Hyvä ilmapiiri on koko yhteisön asia 

  • 20.1.2022

Hevonen on laumaeläin, joka voi hyvin, kun sillä on tilaa ja mahdollisuus toteuttaa lajinomaisia tarpeitaan. Hevonen tarvitsee sopivaa ruokaa, vettä, liikuntaa ja lauman seuraa ja turvaa. Laumassa saattaa tulla hevosten välisiä kiistoja, mutta ilman laumaa hevonen ei luonnossa pärjäisi.

  • Kuva

Meissä ihmisissä on paljon samoja piirteitä hevosten kanssa. Meilläkin on omat henkilökohtaiset tarpeemme, mutta myös tarve sopeutua ja kuulua laumaan, tulla hyväksytyksi. Muutto 16-vuotiaana kotoa pois samaan laumaan muiden teinien kanssa ei ole helppoa. Pitää itsenäistyä, ottaa paljon vastuuta, etsiä omaa paikkaansa ja sietää muiden etsimistä. Tunnetaidot ovat todella koetuksella ja olisi epäinhimillistä olettaa, ettei ristiriitoja syntyisi. Tärkeää onkin suhtautumisemme. Riitelevätkö asiat vai ihmiset? Osaanko pyytää ja antaa anteeksi? Osaanko sopeutua? Miten huolehdin omasta palautumisestani, jaksamisestani ja omien tarpeideni täyttämisestä?Koulutusohjaaja Katja Aaltonen toimii Hevosopistolla asuntolaohjaajana. Katjan työnkuvaan kuuluu opiskelijoiden vastaanotto lukuvuoden alkaessa, sopivien asumisjärjestelyiden tekeminen, opastaminen, ohjaaminen ja auttaminen asuntolassa asumisen taidoissa sekä ihan kaikki muu, joka opiskelijoita tai huoltajia mietityttää asuntolassa asumisessa. Päivystävä huoltohenkilö on myös tärkeässä roolissa ja rientää paikalle kutsusta. Päivystävä huoltohenkilö voidaan kutsua esimerkiksi äkillisissä huoltotarpeissa tai tarpeissa saada aikuinen paikalle yöaikaan. Opiskelijoiden tarpeista on syntynyt Arjen taidot -kurssi.– Olen tosi iloinen, että syksyllä pääsimme järjestämään Arjen taidot- kurssin uusille opiskelijoille! Siellä pääsimme opiskeluhuollon kanssa tutustumaan uusiin opiskelijoihin ja opiskelijat tutustuivat myös toisiinsa. Kurssiin kuuluu muun muassa turvataitoja, some-käyttäytymistä sekä arkisia asioita kuten siivousta, pyykinpesuasiaa ja viimeisellä kerralla herkuttelimme ja pidimme hauskaa valmistamalla pitsaa ja mokkapaloja, kertoo asuntolaohjaaja Katja Aaltonen.

– Asuntoloiden siisteyteen liittyen meillä on Opiston Siistein -kiertopalkinto, joka tällä hetkellä on Rentukka 4- asuntolalla. Täytyy kyllä viime vuonna opintonsa aloittaneille opiskelijoille antaa kunniamaininta, sillä he ovat pääsääntöisesti pitäneet asuntolansa erittäin siistissä kunnossa kaikki!Hevosopistolle tulee opiskelijoita todella erilaisista taustoista. On selvää, että nuorelle, jolla on monta sisarusta, asioiden jakaminen on helpompaa kuin nuorelle, jolla ei ole lainkaan sisaruksia. Hevostaidot, oppimistaidot ja valmiudet itsenäistyä ovat persoonasta ja taustoista riippuen hyvin erilaisia.Kun koululla myös asutaan, vietetään myös vapaa-aikaa paljon yhdessä. Tämä asettaa erilaisia haasteita. Asuntola-asumisessa pyritään löytämään kullekin sopiva ratkaisu erilaisiin tarpeisiin. Yhteen asuntolaan on jonoa koko ajan, lemmikkiasuntolaan. Tällä hetkellä opiskelijoilla on siellä lemmikkinä kissoja, pupuja, koiria ja jopa terraariossa torakoita.– Meillä on nollatoleranssi kiusaamiselle. Käymme aihetta säännöllisesti opettajakokouksissa läpi, edellisessä kokouksessa opettajia perehdytettiin päivitettyyn suunnitelmaan opiskelijoiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä, joka on osa Opiskeluhuoltosuunnitelmaa. Kaikki tapaukset eivät ikävä kyllä tule meidän tietoomme, joka tekee asioihin puuttumisen vaikeaksi, harmittelee vt. rehtori Kaisa Kähö.

Oppilaitoksen työntekijät tekevät tiivistä yhteistyötä opiskeluhuollon (mm. terveydenhoitaja ja kuraattori) toimijoiden kanssa opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtimiseksi.

Mikäli henkilökunnasta ei tunnu löytyvän luotettavaa aikuista, jolle kertoa, voi opiskelija olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai kuraattoriin.

  • huomaa kiusaaminen
  • puutu siihen heti
  • kerro henkilökunnalle, terveydenhoitajalle tai kuraattorille

 

Linkkejä aiheesta: https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/mielenterveys-on-osa-hyvinvointia-ja-terveytta/ https://mieli.fi/asiantuntijahaastattelut/kiusaamista-vastaan-on-tyoskenneltava-koulussa-joka-paiva/ https://mieli.fi/tukea-ja-apua/