Sara Liljeström hoitaa mestaruustason kouluratsuja Saksassa

  • 4.4.2021

Hevosopistolta valmistunut Sara asuu Saksassa ja hoitaa Henri Ruosteen tallin hevosia.

  • Kuva

Muutama viikko sitten Sara Liljeström palasi kilpailumatkalta Dohasta, jossa vierähti runsas viikko. Tuliaisina olivat Henri Ruosteen ja Kontestron saavuttamat huipputulokset ja pian maailma synkistyi myös hevosten tarttuvan taudin takia. 

-Kotona työt ovat jatkuneet ihan normaalisti, kilpailukauden jatkumista odottelemme kaikki. Tämä vuosi on merkittävä, sillä olympialaisten lisäksi EM-kilpailut järjestetään syksyllä. 

Kotitallilla Saran ja muiden hevostenhoitajien työtehtäviin kuuluu hevosten varustamista ratsastajille, niiden ruokkimista ja kävelyttämistä. Hevoset tarhailevat ja käyvät kävelykoneessa, joten askelia kertyy työpäivien aikana. Tallitöitä ei tarvitse tehdä, mutta paikkojen siistinä pitäminen on yksi työtehtävistä. Myös hevosten siisteydestä huolehtiminen vie oman aikansa työpäivistä. 

-Hevosten harjat pidetään sopivan mittaisina, niiden jalkakarvoja siistitään ja karvat ajellaan lyhyemmiksi, jotta ne kuivuvat nopeasti hikitreenien jälkeen. Myös varusteista on pidettävä hyvää huolta. 

Kilpailuissa sitten aikaa on enemmän, usein mukana on vain yksi tai kaksi hevosta. Kotitallilla hevosia asustaa yleensä noin 20. Kilpailuissa karsinoiden siivous kuuluu kisahoitajan työtehtäviin ja samoin kaikki ruokkiminen on hoitajan vastuulla. 

Kilpailuissa hevoset otetaan usein päivän aikana kävelemään, jotta niiden lihakset pysyvät vetreinä, samoin magneettiloimea Sara kertoo käyttävänsä säännöllisesti. 

-Letitykset ja hevosten varustaminen treeneihin ja kilpailusuorituksiin rytmittävät päiviä kilpailuissa. Kisapäivät on tarkkaan aikataulutettuja kilpailunjärjestäjän puolelta, joten niiden mukaan rakentuu sitten päivien ohjelma.  

Kilpailuissa Sara letittää hevosten harjat ompelemalla ja näyttävien sykeröiden tekeminen vaatii runsasta harjoittelua. 

Saksaan Sara lähti melko pian Hevosopistolta valmistumisensa jälkeen. Ypäjällä hän opiskeli 2016-2018, valiten osaamisalakseen nuorten ratsuhevosten kouluttamisen. Yhden harjoittelujaksoista hän suoritti Kyra Kyrklundin luona ja tuota aikaa Englannissa hän muistelee edelleen kiitollisena. 

-Tulevaisuudesta ei ole kovin tarkkoja suunnitelmia tällä hetkellä. Hevosala tuntuu juuri nyt itselleni sopivalta ammatilta. Odotan virustilanteiden helpottumista ja kilpailukauden jatkumista. Heinäkuussa olisi luvassa matka Tokion olympialaisiin ja sitä odotan innoissani, mutta vähän jännittyneenä! Myöhemmin syksyllä Henrin olisi tarkoitus osallistua myös kouluratsastuksen EM-kilpailuihin täällä Saksassa. 

Sara aloitti hevosharrastajana ratsastuskoulu Päivintallilla. Hän kävi myös Woikoskella ennen kuin paikalla alkoi nykyinen yritystoiminta. 

Hevosopistolta Sara kertoo oppineensa paljon teoriaa ja saaneensa ammatillista vahvistusta aikaisemmin muilta talleilta opittuihin asioihin. 

– Jarkko Vainion teorian ja käytännön opit ovat jääneet erityisesti mieleen, samoin lääkintään liittyneet opinnot. Itsevarmuus kasvoi Ypäjällä ja opin tekemään itsenäisemmin päätöksiä!  

Parhaan saamansa vinkin hän on valmis jakamaan myös eteenpäin.

– Jos haluaa hyvän lopputuloksen, niin pitää olla valmis tekemään enemmän töitä ja käyttämään enemmän aikaa. Tätä ohjetta käytän itsekin varsinkin asioissa, joissa on kyseessä hevosen hyvinvointi.