Hevosopistolla valmisteltu oriviisikko esillä Ratsuoripäivillä

  • 27.4.2021

Monena vuonna ypäjäläinen Riikka Harjula on valmistellut jalostukseen tarjottavia oreja eri ikäluokista Ratsuoripäiville. Riikka Harjula toimii Hevosopiston I-tallista käsin, jossa hevosia hoitavat Hevosopiston opiskelijat ja henkilökunta.

  • Kuva

Hevosopiston I-tallissa asuvat oriit ovat valmisteltua aloittaessa vielä 2-vuotiaita, sillä 3-vuotiaiden valmistelu alkaa jo edellisenä vuonna.

– 2-vuotiaat irtohyppäävät ja ne täytyy totuttaa myös satulaan jo ennen vuoden vaihtumista, jotta ne ehtivät rentoutumaan ratsastajan kanssa riittävästi ja oppivat liikkumaan riittävässä tasapainossa, Harjula taustoittaa.

Hevosen ehdoilla on kuitenkin edettävä, silla nuoret hevoset kehittyvät kukin yksilöinä ja niiden koulutus on tehtävä kasvukauttasilmällä pitäen.

– Olen tullut siihen tulokseen, että Oripäiville ei tarvitse lähteä hakemaan kokemusta. Minun pitää pystyä sanomaan hevosen omistajalle mielipiteeni hevosen kyvyistä jalostusta ajatellen varhaisessa vaiheessa. Harjoittelemaan ei 3-vuotiaan kanssa kannata lähteä tähän tilaisuuteen, sillä valmistelu on itsessään jo iso puserrus nuorelle hevoselle. Sen tulee siis olla ikäisekseen kehittynyt ja vastaanottavainen koulutuksen suhteen, jotta noin nuorella hevosella on edellytykset yltää vaadittavalle tasolle. Ratsuoripäivillä mennään tämän nuoremman ikäluokan kanssa sinne mukavuusalueen ylärajoille, joten tekemisen pitää olla mielekästä, Harjula painottaa.

– Ja pääpaino on usein näillä hevosilla lopulta urheilussa, ei pelkästään jalostuksessa, hän jatkaa.

Kolmivuotiaat maastoilevat paljon, sillä ulkona lihas- ja kestävyyskunto paranevat huomaamatta. Osa nuorista on myös opetettu ohjasajolle, tänä vuonna valmistelluista oreista yksi oli Hevosopiston tiloissa toimintaansa pyörittävän ravivalmentaja Sanna Kiisken opissa.

– Monelle nuorelle hevoselle tekee hyvää päästä kevyen työskentelyn pariin jo nuorena, kestävyys paranee, kun liikettä on säännöllisesti. Ja samalla hevoset joutuvat myös hieman käyttämään päätään uusien asioiden parissa.

Tänä vuonna Harjula on iloinen valmisteluun tulleesta lisäkuukaudesta, Oripäiviä siirrettiin virusten vuoksi.

– Onhan tällä kuukaudellakin merkittävä vaikutus nuorien orien kehitykseen, ne pörhistyvät kevään aikana ja alkavat näyttämään hevosilta! Keski-Eurooppalaisia nuoria oreja ja kotimaassa syntyneitä ei pitäisi vertailla kauheasti keskenään, eroa syntymäkuukausilla saattaa olla jopa puoli vuotta!

4-vuotiaat ja vanhemmat orit treenaavat normaalisti ikäluokkansa tehtävien parissa. Pääosin Harjula treenaa niitä maastossa ja tekee harjoituksia este- ja kouluratsastuksessa, sillä usein orien päätavoite on myös kilpailuareenoilla.

– Vanhemmilla oreille tavoite on olla ikäluokan huipulla jo treenikaudella, sillä Oripäiville valmistelu on intensiivisempää kuin tavallisesti kilpailukauteen valmisteltavalla ratsulla. Rytmi on tiukempi Oripäivillä kuin tavallisissa kilpailuissa, joissa tähän aikaan vuodesta 4-vuotiaat esimerkiksi saavat kilpailla vain yhden luokan. Oripäivillä ne irtohyppäävät, suorittavat askellajikokeen ja hyppäävät kaksi rataa, toisen testiratsastajan kanssa. Hevosen hyvä valmistelu on siis ehdottoman tärkeässä roolissa.

Kun kevät alkaa hiipimään Ypäjälle, on orien esiintymisvuoro. Tänä vuonna aikataulua on tiivistetty normaaleihin vuosiin verrattuna, joten orien kestävyys on koetuksella.

