Suomi voitti joukkuekultaa

  • 2.7.2021

Esteratsastuksen avoimessa Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksissa Ypäjällä joukkuekultaa voitti Suomen joukkue, jossa ratsastivat Elena Hietanen ja Shelby, John Antell ja Iscara Del Maset, Janna Jensen ja Julie Vd Verbindingshoeve sekä Marina Ehrnrooth ja Evli Ellington.

  • Kuva

Joukkuetulokseen vaikuttivat kolmen kierroksen tulokset torstailta ja perjantailta. Ero oli pieni hopealle jääneeseen Ruotsin joukkueeseen, alle yhden virhepisteen. Tanska jätettiin pronssille.

Joukkueenjohtaja Markus Backlund totesi, että lopputuloksen ratkaisi ensimmäinen osakilpailu torstaina, aikaratsastusluokka, jossa virhepisteet muutettiin ajaksi.

”Olo on helpottunut, kun olemme koko viikon jahdanneet esteratsastuksen mitalia. Se on ollut monta kertaa lähellä, no, lähellä se oli nytkin, mutta tällä kertaa meillä pysyi vaa´ankieli oikeaan suuntaan kallellaan”, Markus Backlund toteaa.

”Onnistuimme eilen hyvin aikaratsastusluokassa, meillä oli kolme ratsastajaa viiden parhaan joukossa ja pääsimme hyvistä asetelmista lähtemään tähän päivään. Ja tällä kertaa ne puomit pysyivät ylhäällä.”

Joukkuetulokset vaikuttavat myös henkilökohtaiseen tulokseen, ja suomalaiset lähtevät sunnuntaiseen mitalitaistoon hyvistä asemista. Janna Jensen on toisena 8,76 virhepisteellä, Elena Hietanen Shelbyllä kolmantena (9,56) ja Marina Ehrnrooth neljäs (10.43). John Antell on kuudes (13.89).

Nuorten ja junioreiden joukkuemitaleissa Ruotsi-Tanska -taistelut

Nuorten joukkuekilpailussa erottuivat selvästi Ruotsi ja Tanska. Ruotsi voitti kultaa alle pudotuksen erolla Tanskaan. Norja oli pronssilla ja Suomi jäi neljänneksi joukkueella Pipsa Koski ja A Brok, Jasmin Julia L. Kallio ja Luigi, Liida Lehtonen ja Cedrick ja Jasmin Engblom ja Fiola. Tasaisinta tulosta tekivät Koski ja Lehtonen. Koski ja A Brok hyppäsi molemmat joukkueradat yhdellä pudotuksella ja Lehtonen ja Cedrik 4-8 virhepisteellä.

Junioreiden taisto joukkuemitaleista oli tiukka. Tanska löi Ruotsin vain muutamalla kymmenyksellä ja Norja jäi niukasti pronssille. Viro oli neljäs ja Suomen kolmihenkinen joukkue, Eveliina Liukkonen / Galerno, Daniela Simola / Darthina, Aura Vasama / Folinda, jäi viimeiseksi.

Pararatsastus käynnistyi tanskalaisjohdossa

Pararatsastuksessa Tokion paralympialaisiin valmistautuva Pia Reitti aloitti viikonloppunsa. Reitti jäi ryhmän IV luokassa kolmanneksi, Jessica Kerttunen ja Westside oli toinen ja voitto meni Tanskan Anne Mette Hasselstromille hevosella Oestergaardens Deleight.

Ponien henkilökohtaisessa finaalissa ruotsalaiset veivät kaksoisvoiton. Pinja Salmela ja Reitland´s du Nur du B oli yhdeksäntenä paras suomalainen tuloksella 71.310 prosentilla.

”Olen todella tyytyväinen, meille tuli yksi pieni rikko, joka tietysti laskee pisteitä. Siellä oli myös todella hyviä kohtia ja olihan tämä ensimmäinen startti tänä vuonna, joten en voi kuin olla tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa kohti SM-kisoja”, Jessica Kerttunen sanoi.

Ryhmän III ainoana kilpailijana starttasi Suomen Sanna Koskiluhta tammallaan Liptona saavuttaen tuloksen 68.088%. Päivän päättäneessä ryhmä V:ssä mentiin taas tanskalaiskomennossa, kun voiton vei prosentein 70.233% Camilla Christensen ratsullaan Fursten. Suomalaisista paras oli Taija Härkönen – Radzi tuloksella 63.837%, joka oli ratsukolta upea suoritus vasta muutaman kuukauden yhteistyön jälkeen.

”Vähän oli hevonen kisatäpinässä ja ratsastajaakin taisi jännittää, mutta hyvillä mielin olen suorituksestamme tänään”, Taija Härkönen tuumasi.

Pikkuponien suoritukset tyydyttivät valmentajaa

Kouluratsastuksen maajoukkuevalmentaja Kikko Kalliokoski oli erityisen tyytyväinen pienten ponien suorituksiin. Joukkueen neljästä ratsukosta kolme ylsi oikeassa paikassa omiin ennätyksiinsä. Vaikka yhdelle sattuikin epäonninen kilpailu, niin kokonaisuudessaan joukkue, Antonia Niemelä – Hunsingo’s Twister 4 WPB, Amanda Prittinen – Strandagers Cherie, Mila Pietarila – Rosengårdens Night Hawk ja Ada Tarvonen – Klockas Innishannon, ylti upeasti pronssille.

Perjantain Kürin suomalaistähti oli Mila Pietarila ponillaan Rosengårdens Night Hawk. Pietarila onnistui Kürissä erinomaisesti ja se palkittiin tuomareiden suunnalta tuloksella 68.280%. Sijoitus luokassa oli kahdeksas.

Isojen ponien esiintymiseen Kalliokoski on myös tyytyväinen, vaikka joukkuemitali karkasikin vain 1.5% erolla Norjalle.

”Joissakin suorituksissa on näkynyt hieman väsymystä, mutta kilpailun päättänyt ja henkilökohtaisena kilpailuna ratsastettu vapaaohjelma meni kaikilta nappiin. Erityisesti Pinja Salmela on tämän kolmen päivän aikana onnistunut oikein hyvin ja urakan päättänyt vapaaohjelma oli oikein energinen suoritus.”

Kilpailu mitaleista jatkuu huomenna

Lauantaina Ypäjällä jaetaan kouluratsastuksen joukkuemitalit avoimessa Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksissa ja nuorissa alle 26-vuotiaissa. Henkilökohtaiset mitalit jaetaan junioreissa ja nuorissa ratsastajissa. Esteratsastuksessa jaetaan ponien ja lapsiratsastajien henkilökohtaiset mitalit.

Ypäjän Hevosopiston viisipäiväiseen tapahtumaan ei pääse yleisöä, mutta kilpailuja voi seurata suorana ilmaiseksi Havenin livelähetyksistä kolmessa lajissa.