Jone Illi ratsasti pronssia lapsiratsastajien PM-kilpailuissa

  • 3.7.2021

Myrkkyläinen Jone Illi, 13, piti päänsä kylmänä ja ratsasti virhepisteittä lapsiratsastajien henkilökohtaisen finaalin molemmat kierrokset. Tanska jatkoi kouluratsastuksessa voittoisaa tiimityöskentelyään.

  • Kuva

13-vuotias Jone Illi huipensi kilpailurupeamansa lauantaina tehden puhtaat radat Eolita L:n kanssa.
Kuva: Hanna Heinonen

Jone Illi riemastutti onnistumisillaan. Tuloksella neljä virhepistettä koko turnauksen viideltä radalta Illi pääsi mukaan hopeauusintaan Tanskan Alberte Filuca Brünning Conradsenia ja Miss Hopea vastaan. Vauhdikkaasti uusinnan ratsastanut Illi jäi kuitenkin ajassa tanskalaisesta ja pokkasi pronssia. Kultaa voitti ruotsalainen Alicia Svensson ja Luxor, jotka voittivat näytöstyylillä ilman virhepisteitä läpi kilpailun.

Lapsiratsastajien eli 12-14 -vuotiaiden toinen suomalainen onnistuja oli Neela Uotila, joka teki Elvera Vs Romanolla loistavaa tulosta. Ratsukko hyppäsi molemmat radat virhepisteittä ja nosti sijoitustaan yhdeksänneksi.

Ponien henkilökohtaisessa kilpailussa nähtiin loistosuoritus 14-vuotiaalta Mathilda Simolalta ja For Funilta. Ratsastaja lähti 12. tilalta ja nousi 5. tilalle.

Lauantai huipentui jännittävään kouluratsastuksen avoimeen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksien joukkuekilpailuun, jota seurattiin odottavin mielin Suomen osalta. 3* Grand Prix -luokan kolme kärkisijaa menivät kuitenkin Tanskalle ja parhaimman tuloksen ratsasti Sanne Svendsen tuloksella 69,609 %. Näin ollen Tanska piti tiukasti kiinni voittoputkestaan ottamalla selkeän joukkuevoiton yhteistuloksella 206,978 %.

”Joukkue teki töitä erinomaisella tiimihengellä ja jokainen suoritti omalla tasollaan huolimatta siitä, että kuumuus rokotti hieman hevosten energiatasoja. Olemme tosi tyytyväisiä”, iloitsee Tanskan joukkueenjohtaja Janne Møller Thode Jensen.

Toiselle sijalle ratsasti Ruotsin joukkue yhteistuloksella 201,522 %. Suomen joukkue, jossa ratsastivat Anu Sironen ja San Quelle, Anna Von Wendt ja Denzel, Stella Hagelstam ja Sangraal ja Maria Pyykönen ja Furst Wild S, jäi pronssille. Suomen joukkueen parhaimmasta suorituksesta vastasi tänään Anna Von Wendt.

”Aika hyvin meni, muutama pieni rikko tuli, siksakissa hieman isompi, mutta Denzel oli hyvillä mielin”, tiivisti Anna von Wendt ohjelmansa.

U25 -ratsastajien Prix de Horze -luokassa päivän korkeimmat pisteet 70.820% tuomareilta keräsi Ruotsin Lina Dolk hevosellaan Languedoc. Suomalaisista parhaiten tänään onnistui Anna Tallberg ruunallaan Grevens Zorro. Tuomarit antoivat heille 66.949%, mikä oikeutti tänään kuudenteen tilaan.

Joukkuekilpailussa Tanska voitti kultaa ja Ruotsi oli hopealla. Suomi sai pronssia joukkueella Nora Svensk ja Lammehaven’s Zadin, Anna Tallberg ja Grevens Zorro, Susanna Therman ja Dragonheart ja Lotta Luomajärvi ja Windsor V.

