Hevosopiston talleissa majoittuneissa hevosissa havaittu virusta

  • 12.1.2022

Hevosopistolla liittovalmennukseen osallistuneen hevosen testi on vahvistettu EcoV -positiiviseksi ja toisen hevosen näyte on matkalla tutkittavaksi.

  • Kuva

– Hevoset ovat majoittuneet lyhytaikaisesti talleissa vuodenvaihteen ja alkuvuoden aikana. Tieto tartunnasta tuli Hevosopistolle heti hevosen sairastuttua, toteaa palvelu- ja kehitysjohtaja Krista Hellgren ja jatkaa kiittäen hevosen omistajan esimerkillistä toimintaa, tieto tuli Hevosopistolle heti oireiden alettua. 

 Varotoimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi; talliyksikkö poistettiin käytöstä ja suljettiin kokonaan puolentoista viikon ajaksi, karsinat tyhjennettiin ja desinfioitiin.  

Ypäjän Hevossairaalan Anne Sjöholm kertoo, että virus kuolee muutamassa päivässä pinnoilta.  

Ruokavirasto sivuilla kerrotaan tartunnasta seuraavasti: 

Sairastunut hevonen alkaa erittää virusta ulosteissaan 3–4 päivää tartunnan jälkeen, ja virusta erittyy yleensä 1–3 viikon ajan. Tauti leviää eläinten välillä, kun sairaan hevosen ulostetta joutuu toisen hevosen suuhun tai hevonen koskee suullaan ulosteen likaamaa pintaa (feko-oraalitartunta).  

Tartunta tapahtuu helposti myös välillisesti, esim. tallin rakenteiden ja välineiden tai hoitajien käsien ja vaatteiden välityksellä. 

Hevosen taudinkuvaus on tyypillinen koronavirukselle; treenin jälkeen kotona hevonen oli normaali, mutta pian alkoi kuumeilu, joka nousi korkeaksi. Hevonen lopetti myös syömisen. Hevosta hoidettiin Helsingin Yliopistollisessa Eläinsairaalassa.  Alkuun hevosella oli ähkyn oireita, muutaman päivän kuluttua alkoi vesiripuli. Hevonen vietti Viikissä 5 vuorokautta, jonka jälkeen kotiutui voinnin parantuessa. 

Hevosten virustaudit ovat yleisiä, kun hevosia liikkuu eri tallien väleillä usein. Hyvä tallihygienia on jokaisen vastuulla. 

Lisää tietoa viruksesta:
Hevosen koronavirus – Ruokavirasto 

Lisätietoja:
Krista Hellgren
Palvelu- ja kehitysjohtaja
040 665 5768