Huolehditaan hyvästä hygieniasta – vältetään viruksia

  • 16.3.2022

Valmennus- ja kilpailutoiminnan olleessa hyvässä vauhdissa, on tärkeää muistuttaa tallihygienian merkityksestä tautien ennaltaehkäisyssä. Hevosten liikkuessa eri tallien väleillä kasvavat myös virustartuntojen, kuten hevosten herpeksen, riskit. Hevosten suojaaminen tartunnoilta hyvillä hygieniakäytännöillä on erittäin tärkeää. Hevosopiston hevosten terveyttä tarkkaillaan huolellisesti. Hevosten hoidossa ja mahdollisessa eristyksessä noudatetaan tarkasti eläinlääkärin ohjeistusta.

  • Kuva

 

Hevosten herpesvirukset (EHV-1 ja EHV-4) aiheuttavat yleisimmin hengitystieinfektioita, ja lisäksi tiineillä tammoilla luomisia. Herpesviruksen ensioireita ovat mm. kuume, sierainvuoto, ruokahaluttomuus ja apaattisuus.

Vain terveitä hevosia saa kuljettaa toisille talleille. Tämän varmistaminen on jokaisen vastuulla. Hevosten terveydentilaa tulee seurata päivittäin, jotta mahdolliset poikkeamat huomataan. Hevosen lämpö tulee mitata päivittäin, mielellään aamuisin. Oireileva hevonen pitää eristää muista ja siitä tulee ottaa sierainlimanäyte.

”Jos hevosesi sairastuu olleessaan Hevosopiston tiloissa, ilmoita asiasta heti henkilökunnalle tai vastaanottoon. Samoin, jos hevonen sairastuu noin viikon sisään oltuaan Ypäjällä, sillä se on voinut altistaa muita hevosia”, Valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd sanoo.

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana hevosten välillä. Virusta voi jäädä myös esimerkiksi karsinan osiin, tarhojen aitoihin tai maneesin rakenteisiin. Myös ihmiset voivat levittää virusta käsien, vaatteiden, kenkien tai tavaroiden välityksellä. Tartunnan itämisaika on 2-8 vuorokautta. Virusta erittyy hengitystie-eritteisiin jo taudin itämisaikana.

Herpesviruksille on tyypillistä, että ne voivat jäädä piileviksi elimistöön ja aktivoitua myöhemmin stressin yhteydessä, jolloin hevonen voi sekä tartuttaa muita hevosia että saada itse oireita.

Viime vuonna nähtiin normaalivuosia enemmän EHV-1:n tartunnan aiheuttamia neurologisia oireita, ja se johti Euroopassa kilpailutoiminnan keskeyttämiseen ja jopa hevosten kuolemiin. Tänä vuonna on odotettavissa tavanomaisempi vuosi.

 Muistilista

  • pese kädet, vaatteet, kengät ja varusteet liikkuessasi eri talleilla
  • puhdista ainakin ruoka- ja vesikupit vaihtaessasi hevosen karsinaa
  • älä koske muihin hevosiin
  • säilytä etäisyys, älä anna hevosten haistella toisiaan
  • seuraa hevostasi ja mittaa päivittäin sen lämpö
  • eristä talli, jossa on sairas hevonen
  • tiedota sairaista hevosista kaikille asianosaisille

Lisätietoa hevosten herpesviruksista