Hevosopisto palkittiin Vuoden urheiluhevoskasvattajana

  • 6.4.2021

Lasinan jälkeläiset toivat Hevosopistolle FWB-yhdistyksen (Finnish Warmblood, suomalaisen puoliverinen) vuoden urheiluhevoskasvattajan palkinnon.

  • Kuva

Salla Varenti ja Ypäjä Isandra keräsivät kaudella 2020 hienon pistepotin kotimaan rankingissa ja ne toivat osaltaan Hevosopistolle vuoden urheiluhevoskasvattajan palkinnon.
Kuvassa ratsukko Ypäjän GP-radalla kesäkuussa 2020.

Palkintoon oikeuttavat Suomen Ratsastajainliiton ranking-pisteet ja Salla Varentin omistaman ja kilpailuttaman tamman Ypäjä Isandran tulokset toivat Lasinan jälkeläisistä palkintoon suurimman pistesaaliin. 

Lasina ehti tehdä Suomessa neljä jälkeläistä, ja kaikki kilpailevat ammattiratsastajilla Suomessa ja ulkomailla. 

Lasina saapui Hevosopistolle Saksasta vuotiaana. Sen valinnaHevosopistolle teki Susanna Frey, joka tuolloin vastasi ratsuhevoskasvatuksesta ja ratsastuksenopettamisesta. Samalla matkalla olivat mukana myös Kari Haimi ja Päivi Martinmaa-Koivisto. 

– Lasina esitettiin meille talutettuna, mutta hyppäävän emme sen nähneet. Sukuhan tammalla oli hyvä, emälinja on hyvää holstein-linjaa ja se oli pitkälti vaikuttava tekijä valinnassa. 

Suomeen saavuttuaan Lasina asui pihatossa ja esiintyi Kasvattajapäivillä kahdesti. Kolmevuotiaana se kävi saman ratsupolun kuin jälkeläisensä myöhemmin. Sisäänratsastuksen päätteeksi Lasina tiineytettiin. Seuraavana keväänä syntyi Ypäjä Yando ja varsaloman jälkeen Lasina jatkoi ratsun uraansa, ensin opiskelijoiden kanssa ja myöhemmin Salla Varentin ratsuna. 

Nuorten ratsuhevosten koulutuksen alkuajoista vastasi Perttu Pasuri, joka on ollut mukana opettamassa Lasinaa ja sen kaikkia jälkeläisiä. 

– Opiskelijat pääsivät todella harjoittelemaan Lasinalla ja sen jälkeläisillä nuoren urheiluhevosen kouluttamista ratsun alkutaipaleella, kaikissa oli tietynlaista säpäkkyyttä. Opettaja sai olla kieli keskellä suuta ohjeistaessaan opiskelijoita ja seurata tarkasti hevosten reaktioita, jotta ratsukoulutusten alkutaipaleet onnistuivat ilman suurempia sydämentykytyksiä, Pasuri muistelee. 

Hevosopistolla ratsukoulutus aloitetaan 3-vuotiskeväänä. Nuorten ratsuhevostenkoulutukseen suuntautuneet opiskelijat, eli rempat, aloittavat hevosten ratsukoulutuksen totuttamalle hevoset satulaan ja ratsastajaan. Kevään päättyessä nuoret hevoset liikkuvat kaikissa askellajeissa maneesissa ja ulkona. Kesän hevoset viettävät laitumella ja syksyllä niiden koulutus jatkuu usein ratsastuksenohjaajaksi opiskelevien kanssa. Lasinan jälkeläisten kanssa tavoitteena olivat ikäluokkakilpailut, joten ne siirtyivät henkilökunnan koulutettavaksi 4-vuotiaina. 

Susanna Frey osti Ypäjä Isandran omaksi vuotiaana, ja se pysyi ratsukoulutuksen ajan Hevosopistolla. 5-vuotiaana Jaanus Mitt kilpaili tammalla, kunnes 6-vuotiskauden alussa Salla Varenti osti hevosen. Viime kaudella ratsukko hyppäsi 145-150 tasolla rataesteitä. 