– Täytyy muistaa valmistelussa huomioida myös kasvuvaiheet, monella nuorella on kasvurajatkin vielä auki. Sen takia treenin lisäksi täytyy huoltaa hevosta yksilöllisesti ja ottaa jokaisen orin liikutuksen ulkopuolisetkin tarpeet huomioon, Harjula muistuttaa.

Viiden valmisteltavan orin kanssa ei Harjula ole yksin. Auttamassa on tiimi, johon kuuluu Hevosopiston opiskelijoita. Myös kengittäjä ja eläinlääkäri ovat tärkeässä roolissa.

– Tapahtumapäivinä aikataulun on oltava jokaisella hevosenhoitajalla tiedossa, jokaisen tulee tietää mitä varusteita hevosille tulee ja missä pitää milläkin kellon lyömällä olla menossa. Orien kohdalla mietitään myös, onko niillä tietty ihminen, jonka kanssa se viihtyy selkeästi paremmin, onko mahdollista ottaa se oma tuttu ihminen juuri sille tietylle hevoselle.

Tapahtumaviikolla Harjula käy hevosten kanssa vastaan tulevat tehtävät läpi vielä alkuviikosta.

– 3-vuotiaat juoksutan ennen ratsastusta, samalla tavalla kuin Oripäivillä tehdään. Sitten ne saavat seuraavana päivänä irtohypätä. Viimeistelyt tehdään lyhennetysti, jotta puhtia riittää loppuviikosta. Sen takia on hyvä pitää myös treenipäiväkirjaa valmisteluiden ajan, silloin pystyy mittaamaan hevosen vireystilaa ja jaksamista ennen koitosta!

Ohjelmassa on hevosten ja varusteiden pesua, varusteiden tarkistamista, kavioiden kiillottamista ja tiimiasujen valintaa.

Ratsuoripäivät alkavat hevostarkastuksella, jossa on mukana orilautakunta eli tuomaristo. Hevonen juoksutetaan kädestä kovalla alustalla. Eläinlääkäri suorittaa hevosille kliinisen tarkastuksen, jossa kurkistetaan suuhun, jalkoja tutkitaan ja kivekset tarkistetaan. Ori myös mitataan. Hevoset juoksutetaan vielä kertaalleen maneesissa liinan päässä kaikissa askellajeissa. Näitä kaikkia vaiheita Harjula myös opettaa hevosille ennakkoon.

– Tilana Ypäjä-hallin eläinlääkintätila on haastava monelle kokeneellekin hevoselle, ori on paikassa aivan yksin ja monta vierasta ihmistä pyörii ympärillä. Sen takia hevosen on hyvä tottua etukäteen jo näihin toimenpiteisiin.

Oripäivät jatkuvat irtohyppäämisellä, esteratsastus- ja askellajikokeilla hevosen jalostussuunnasta ja iästä riippuen. Suomen Hippoksen orilautakunta seuraa kaikkien orien suorituksia ja arvioi niiden laatua ratsuhevoskasvatusta ajatellen.

Oripäivien päätteeksi orit saavat lausunnon; osa palkitaan ja hyväksytään jalostukseen. Osa oreista ei ehkä täytä kaikkia vaadittuja kriteereitä, ja ne voivat yrittää myöhemmin hakea uudestaan jalostuslupaa tai jatkaa elämäänsä kilpa- ja harrastehevosina.

Riikka Harjulalla on ollut kädet täynnä kevään ajan, orien lisäksi tallissa on koulutettavana joukko muita nuoria hevosia.

Riikka Harjulan Hevosopistolla 2021 Ratsuoripäiville valmistelemat FWB-orit:

Comme la Lumiére
s. 2018, FWB
Comme Prévu – Dinken
kasv. Mintti Hassinen

Kanndiaro CGC 
s. 2018,
 FWB
Kanndarco – Diarado
kasv. Cecilia Gundersby

Sternenschei
s. 2018, FWB
Sternkönig – De Niro
kasv. Katja Kultaranta

ST Inspector
 s. 2017, FWB
Inter Action – Loroeno
kasv. Markus Lindblom

ST Dicaprio 
s. 2016, FWB
Diamant de Plaisir – Carbid
kasv. Markus Lindblom

29.4-2.5. Ratsu- ja ponioripäivät Ypäjällä
https://www.hippos.fi/kasvatus/oriinpitajalle/oriiden-jalostusarvostelu/ratsut-ja-ponit/ratsuoripaivat/