Nuoret estehevoset esiintyivät etäyleisölle

  • 4.3.2021

Show Jumping Going Strong -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Hevosopistolla yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton kanssa toteutettu estehevosiin syventyvä etätapahtuman pilotti onnistui odotetulla tavalla.

  • Kuva

Ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma keskittyi nuoriin estehevosiin irtohypytykseen ja kollegiaaliseen arvioinnin läpikäymiseen.

Tapahtuman avasivat 2-vuotiaat hevoset, jotka esitettiin irtohypyttäen. Suurimmalle osalle hevosista tilanne oli uusi ja hypytyskertoja oli takana vasta yksi tai kaksi.

Kari Nevala kävi läpi käytännöt irtohypytyksen osalta. Varsat talutetaan ensin yli puomeista kujassa, jonka jälkeen talutuskierros tarvittaessa uusitaan. Tämän jälkeen varsan voi päästä juoksemaan kujaan, jonka päässä se pysäytetään riittävän kaukana viimeisestä esteestä. Myös avustajien merkitystä Nevala korosti, eteenpäin pyydetään ainoastaan hevosen takaa.

– Avustamistilanteessa on tarkoitus lähinnä pitää hevonen suorana, ei ahdistaa hevosta hyppäämiseen. Katsotaan, että liike säilyy eteenpäin, hän ohjeisti.

Jokaisen hevosen kohdalla muutettiin estevälejä tarpeen tullen aina, jos hevosen eteneminen kujassa vaikutti sen suoritukseen.

Erityiset kehut hyvästä asenteesta sai toista kertaa kujassa esiintynyt Ypäjä Ramatuelle (Balou Du Rouet – Quidado), joka eteni hyvällä asenteella ja korjasi myös virheitään. Tamma hyppäsi irtona elämänsä toista kertaa.

– Harvemmin näkee näin hyvin etenevää varsaa ja se kertoo jo hevosesta paljon, ei tee turhia asioita vaan suorittaa hyvällä asenteella, Nevala kehui.

Myös muut varsat saivat Nevalalta hyvää palautetta ja kolmevuotiaiden kohdalla kuultiin myös hollantilaisen Ad van de Weteringin kommentit. Hän toimii Suomen estemaajoukkueen valmentajana.

Esteradan rakennuksen jälkeen Johanna Mikkola taustoitti esteradan rakentamisesta seikkoja katselijoille.

– Ensimmäinen este on hyvä sijoittaa kohti verryttelyä ja kohti muita hevosia. Tässä rakensimme myös toisen esteen niin kauas, että on aikaa laittaa hevosta liikkeelle ja ratsastaa siihen rentoutta.

Hän suosittelee myös ottamaan erikoisesteitä varhaisessa vaiheessa mukaan harjoituksiin.

– Tällä radalla sijoitimme vesimaton hypättäväksi kohti muita hevosia. Välien tulisi olla sujuvia, jotta hevonen ajattelee eteenpäin. Jännitys tuottaa monesti väleihin askeleen lisää, joten pitkiä linjoja suosimalla ratsastajalla on aikaa korjata hevosta ennen seuraavaa estettä.

Radalla esteiden välit olivat seuraavat:
– esteiden 3 ja 4 väli oli 29 metriä, eli 7 askelta
– 6-7 linjan väli oli 22 metriä = 5 askelta
– sarjaeste rakennettiin kahden askeleen tehtävänä, metrien ollessa 10,5.

Esteradalla nähtiin nuorten hevosten luokkien koko skaala, nuorimmat olivat 4-vuotiaaksi kääntyneitä ja vanhimmat 6-vuotiaita. Suomessa otetaan tänä vuonna käyttöön kollegiaalinen arviointi esteratsastuksessa nuorille hevosille. Siinä arvioidaan hevosen ratsastettavuus ja hyppy, mutta kaikissa kilpailuissa ei vielä oteta käyttöön hypyn arvioimista. Arvosana tulee ensin pelkästään ratsastettavuudesta.

Maakohtaisiakin eroja on pisteytyksessä, sillä Hollannissa annetaan kaksi arvosanaa, kun Suomessa käytetään Saksan tapaan yhden arvosanan tekniikkaa.

Nevala esitti myös toiveen, että nuoria hevosia tehtäisiin rohkeasti ja tuotaisiin niitä esille.

– Järkevää, systemaattista, huolellista, kurinalaista työtä, sitä se vaatii paljon. Ratsastajan itse pitää olla kurinalainen, toimia harkitusti ja keskittyä oleelliseen. Aina tulee säilyttää hyvä tekemisen rauha, Nevala tiivisti
Rataosuudella kolme tuomaristona toimivat Nevalan lisäksi maajoukkuevalmentajat Sanna Backlund ja Ad van de Wetering. Heistä kukin antoi oman numeronsa ratsukolle tässä tilaisuudessa, mutta kilpailussa tuomaristo antaisi yhteisen arvosanan.

– Jokainen meistä sanoo oman mielipiteensä. Meillä on erilaisia näkemyksiä ja mieltymyksiä. Sitä tuomarointi on, henkilökohtaista näkemystä, Nevala muistutti.

Jääviys herättää kysymyksiä, mutta Nevalan mukaan siihen ei kannattaisi takertua liikaa.

– Pitää luottaa siihen, että suoritusta pystytään arvioimaan puolueettomasti, hän kommentoi.

Sanna Backlund korosti myös sitä, että kaikille nuorten hevosten arviointiin osallistuville tahoille pitää antaa aikaa myös opetella uusi systeemi Suomessa.


Tapahtuma tulee jälkitallenteena ostettavaksi.