Uusi puistikko kertoo presidenttien hevosista

  • 6.9.2021

Suomenratsujen Kuninkaallisten lauantaina Hevosopiston ydinalueella avattiin yleisölle uusi, monikäyttöinen puistikko ja paljastettiin samalla presidentti Tarja Halosen lahjoittama, kuvanveistäjä Tiina Torkkelin teos ”Turvan Mitta”.

  • Kuva

Alueelle on aikanaan haudattu marsalkka Mannerheimin viimeinen hevonen, Käthy. Nyt alue on laajennettu puistoksi, jossa luonnonkivet kertovat myös presidenttien Urho Kekkosen, Mauno Koiviston ja Tarja Halosen hevosten tarinaa.   

Taidelahjoituksella presidentti Halonen halusi kiittää Ypäjän Hevosopistoa yhteistyöstä ja erityisesti henkilökuntaa tamma Ypäjä Tarjan hyvästä hoidosta ja huolenpidosta vuosien varrella.   

– Hoiditte tamman hienosti, otitte sen asian omaksenne, kiitti presidentti Halonen ja kertasi hauskoja hetkiä ja tarinoita tamman nuoruudesta.   

Ypäjän kunta ja Hevosopisto lahjoittivat tamman presidentille maitovarsana vuonna 2004. Työhevossuunnalle kantakirjattu Ypäjä Tarja toimi Hevosopistolla opetushevosena koko elämänsä ajan vuoteen 2020 saakka ja toimi samalla monissa edustustehtävissä tuoden esille omaa rotuaan, ainutlaatuista suomenhevosta.      

– Puistikko on kokonaisuudessaan hienosti suunniteltu ja tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen toimintaan, kiitti Halonen.     

Puiston on suunnitellut puutarhaneuvos Matti Tuominen, jonka kädenjälkeä saa ihailla myös Naantalin Kultarannassa, presidentin kesäpaikan puutarhassa. Tuominen työskenteli tasavallan presidentin kanslian ja kesäasunnon ylipuutarhurina 22 vuotta.   

– Paikkana tämä on ainutlaatuinen, kuuset tässä puistossa ovat sellaisia, joita ei juuri muualta Suomesta löydy. On kunnia päästä suunnittelemaan näin arvokas puisto, jossa vuosittain vierailee paljon kävijöitä, sanoi Matti Tuominen.  

Hevosopiston hallituksen puheenjohtaja Laura Airaksinen näkee puistikossa paljon mahdollisuuksia.  

– Se kertoo sekä talon että koko Suomen historiaa laajemminkin. Paikka on meille todella arvokas. Toivomme sen avaavan uusia ulottuvuuksia sekä hevosihmisille mutta myös muille kävijöille. Puistikko antaa kaikille perspektiiviä hevosen merkitykseen ennen ja nyt, myös yhteiskunnallisesti. Hevonen on aina inspiroinut taiteilijoita ja laajemminkin kulttuuria. On hienoa, että sekin näkökulma tulee täällä entistä näkyvämmäksi, sanoi Laura Airaksinen.  

– Kehitämme puistoa edelleen. Tarkoitus on tuoda sinne muutakin vierailijoita kiinnostavaa nähtävää ja toimintaa, josta kävijät voivat nauttia. Koronan vuoksi jouduimme pitämään puiston avajaiset ja taideteoksen paljastuksen hyvin pienimuotoisesti, mutta luotamme siihen, että yleisö ottaa alueen nopeasti omakseen.  

Avajaisiin osallistui presidentti Halosen, puutarhaneuvos Tuomisen ja puheenjohtaja Airaksisen lisäksi pieni joukko projektiin osallistuneita.  Puistikon rakentamista tukivat omalta osaltaan Antti Palin lahjoittamalla taideteoksen jalustakiven ja muut lahjoittajat.            

Puisto sijaitsee Aallontien varressa, Oppilasruokalan ja I-tallin lähellä.