Hevosurheilumuseo laajeni arkistoksi

  • 3.9.2021
  • Kuva

Vuoden 2020 huhtikuussa Hevosopiston alueella sijaitsevalle Hevosurheilumuseolle tuotiin 14 kuljetushäkillistä ja 130 hyllymetrin verran arkistoa Espoon Leppävaarasta Suomen Hippoksen muuttaessa uusin toimitiloihin. Ajankohtaiseksi tuolloin nousi historiallinen Hippoksen jalostus- ja urheiluarkisto, jossa asiakirjojen aikajana ulottuu 1870-1970 välille. Arkistolle piti löytää uusi sijoituspaikka:

”Onneksemme Hevosurheilumuseo oli kiinnostunut yhteistyöstä ja arvokas pala historiaa päästiin muuttamaan arvoiseensa ympäristöön. Tulevassa hevosjalostus- ja hevosurheiluarkistossa on mukana myös Suomen Ratsastajainliiton ja FWB-yhdistyksen (ent. Ratsujalostusliitto) historiaa”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää valottaa.

Hevosurheilumuseo on perustettu vuonna 1997, näyttelytoiminta alkoi 1999 ja vuonna 2006 museo liitettiin osaksi Suomen urheilumuseoita.

Arkisto sisältää suomenhevosten kantakirjatodistuksia vuodesta 1907, jolloin kantakirja on perustettu.  Arkistosta löytyy koko suomenhevosen vanha kilpailu-, astutus- ja varsomistodistukset. Lisäksi Ypäjältä löytyy suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen, Finnish Warmblood, kantakirja-arkisto.

Hevosurheilumuseon kokoelmia jo siirretty yleisön nähtäville Oppilasruokalan saleihin; Upseerikerholle ja Siittolanmäen saliin.

Arkisto avattiin virallisesti omistajien ja yhteistyökumppaneiden läsnäollessa perjantaina 3.9. Arkistolle on mahdollisuus varata tutkimusaikoja 1.11.2021 alkaen.

 

Museolla järjestetään ilta 16.9. kello 18 alkaen osana HevosHämeen tapahtumaviikkoa.

Illan aikana tutustutaan Siittolanmäen historiaan, Hevosurheilumuseoon sekä uuteen Presidenttien hevoset -puistoon. Lopuksi keräännytään Upseerisaliin iltapalan merkeissä (sisältyy hintaan) ja kuullaan kulttuuriohjaaja Juha Erolan historiallisia tarinoita.
Hinta 20e, ennakkoilmoittautumiset https://link.webropolsurveys.com/S/970E7038F0B4C45F

 

Lisätietoja Suomen Hevosurheilumuseoon liittyen:

Juha Erola, kulttuuriohjaaja, Hevosopisto Oy, p. 040 518 9992
Minna Mäenpää, jalostusjohtaja, Suomen Hippos ry, p. 040 511 2067