Parempi kuin Hampurin tai Aachenin derby!

  • 20.6.2022

- Hevosopistolla kilpaili 841 hevosta ja ratsastettiin 1508 lähtöä.

  • Kuva

Hevosopiston Kisaviikko teki paluun hevosurheilun kisakalenteriin 14.-19.6.2022. Ypäjän Hevosopistolla kilpailtiin este-, kenttä- ja kouluratsastuksen parissa koko viikko. Kolmen lajin kilpailuissa riitti nähtävää. Esteratsastuksessa kilpailtiin Hevosopiston perinteikkäällä derbykentällä ja kouluratsastusta ratsastettiin jopa kolmella areenalla samaan aikaan. Parina viime kesänä koronan sekoittaessa kisakalenteria Hevosopiston perinteinen kisaviikko jäi pois ohjelmasta.

Tänä kesänä Kisaviikko palasi entistä ehompana! Kisaviikko starttasi tiistaina 14.6. seura- ja aluetason koulu- ja kenttäratsastusluokilla. Keskiviikkona lisäksi tuli seura- ja aluetason esteluokat. Perjantaina kisat jatkuivat kansallisilla este- ja koululuokilla ja koko viikko huipentui Hevosopisto Summer Festivaaliin lauantaina ja sunnuntaina, jolloin kisattiin Pohjola-sarjojen osakilpailuissa!

Kisaviikolla ratkottiin este- ja kouluratsastuksessa perinteiset suomenhevos- ja ikäluokka derby-kilpailut, alle 18-vuotiaiden ratsastajien Talent cup finaalit, ratsastuksenopettajien mestaruudet, nuorten hevosten Prestige cup osakilpailu kouluratsastuksessa ja kenttäratsastuksessa Hämeen alueen ratsastuskouluoppilaiden mestaruus sekä senioreiden ja suomenhevosten aluemestaruus. Näiden lisäksi myös avoimia luokkia.

Keskiviikkona ratkottiin Talent Cupin Finaalin voittajat niin hevosissa kuin poneissa. Talent cupissa ratsastetaan koulu- ja esterata, joiden yhteispisteet ratkaisevat sijoitukset. Hevosissa voittoon ratsasti Siiri Kaski & Fandango, toinen Lilli Reittonen & Bondiro ja kolmantena Karelia Ala-Tala & Arnac Pompadour. Poneissa ratsasti voittoon Sara Järvinen & Nieland’s Tess, toinen Helga Huhtasalo & Twilight Savikko, Ilona Kuusmaa & Viljam.

Derbyluokat ratsastetaan perinteisesti Hevosopiston kisaviikolla. Kouluratsastuksen luokkaan kuuluu kaksi osakilpailuja ja esteiden yksi.

Linnea Haukilehto ja Aroha Pilotti

Esteillä Senioriderbyn 120 cm voittoon ratsasti Niina Kakriainen – AH Revolution ja toiselle sijalle tuli Olivia Harakka – Joki-Doki v/h Molenhof.

Kouluratsastuksen senioriderbyn voittajaksi ratkesi Anna Kärkkäinen ja Minion Verde. Lina Bärlund ratsasti First Finn Royalila toiseksi ja Eevi Ilves Forajido IV oli kolmas,

Suomenhevosderbyn 100 cm esteillä voiton vei Venla Kyläkorpi – Isosalon Kiri ja toinen Noora Turunen – Ojavallin Nuppu.

Esteiden Poniderbyn 100 cm voitto jakaantui kahdelle poniratsukolle: Heta Huhtasalo ja Dinky Toy ja Annileena Linkovesi ja Higher Up Shaday d’Eel.

Miniderbyn 110 cm, joka oli avoin poni-, lapsi, ja junioriratsastajille voitti Seela Kullas & Power Lady Z. Toinen sija Stella Koskinen & Goldwin ja kolmas sija Milla Vainiola & Grace.

Kouluratsastuksessa Suomenhevosderbyn voitti upealla kürilla Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir. Toiseksi ratsasti Tiina Hyssänmäki ja Taikatumma ja kolmanneksi Laura Porthan ja Rodrik.

Koulupuolella Junioriderbyn voitti Matilda Piispa & Skovens Rosselli. Toinen sija Mette Kauppila ja Shania sekä kolmas sija Inka Autio ja Don Rohmina.

Kouluratsastuksen Poniderbyssä Emily Hutchinson otti kaksoisvoiton poneillaan Upsy Daisy ja Daisy B. Kolmanneksi tuli Veera Kangasjärvi & Arvalon Gigolo.

Kouluratsastuksen Children’s Derbyn voitti Milka Kovalainen & Damon ja toiselle sijalle Nanna Sohlberg & Fandango.

Ypäjällä ratkottiin myös Ratsastuksenopettajien Mestaruus 2022. Esteillä kultaa voitti Jessica Aminoff & Billnäs Sandrino, hopeaa Jessica Aminoff ja Billnäs Sandrino, pronssia Miila Mättölä ja Quintessa V. Kouluratsastuksen voittoon taituroi Camilla Verkkoniemi ja Happy-Dance van de Gathe, toinen Laura Porthan ja Rodrik, kolmas Kirsi Degerth-Moldováni ja Malus Dunbar ja neljäntenä Kristina Niemelä – Impossible.

