NBCH2021 käynnistyi

  • 30.6.2021

Kouluratsastuksessa Nordic Baltic Championships 2021 -kilpailujen ensimmäinen päivä Ypäjällä käynnistyi tanskalaiskomennossa – tanskalaisten poniratsastajien nelosvoitolla.

  • Kuva

Peppi Kokko ja Damasco Caniceira olivat korkeimmalla sijaluvulla tänään suomalaisista ratsukoista.
Kuva: Hanna Heinonen

Kouluratsastuksessa Nordic Baltic Championships 2021 -kilpailujen ensimmäinen päivä Ypäjällä käynnistyi tanskalaiskomennossa – tanskalaisten poniratsastajien nelosvoitolla.

Iltapäivällä tanskalaiskomento vaihtui ruotsalaisten juhlaan, jotka veivät nimiinsä kaikki iltapäivän kolme luokkaa. Suomalaisratsastajista päivän sijoittujat olivat lapsiratsastajien luokassa toiseksi tullut Peppi Kokko hevosellaan Damasco Caniceira ja junioreissa viidenneksi sijoittunut Pinja Järvinen viides ratsullaan Fahrenheit.

Kilpailun kahtena ensimmäisenä päivänä ratsastajat kilpailevat sekä henkilökohtaisista sijoista, mutta samalla myös joukkueina, joukkuemitalit ovat selvillä kunkin ikäluokan toisena kilpailupäivänä. Henkilökohtaiset mitalit saavutetaan kolmannen kilpailupäivän päätteeksi.

Prix de Horze -poniluokan vei nimiinsä ainoalla yli 70 % tuloksella Anna Teibel Raben ponillaan FS Calimero. Anna kertoi olevansa todella tyytyväinen suoritukseensa, vaikka olikin etukäteen ollut huolissaan, miten poni jaksaa pitkän matkan jälkeen. Toiseksi luokassa ratsasti vasta 12-vuotias Sofia Rosenkilde, joka kilpaili ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa. Suomalaisista parhaan radan ratsasti Antonia Niemelä ponilla Hunsingo’s Twister 4 WPB.

Poniluokan kanssa samaan aikaan viereisellä kentällä ratsastettiin juniorien Prix de Hevosopisto. Luokan voitti prosentein 74,192 % elegantisti esiintynyt Don Furioso ratsastajanaan Tanskan Elisabeth Cecilie Bonefeld-Dahl. Tanskalaisten menestyksen täydensi Johanne Kofod Jensen ratsullaan Frida Gold tuloksella 73,030 %.

Suomalaisittain päivän ehdoton ilonaihe oli Pinja Järvisen viides tila ratsullaan Fahrenheit. Ratsukon yhteistyö osui nappiin juuri oikeassa paikassa ja tuloksena oli ratsukon uusi ennätys 69.040 %. Pinja oli radan jälkeen silminnähden onnellinen.

”Puhdas rata, ei tullut rikkoja. Fahrenheit pitää yleisöstä ja isoista areenoista, tänään se oli parhaimmillaan. Meidän ennätysprosenttimme ehdottomasti. Meillä on takana kolme yhteistä vuotta ja nyt käynnissä on viimeinen vuosi junioreissa.”

Iltapäivällä tanskalaiskomento vaihtui ruotsalaisten juhlaan. Nuorten ratsastajien Prix de Hevosopisto -luokan kärjessä käytiin kaksinkamppailu ruotsalaisten kesken ja prosentein 73.627 kamppailun vei nimiinsä Amanda Lindholm hevosellaan Rozette ennen ratsukkoa Linnéa Holmgren – Qc Sir Dennis.

Luokan paras suomalainen tänään oli Veera Paloheimo ratsullaan Wolle Wolkenstein. Veera kertoi tavoitelleensa varmaa ja hyvää suoritusta joukkueelle ja oli tyytyväinen pisteisiinsä, jotka kertoivat ratsukon olevan omalla tasollaan. Huomenna ratsastettavassa henkilökohtaisessa kilpailussa Veera suunnittelee hakevansa näyttävämpää ja entistäkin tarkempaa ratsastusta.

Poniratsastajien Prix de Ypäjän Ratsastajat -luokan vei nimiinsä pistein 72,572% Laura Laustsen ponillaan Schierensees Mithril. Luokan paras suomalaisratsastaja löytyi sijalta yhdeksän kun Roosa Salo ponillaan Sir Maximus Welshwarrior sai prosentit 69.333%.

Päivän viimeisenä radalle starttasivat lapsiratsastajat. Prix de Hööks -luokan vei nimiinsä Juni Skobe Rosén ratsullaan Darthula vh prosentein 71.675%. Suomen Peppi Kokko sai tuomareilta 70,550% ja sijoittui hienosti luokassa toiseksi hevosellaan Damasco Caniceira.

”Hevonen tuntui kuumalta verryttelyssä, mutta radalla se suoriutui oikein hyvin. Olen todella tyytyväinen ja onnellinen”, kertoi luokan voittanut Juni ratsustaan, joka oikeastaan on hänen äitinsä ratsu, mutta vähitellen ykkösratsastajan paikka taitaa olla vaihtumassa.

Esteratsastuksessa aloittivat poni- ja lapsiratsastajat

Vihreällä nurmiareenalla kilpailtiin kolme esteratsastuksen luokkaa kilpailun avauspäivänä. Päivän suomalaisnimi oli Jone Illi, 13, joka sijoittui 120 senttimetrin esteillä lapsiratsastajien luokassa kolmanneksi.

Maajoukkuevalmentajat Sanna Backlund ja Marina Ehrnrooth ovat positiivisella mielellä kisojen avauspäivänä. Backlundin valmentamat juniorit ja nuoret ovat päässeet koronarajoituksista huolimatta kilpailemaan myös Ypäjän derbykentällä, joka voi olla haastava kisa-areena kokemattomille ratsukoille.

”Onhan meillä jonkinlainen kotikenttäetu, erityisesti tänä vuonna, kun valmistelevia kisoja on ollut vähän. Ypäjällä verryttely on ihan toisessa päässä, lyhyellä sivulla pitkää kisakenttää. Hevonen joutuu lähtemään kauas pois muista kavereista”, Sanna Backlund sanoo.

”PM-mitaleita toivomme ja haluamme. Henkilökohtainen mitali on ihan realistinen tavoite. Joukkuemitali on kiinni monesta asiasta, mutta se on aina hieno juttu. Se kertoo paljon enemmän ikäryhmän tasosta. Muilla mailla on laajemmat pohjat valita ratsastajia, kuin meillä, mutta joukkuemitali on meille ihan mahdollinen.”

Poneissa ja lapsiratsastajissa tilanne on samantyyppinen. Marina Ehrnrooth odottaa ainakin henkilökohtaisia mitaleita, mutta toiveissa ovat myös joukkuemitalit.

”Tavoitteena on hyvä joukkuetulos ja tietenkin myös mitali. Myös pikkuponeissa on mahdollisuudet henkilökohtaiseen mitaliin.”