Saksassa asuva Ypäjä Jeremy on sisarussarjan suurin. Niclas Aromaan kanssa ruuna on kilpaillut useamman kauden, ja ratsukko on hypännyt nuorten hevosten 140-luokkien lisäksi avoimissa luokissa. Ypäjällä ruunaa ratsastivat pääasiassa Joni Paavola ja Perttu Pasuri. 

Ypäjä Kashmirin  koulutuksesta vastasi alkuun Pasuri, 5-vuotiskauden alusta ruunaa kilpailutti Joni Paavola loppukesään 2019 saakka. Paavolalta ruuna siirtyi Janna Jensenin ratsastettavaksi. Ratsukko kilpaili viime kaudella myös 140-tasolla. 

Ypäjä Kashmir, kuva Leena Kahisaari

Frey näkee Lasinan kaikissa jälkeläisissä tamman jättämää leimaa, mutta myös isäorit näkyvät jälkeläisissä. 

– Vaikka jälkeläiset ovat keskenään erinäköisiä, näkee niissä emätamma Lasinan piirteitä. Myös orit jättivät jokaiseen hyviä ominaisuuksia. Isandra muistuttaa kovasti isäänsä ulkoisesti ja sen täysveli Jeremy taas emäänsä, mutta kumpaakin kun tarkastelee, on niissä paljon samaakin. Näkisin, että Kashmirin luonne on näistä jälkeläisistä tasaisin, se on varsasta saakka ollut kiltti, Frey kiteyttää. 

Kun Lasinaa siemennettiin vuonna 2010, tilattiin pakasteena Ceroa. Annoksista toinen jäi tuolloin käyttämättä, sillä Lasina tuli tiineeksi ensiyrittämällä. Toinen annos hyödynnettiin seuraavana vuonna ja Isandralle syntyi täysveli Jeremy.

Tammaa yritettiin tiineeksi vielä Kashmirinkin jälkeen, mutta se ei tiinehtynyt ja lopulta se piti sairastumisen vuoksi laittaa pois. 

Hevosopisto kiittää tunnustuksesta ja erityiskiitos kaikille teille, jotka olette olleet palkintoon osallistuneiden hevosten taustajoukoissa! 

Yhdistyksen palkinto on 3000 euroa ja sen jakamiseen perusteet löytyvät FWB-yhdistyksen sivuilta: 

http://www.finnishwarmblood.fi/kasvattajainfo/ 

Lue lisää Lasinan jälkeläisistä: 
https://www.hevosopisto.fi/2019/10/13/hevosopiston-fwb-ratsut-vauhdissa-maailmalla/ 

 

Lasina (2003 Lasino – Caletto I)

jälkeläiset:

Ypäjä Yando (2007 Quinar), ratsastaja Richie MoloneyYhdysvallat 

Ypäjä Jeremy (2011 Cero), ratsastaja Niclas Aromaa, Saksa 

Ypäjä Isandra (2012 Cero), omistaja Salla Varenti, Suomi 

Ypäjä Kashmir (2013 Inshallah de Muze), ratsastaja Janna Jensen, Suomi 


Ypäjällä on kasvatettu suomalaisia puoliverihevosia jo vuodesta 1933. Hevosopistolla on koko sen historian ajan syntynyt tasaisesti lämminverisiä ratsu- ja ravihevosia, sekä ratsu- ja ravisukuisia suomenhevosia. Tavoitteenamme on kasvattaa kestäviä urheiluhevosia, joiden suvut ovat kiinnostavia. 

Viime vuosina menestyneitä Hevosopiston kasvatteja:
2020 Ypäjä Nuotti, 4-vuotiaiden suomenhevosten Laatuarvostelun voitto, ratsastajaan Milja Marttinen
2019 Ypäjä Karla, Breeder’s Prizen 4., ratsastajanaan Joni Paavola
2019 Ypäjä Kantri, Kasvattajakilpailu (esteet) 4., suomenhevosten Avant-finaalin 3., Hämeen aluemestaruushopeaa kenttäratsastuksessa, ratsastajanaan Silja Ahonen