Kouluratsastajat toivat Suomelle ensimmäiset mitalit Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailuissa

  • 1.7.2021

Suomen pienten ponien koulujoukkue ylsi mitaleille ja henkilökohtaisen mitalin saivat lapsiratsastajissa hopealle sijoittunut Peppi Kokko ja pronssille Gea Patricia Salminen. Esteratsastuksessa jäätiin mitaleitta, mutta Ella Nuuttila ja Jone Illi lähtevät hyvistä asemista henkilökohtaiseen lauantaiseen finaaliin. Tanska ja Ruotsi vuorottelivat kärkisijoilla joukkuekilpailuissa molemmissa lajeissa.

  • Kuva

Peppi Kokko pääsi laukkaamaan kunniakierroksen hopeaa kaulassaan.
Kuva Heidi Lammi.-

Suomen koulujoukkue toi tänään Suomelle mitalit Hevosopistolla, Ypäjällä. Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailuissa henkilökohtaisen mitalin saivat lapsiratsastajissa hopealle sijoittunut Peppi Kokko ja pronssille Gea Patricia Salminen. Pikkuponijoukkue sijoittui pronssille. Tanska ja Ruotsi vuorottelivat kärkisijoilla joukkuekilpailuissa.

Kouluratsastuksessa ratsukot kilpailevat kaksi ensimmäistä kilpailupäivää joukkuekilpailua, mutta samalla ratkotaan myös henkilökohtaisia sijoituksia. Kolmas kilpailupäivä ratkaisee henkilökohtaiset mitalisijat.

Päivä käynnistyi juniorien joukkuekilpailun ratkaisevalla luokalla. Junioreiden joukkuekilpailun vei nimiinsä Tanskan joukkue, ennen Ruotsia ja pronssille sijoittunutta Norjaa. Eiliseen tapaan Prix de Horze -luokan kärkeen ratsasti tuttu tanskalaiskaksikko. Eilen kakkoseksi sijoittunut Johanne Kofod Jensen – Frida Gold (73,382 %) paransi suoritustaan ja ratsukko palkittiin ykkössijalla. Eilisen voittaja Elisabeth Cecilie Bonefeld-Dahl jäi parin pisteen päähän voittajasta. Suomalaisista paras oli luokassa kuudenneksi tasapainoisella ja ehjällä radalla tullut Mette Kauppila tammallaan Donna Lottchen.

Myös pienten ponien Prix de Hevosopisto -luokassa mentiin tanskalaiskomennossa. Eilisen neloisvoiton uusimisen esti kolmanneksi sijoittunut Ruotsin Ronja Kardos ponillaan Brännornas Rigoletto. Voittoon tänään ratsasti prosentein 70,901% eilisen neljäs Josefine Marie Kjaer Rohmann – Traeumer ja toiseksi sijoittui eilisen voittajaratsukko Anna Teibel Raben – FS Calimero tuloksella 70,180. Suomalaisista paras oli eiliseen tapaan Antonia Niemelä ponillaan Hunsingo’s Twister 4 WPB. Joukkuekilpailun voittajaksi kukitettiin Tanska, hopealla oli Ruotsi ja Norja sai pronssia.

Nuorten ratsastajien luokassa Prix de Hevosopisto nähtiin yksi yli 70% tulos ja siitä vastasi eiliseen tapaan Ruotsin Amanda Lindholm hevosellaan Rozette (70,637%). Tanskalaiset veivät seuraavat kaksi sijaa sekä kruunasivat sijoilla viisi ja seitsemän joukkuemestaruutensa yhteistuloksella 420,882%. Ruotsalaiset jäivät hyvin niukalla erolla hopealle tuloksella 420.049% ja pronssille ylti Norja 0,1% erolla neljänneksi sijoittuneeseen Suomeen. Norjan joukkueen yhteistulos oli 399,315% ja Suomen joukkueen 399,215%.

Nuortenluokan parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi tänään tuloksella 65,980% Louise Jönsson ratsullaan Dayna. Louise oli radan jälkeen tyytyväinen suoritukseensa. ”Meille tuli eilen pari isoa rikettä, mutta tänään ei, joten senkin suhteen tänään on parempi fiilis. Tästä on hyvä jatkaa kohti SM-kilpailuja”, Jönsson sanoo.

Isojen ponien Prix de Hevosopisto -luokan voittajana palkittiin superonnellinen Ruotsin Elin Ullman ponillaan Morgensterns Dakar. ”Olen oikeastaan sanaton. Olen niin onnellinen. Tänään areenalla onnistui kaikki”, iloitsi ratsastaja voiton varmistuttua. Koko Ruotsin joukkueella oli syytä hymyyn, sillä he veivät isojen ponien joukkuekilpailun nimiinsä niukalla erolla toiseksi tulleeseen Tanskaan. Ruotsin joukkueen yhteispisteet olivat 429,012 ja toiseksi tullut Tanska keräsi 427,220 pistettä. Pronssimitalit ripustettiin norjalaisten kaulaan.

Kouluratsastajien päivän päättäneessä lapsiratsastajien Prix de Hevosopisto -luokassa nähtiin toisinto edelliseltä kilpailupäivältä, kun voiton otti jälleen Ruotsin Juni Skobe Rosén ratsullaan Darthula ja hänet palkittiin kultamitalilla, voittotuloksella 73,372%. Samoin Suomen Peppi Kokko ratsasti kilpailuiden toisen kakkostilansa ottaen hopeaa prosentein 70,492% hevosellaan Damasco Caniceira. Pronssille kiri Gea Patricia Salminen. Joukkuemitaleja kilpailussa ei jaettu, sillä Ruotsilla ei ollut kolmea joukkueeseen vaadittavaa ratsukkoa.

Esteratsastuksessa Suomen seniorit ja U25 antoivat ilonaiheita

Hevosopiston vehreällä nurmikentällä ratkottiin ponien ja lapsiratsastajien joukkuemitalit. Ponien joukkuekilpailussa kultaa vei Norja, Ruotsi oli hopealla ja Tanska pronssilla. Suomen joukkueen tulos eiliseltä ja tämän päivän kahdelta kierrokselta oli 48 virhepistettä. Suomen joukkueesta parhaasta asemasta starttaa henkilökohtaiseen finaaliin Ella Nuuttila ja Sunhill Star kahdeksalla virhepisteellä. 

Lapsiratsastajien joukkuekultaa voitti Ruotsi. Norja ja Tanska uusivat hopeasta ja pronssista, ja Norja vei pidemmän korren. Suomalaisista parhaana Jone Illi jatkaa Eolita L:llä henkilökohtaiseen finaaliin neljällä virhepisteellä.

Junioriluokassa ensimmäisenä kilpailupäivänä Tanska osoitti jälleen taitonsa. Luokan voitti Line Busk Heltborg ratsullaan Gaville. Suomalaisista parhaan tuloksen yhdellä estepuomin pudotuksella teki Antonia Virtanen ja Alma Lotta Z.

Nuorissa ratsastajissa Ruotsi ja Norja aloittivat vakuuttavasti ja tarrasivat kiinni kirkkaimpiin mitaleihin.

Seniorit ja U25 ratsastajien avausluokka tarjosi ilonaiheita suomalaisille, kun Janna Jensen, Elena Hietanen ja Marina Ehrnrooth ratsastivat vakuuttavasti puhtaat radat. Jensen luotsasi Julie Vd Verbindingshoeve’n hienosti kolmannelle sijalle.