Pohjola Grand Prix finaali – Madis Morna ja Herbert ensimmäiseen isoon voittoonsa

  • 20.9.2021

Kansallisen kauden huipentuma, Pohjola Grand Prix -sarjan finaali kilpailtiin Ypäjällä ja voittoon ratsasti Madis Morna hevosellaan Herbert.

  • Kuva

Viikonloppuna kilpailtiin Hevosopiston Juhlakentällä SRL:n esteratsastuskilpailusarjan finaalit.
Kuva: Heidi Lammi

Suomen Ratsastajainliiton tiedote

Ratsukko hyppäsi ainoana kaksi 145 cm kierrosta ilman pudotuksia, vaikka saikin ensimmäisellä kierroksella kaksi virhepistettä enimmäisajan ylityksestä. Toisen kierroksen viimeisenä lähteneen Mornan piti hypätä virheittä voittaakseen.

”Hevonen antoi aika lailla kaikkensa radalla”, Madis Morna kertoi neljä vuotta rauhassa valmentamastaan laadukkaasta Herbertistä.

Virolainen Morna muutti Suomeen kymmenen vuotta sitten ja työskentelee ammattiratsastajana. Paljon nuoria hevosia kouluttanut Morna voitti Ypäjän Hevosopiston finaalissa ensimmäisen Grand Prix -luokkansa. Kaikki finaaliin kvalifioituneet ratsastajat lähtivät tasaviivalta finaaliluokkaan.

”Minulle se oli kieltämättä hyvä asia, koska pääsin hyppäämään kyseisellä hevosella vain kaksi osakilpailua. Toisaalta osakilpailut valmistelevat meitä finaaliin, ja finaali on finaali”, Morna totesi.

Myös toiseksi sijoittunut Johanna Talvio ja New Yorker T ja kolmonen Mirella Lesonen-Hakola ja Winput Vk Z hyppäsivät toisen kierroksen virhepisteittä. Ensimmäisen kierroksen pudotus ja Lesonen-Hakolan pudotus ja aikavirhe erottivat heidät finaalin voitosta.

”Ihan tyytyväinen olen, mutta olisi se voittokin maistunut ihan hyvältä niiden kakkossijojen jälkeen”, finaalissa toiseksi tullut ja kahdessa osakilpailussa toiseksi sijoittunut Johanna Talvio naurahti.

”Rata oli teknisempi viimeisessä osakilpailussa. Siellä oli vähän enemmän teknisyyttä, miettimistä väleissä. Tämän päivän radat olivat hyviä ja sujuvia, toimivat minulle ja hevoselleni”, Talvio totesi radoista.

Talviolla ja New Yorker T:llä on ollut pitkä kilpailutauko viime talvena, jopa kahdeksan kuukautta. Ratsukko ei tauon aikana hypännyt kuin pientä verryttelyä. Kun kisakausi jatkui keväällä, saimme hyvän draivin päälle. Siitä joka kisassa on mennyt jopa paremmin ja paremmin.”

”Me aloitimme Winputin kanssa neljä vuotta sitten 120-luokista. Ensimmäiset puoli vuotta olisin halunnut myydä sen, mutta kukaan ei halunnut ostaa sitä. Sitten me löysimme yhtäkkiä yhteisen sävelen. Se on minun turvaratsuni, äitiratsuni”, Mirella Lesonen-Hakola nauraa. Hän on keskittynyt kilpailuissa myös auttamaan 12-vuotiasta poikaansa Hugo Kogelnigiä, joka voitti lapsiratsastajien EM-hopeaa, ja Ypäjällä sekä 130 että 140-luokat.

”Pidän siitä, että sarjoja on monella eri tasolla ja pienemmissäkin luokissa on hyvät rahapalkinnot. Se varmasti motivoi harrastajiakin lähtemään”, Lesonen-Hakala toteaa, ja toivoo ensi vuodelle vielä enemmän osakilpailuja.

Lesonen-Hakolalla on kolme kilpahevosta, mutta hän haluaa keskittyä kilpailleessaan samaan aikaan poikansa Hugon kanssa hänen auttamiseensa.

”Oma kilpaileminen menee nyt lasten ehdoilla”, hän nauraa ja lisää, että oma kilpaileminen on sekä henkisesti että fyysisestikin helpompaa kuin pojan puolesta jännittäminen.

******************

Pohjola Grand Prix luokassa viimeisenä radalle lähtenyt ratsukko joutui keskeyttämään suorituksena hevosen loukkaantumisen vuoksi. Hevonen kyydittiin kilpailuareenalta jatkotutkimuksiin Ypäjän Hevossairaalalle ja tutkimuksia jatketaan eläinlääkäreiden toimesta.

******************

Muiden luokkien tiedotteet:

Pohjola Silver Grand Prix

Pohjola Finnhorse Grand Prix

Pohjola Bronze Grand Prix

Pohjola Small Grand Prix

 

Sarjan ja finaalin palkinnot

Pohjola Grand Prix -kilpailusarjojen voittaja on finaalin voittaja.

Kilpailusarjan säännöt: LINKKI