Dressage Going Strong -tapahtuma keräsi 150 hengen osallistujajoukon – etänä

  • 26.1.2021

Kouluratsastajille, tuomareille, valmentajille, harrastajille, kasvattajille ja ennen kaikkea kaikille kouluratsastuksen ystäville suunnattu tapahtuma, Dressage Going Strong, keräsi upean, noin 150 hengen osallistujajoukon. Viime vuodesta poiketen tapahtuma toteutettiin etäyhteyksin. Ohjelmassa oli sääntömuutoksia, katsaus menneeseen ja tulevaan kilpailukauteen, jalostustuomarit Anne-Mari Pekonen ja Annu Stenqvist kertoivat hevosen rakenteen vaikutuksesta kouluratsastukseen ja kansainvälinen koulutuomari Maria Colliander kertoi nuoren hevosen koulutuksesta.

  • Kuva

Kuvituskuva. Siiri Kyrö – I’m Marzipan 6-vuotiaana Nuorten Hevosten Festivaaleilla. Siiri Kyrö palkittiin vuoden 2020 Hippoksen ratsuttajastipendillä. Kuva: Leena Kahisaari.

Tapahtuma sai valtavan hyvän osallistujamäärän ja keskustelu sekä päivän aikana että sen jälkeen kävi niin vilkkaana, ettei ollut epäilystäkään päivän tarpeellisuudesta. Tuleva kilpailukausi on kaikille vielä arvoitus, jota korona hallitsee, mutta varovaisen toiveikkaina odotamme kilpailukauden alkua. Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula asetti tavoitteeksi vähintään kaksi henkilökohtaista mitalia eri ikäluokissa Nordic Baltic Championship -kilpailussa, joka toivottavasti päästään ratsastamaan Hevosopistolla 30.6.-4.7.2021.

Koulukomitean puheenjohtaja Paula Nysten kävi läpi vuodelle 2021 tulleita sääntömuutoksia. Silintereistä ja knalleista luovuttiin, joten jatkossa kaikkien on käytettävä hyväksyttyä turvakypärää. Viime vuonna poikkeuksellisesti luovutuista luokka- ja mestaruuskilpailuiden kvaalirajoista pidetään tänä vuonna kiinni. Verisääntöä muutettiin hiukan, luokan päätuomari hylkää ratsukon mikäli hevosessa havaitaan tuoretta verta.

Jalostustuomarit Anne-Mari Pekonen ja Annu Stenqvist kertoivat hevosen rakenteen vaikutuksesta hevosen liikkeisiin ja siihen, miten helppoa tai vaikeaa sen on suorittaa kouluratsastuksen liikkeitä. Hevoset arvostellaan nykyään lineaarisesti, eli määritellään onko hevosen tyyppi esimerkiksi enemmän jalo ja kevyt kuin raskas. Ruotsista on saatu tutkimustietoa, kuinka lineaarisesti arvostellut eri ominaisuudet periytyvät. Ravin elastisuus ja ravi yleensä oli ylivoimaisesti eniten periytyvä piirre. Rakenteessa niskan muoto ja asento olivat kaksi hallitsevaa piirrettä, jotka periytyvät.

Kansainvälinen koulutuomari, Maria Colliander, kertoi nuoren hevosen koulutuksesta kohti Grand Prix -tasoa esimerkein. Tärkeintä nuoren hevosen arvioinnissa oli sen kyky ja yritys osoittaa suoritettavia asioita, ei niinkään täydellinen onnistuminen. 5-vuotiaalta hevoselta odotetaan halukkuutta kokoamiseen, 6-vuotiaalta taas jo kykyä siihen. Nuoret hevoset ovat eri kehitysvaiheissa eri aikaan, joten se voi asettaa haasteita suoritukseen. Arvostelu tehdään kuitenkin päivän suorituksen perusteella. Marian kommentoimana seurattiin Destacado-hevosen suorituksia 4-7-vuotiaana ja arvioitiin, miten hyvin sen koulutus oli edennyt.

Lämmin kiitos kaikille asiantuntijoille ja osallistujille!