Viikko huipentui Hevosopiston Summer Festivaliin, jossa kilpailtiin Pohjola Grand Prix ja Pohjola Tour osakilpailut.

Pohjola Small Grand Prix 115 cm luokassa voittoon liisivät Sani Illi & Elextrix Toltien.

“Isolla areenalla oli kiva ratsastaa, sai laukata kunnolla eteenpäin”, Illi kertoo.

Toiseksi ratsasti Madis Morna hevosella ST Saffron ja kolmanneksi Jenna Yrjövuori hevosella Beauty Star K Z.

Madis Morna ja Herbert

Jone Illi vakuutti Pohjola Bronze Grand Prix 125 cm ratsastaen voittoon hevosella Dolanda sekä nappaamalla kolmannen sijan hevosella Celtas Quillan. Mathilda Simola ja For Fun olivat luokan toisia jääden Illille reilun sekunnin.

Jone Illi kehuu Ypäjän Hevosopistoa kilpailupaikkana. “Ypäjä on kisapaikkana tuttu ja viihdyn täällä hyvin. Olen tykännyt täällä kaikista radoista.”

Esteratsastuksen Pohjola Grand Prix 145 cm 2. osakilpailun voittoon ratsasti Susanna Granroth & KG Corazon, joilta tuli yksi tipus ensimmäisellä kierroksella. Toiselle sijalle kiilasi itsensä Madis Morna Herbertillä, joka oli luokan ainut ratsukko ilman puomin tiputusta. Herbert sai 4 virhepistettä astuessaan veteen ja 2 yliaikavirhettä. Kolmannelle sijalle hyppäsi Antti Linna ja Hublot, jotka saivat ensimmäiseltä kierrokselta 7 virhepistettä tiputuksesta ja yliajasta. Yliajasta sisuuntuneena Antti lähti ratsastamaan toista kierrosta niin, ettei aikavirheitä tule.

Pohjola Finnhorse Grand Prix 100 cm voittoon laukkasi Linnea Haukilehto ja Aroha Pilotti. Kaksi ratsukkoa hyppäsi perusradan puhtaasti ja luokasta päästiin näkemään uusintarata. Linnea oli piirun verran nopeampi kuin toiseksi tullut Viivi Paukkunen Mattilan Toivolla. Kolmanneksi hyppäsivät Vilma Leppäkangas ja Paletin Liekki.

Pohjola Small Tourin kilpailtiin inter I-tasolla ja luokan parhaaksi palkittiin Jessica Jokiranta ja Sandrina. Essi Hiidensalo ja Notholmens Linzano olivat kilpailussa toisena ja Sophia Backlund-Malakouti ja Pippi kolmansia.

Pohjola Rising Star Tourissa vaativa B-tasolla kirkkaaseen voittoon ratsasti Heidi Taipale ja VX Chico. Janina Laine ja Rihanna olivat luokassa toinen ja Kaisa Pirinen ja Lauren kolmas.

Pohjola Grand Tourin Inter A/B osakilpailuvoittoon ratsasti Susanna Therman Dragonheartilla. Toinen Ville Vaurio hevosella G-Star ja kolmas Nora Svensk ja Lammehaven´s Zadin.

Susanne motivoi kilpailuissa itsensä kehittämine. ”On hauska tulla katsomaan millä tasolla on  ja saada ulkopuolisen mielipiteitä siitä missä ollaan menossa ”, kertoo Susanna.

Pohjola Finnhorse Tour helppo A:n toisen osakilpailun voittivat Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir, joka johtaa sarjaa kahdella osakilpailuvoitolla. Toiseksi sijoittui Lassi Lehmusto ja Vekardo, kolmanneksi Riitta Holopainen ja Hamurai.

Anna Kärkkäinen ja Kulta-Ahon Kasimir

Viikonlopunajan esteiden ratapiirustuksista vastasi ratamestari Otmar Schmid Saksasta. Schmid kuvailee Hevosopiston derbyrataa mahtavaksi, parhaaksi mitä on nähnyt.
”Tämä on parempi kuin Hampuri tai Aachen”, ylistää Schmid.

”Yli 90 ratsukkoa ratsasti saman radan perjantaina eikä nurmessa näkynyt jälkeään käytössä. Lauantaina satoi kaatamalla enkä nähnyt yhdenkään hevosen liukastuvan”, sanoo Schmid.

Pohjola Grand Prix – Road to Helsinki -sarjan seuraava osakilpailu on elokuussa Ratsastuskeskus Ainossa, Järvenpäässä. Finaali ratsastetaan 16.–18.9. Ypäjä Horse Showssa Hevosopistolla.

Kouluratsastuksen Pohjola Tour-osakilpailut jatkuvat 30.–31.7. Laakson ratsastusstadiolla Helsingissä ja finaali käydään Ypäjän Hevosopistolla 7.-9.10.

Hevosopistolla kilpailukesä jatkuu 1.7. ratsastuskouluoppilaiden valtakunnallisilla mestaruuskilpailuilla, jotka järjestävät Hämeen Ratsastajat yhteistyössä Kanta-Hämeen Ratsastajien sekä Ypäjän Ratsastajien kanssa.

Tulevat kilpailut Ypäjän Hevosopistolla:
10.–14.8. Esteratsastus SM
18.–21.8.Nuorten Hevosten Festivaali ja Laatuarvostelu
1.–4.9. Suomenratsujen Kuninkaalliset