko, KULTA-AHON RATSASTAJAT RY – Kulta-Ahon Helmi 134.1

 

Täydet tulokset kouluratsastus LINKKI

 

Suomenpienhevosmestaruuksien tuloksia:

Luokka 113 – Senioreiden Suomenpienhevosmestaruus | Helppo A | Helppo A:2 2022

Alue | Poni | Hevonen | Kouluratsastus

14 lähtijää ja 4 sijoittuu

1) Sanna Sivusalo, RAUMAN RATSASTAJAT RY – Kankalon Morgan 67.586%, 2) Elina Korhonen, EQUESTRIAN TEAM DIAMOND RY – Friisin Kultapisku 65.604%, 3) Sanna Pajula, ILMAJOEN RATSASTAJAT RY – Tintin Muskotti 64.828%

 

Luokka 108 – Junioreiden Suomenpienhevosmestaruus | Helppo B | Helppo B, K.N.

Alue | Poni | Hevonen | Kouluratsastus

8 lähtijää ja 2 sijoittuu

1) Katariina Ala-Äijälä, MYRKYN YKSITYISRATSASTAJAT RY – Ludwig Wäst 67.600%, 2) Sara Siekkinen, VIHDIN RATSASTAJAT RY – Ukko-Ilmari 67.100%, 3) Kaisla Rauhamäki, ORIVEDEN RATSASTAJAT RY – Lavilan Muru 66.300%

 

Luokka 18 – Suomenpienhevosmestaruus 85 cm arv. Ihanneaika, avoin suomenpienhevosille Kat. 1

Alue | Poni | Esteratsastus

14 lähtijää ja 4 sijoittuu

1) Lilja Merimaa, LAHDEN RATSASTAJAT RY – Merimaan Valtti 0/63.16, 2) Viivi Eronen, ITÄ-SAVON URHEILURATSASTAJAT RY – Mimona 0/62.78, 3) Hannele Heino, RATSASTUSSEURA VARSA RY – Siperian Sankari 0/62.31