Juniorit ja nuoret ylsivät parhaisiin suorituksiinsa

Junioriratsastajien kilpailurupeama huipentui vapaaohjelmaan, jonka nimiinsä vei odotetusti Tanskan Elisabeth Cecilie Bonefeld-Dahl hevosellaan Don Furioso. Bonefeld-Dahlin kilpailut ovat olleet menestyksekkäät kahdella ykköstilalla ja yhdellä kakkostilalla, eikä ratsukosta uskoisi, että heidän yhteistyönsä on vasta alle puolen vuoden mittainen.

Musiikkivalinnoissa alleviivattiin rakkautta lajiin ja sitoutumista omaan tekemiseensä. ”I am passionate about what I do” aloitti Pinja Salmela ohjelmansa ruunallaan Fahrenheit 44 ja ratsasti hienosti parhaana suomalaisena sijalle seitsemän prosentein 69.760%.

Sanat ”I have a dream and I just fight for it” puolestaan lopettivat Tanskan Johanne Kofod Jensenin radan. Ainakin lähelle unelmaansa hän hevosellaan Frida Gold 5 ratsasti, sillä tuomarit palkitsivat suorituksen prosentein 74.660% ja sijoitus tänään oli toinen.

Juniorijoukkueen maajoukkuevalmentaja Marko Björs oli juniorijoukkueen suorituksista todella positiivisella mielellä.

”Joukkue ratsasti omalla tasollaan ja osa jopa venyi uuteen omaan ennätykseensä. Se on arvokilpailuissa aina hieno asia ja vielä tilanteessa, jossa mukana oli pitkästä aikaa taas joukkuekilpailu, joka tuo aina lisää painetta, kun ratsastetaan myös joukkueelle, eikä vain itselle”, kehui Björs joukkueensa jäseniä.

Pinja Järvinen – Fahrenheit 44 (69.760%) ja Anni Plith – Midt-West Zalando (69.655%) tekivät finaalissa koko viikonlopun parhaat suorituksensa.

”Joukkuekilpailun täpärä häviö Norjalle pronssimitalista harmittaa tietysti hieman, siellä olisi voinut olla vähän enemmän tuuriakin mukana”, harmittelee Björs, mutta jatkoi vielä tulevaisuutta silmällä pitäen: ”Nyt sitten treenataan ja treenataan. Tämä on nuori joukkue, jolla on monta vuotta edessä. Nämä hienot kilpailut olivat todella hyvää harjoitusta tulevaisuutta silmällä pitäen. Seuraavan kerran kansainvälisillä areenoilla esiinnytään toivottavasti ensi kesän EM-kilpailuissa”.

Nuorten ratsastajien kilpailut päättäneessä vapaaohjelmassa siirryttiin ruotsalaiskomennosta tanskalaiskomentoon, kun Cecilie Hedegaard tanssitti tammansa Silhuetin voittajaksi. Tuomarit palkitsivat suorituksen 74.370%:lla. Suomalaisista parhaiten tänään onnistui Louise Jönsson – Dayna keräten 69.770%.

Pararatsastuksessa jatkettiin tanskalaisjohdossa. Tänään jaettiin ensimmäiset mitalit henkilökohtaisessa kilpailussa.

Derbykentän pohja on todistetusti loistava

Hevosopiston kisajärjestelyt ovat saaneet paljon kiitosta joukkueilta. Myös Tampereen yliopiston hallinnoimalla ”mekaanisella kaviolla” tehdyissä mittauksissa Derbykentän pohjaa verrattiin yhtä hyväksi kuin viiden tähden kansainvälisen Helsinki International Horse Show´n. Pohja sai samat arvot jouston, iskunvaimennuksen ja pidon suhteen.

Kilpailu mitaleista huipentuu sunnuntaina

Kilpailun viimeisenä päivänä jaetaan kouluratsastuksen henkilökohtaiset mitalit avoimessa ja U25-luokassa sekä pararatsastuksessa. Esteratsastuksessa kilpaillaan henkilökohtaisista mitaleista avoimessa luokassa, nuorissa ja junioreissa.

Hevosopiston viisipäiväiseen tapahtumaan ei pääse yleisöä, mutta kilpailuja voi seurata suorana ilmaiseksi Havenin livelähetyksistä kolmessa lajissa. Lähetyksissä myös voittajahaastatteluja.