Ypäjän Suomenhevosten Laatuarvostelukarsinnassa esillä hienoja nuoria suomenhevosia

  • 13.9.2021

Finaali järjestetään lokakuussa Ypäjällä.

  • Kuva

Ypäjä Perttu, Hevosopiston opiskelijoita ja Joni Paavola.
Kuva: Pauliina Pöntinen

Ypäjän Hevosystäväinseura järjesti viikonloppuna Hevosopistolla Suomenhevosten Laatuarvostelukarsinnat, joissa arvioitiin 3- ja 4-vuotiaiden askellajeja ja hyppäämistä. Tapahtuman ideana on jo 20 vuoden ajan ollut kouluttaa nuoria ratsusuomenhevosia ajatuksella eteenpäin.

Finaali järjestetään lokakuussa ja karsintoja järjestävät Harjun Oppimiskeskus, Ruukin luonto- ja hevoskeskus ja Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kaustisella. Viimeiset karsinnat järjestetään tällä viikolla.

Ypäjällä 4-vuotiaat suorittivat osuutensa lauantaina. Hevoset oli jaettu kahteen ryhmään ja tämä ikäryhmä esitetään askellajiosuudella ratsastajan kanssa ja karsinnassa hevoset irtohyppäävät. Finaalissa hevoset suorittavat myös esteosuuden ratsastajan kanssa.

Aikaisemmin karsinnat on pidetty jo keväällä, mutta kahden vuoden ajan koronarajoitukset ovat siirtäneet karsinnat syksylle.

Kokonaispisteissä 4-vuotiaden 2a ryhmän voiton vei tamma Onnen Kuurankukka (Jarvin Muisto – Onnen Ulpukka), ollen myös paras estehevonen. Paras askellajihevonen oli Tukkilan Hidalgo (Kuningas Ässä – Tukkilan Humpuuki).

2b ryhmässä Laulun Sävel päihitti muut ottaen kaikki mahdolliset pisteet nimiinsä, voittaen siis myös ryhmän parhaan askellaji- ja estehevosen tittelin. Tamman isä on Ypäjä Huttunen ja emä Tuulen Laulu.

Kolmevuotiaita suomenhevosia esiintyi sunnuntaina tuomaristolle myös kahden ryhmän verran, kaikkiaan paikalle oli saapunut 45 nuorta hevosta.

Vapun Voima oli ryhmän 1a paras (Valon Veikka – Venlan Vappu) keskiarvopistein 8.29, ori voitti myös parhaan askellajihevosen tittelin. Ryhmän parhaat hypyt esitti Ensmäne (Lavilan Viljo – Soman Soria).

1b ryhmän kokonaispisteissä ja parhaana estehevosena palkittiin Ypäjä Perttu (Ponuveikko – Parpara), jonka on kasvattanut ja omistaa Ypäjän Kunta. Ryhmän askellajipisteissä voittorivi kirjattiin kahdelle hevoselle tasapistein; Jatkolan Eevertti (Veeran Taaveri – Elmina) ja Syysyön Tango (Ponuveikko – Kesäillan Valssi).

Ypäjän karsinnan tulokset:
4-vuotiaat
3-vuotiaat

Tapahtuman nettisivut

Finaali käydään kaksipäiväisenä 16.-17.10. ja finaalin järjestelyistä vastaa karsinnan tapaan Ypäjän Hevosystäväinseura.