Hevosopistolla sairastunut hevonen EHV4-virukseen

  • 15.1.2021

Hevosopiston tallissa on noin vuoden verran ollut virustautia, joka tarttuu herkästi nuoriin hevosiin.

  • Kuva

– Alkuun emme tienneet varmasti, mikä virus on kyseessä. Oireina on ollut kuumetta, räkää, hengitystieoireita ja jalkojen turvotusta. Kaikki hevoset ovat toipuneet, vaikka osalla on ollut pidempikin sairasjakso, kertoo Ypäjän Hevossairaalan eläinlääkäri Anne Sjöholm.

Tilannetta on hoidettu yhteistyössä Hevossairaalan kanssa. Hevossairaalan kanssa on laadittu rokotussuunnitelma ja hevosia alettiin rokottaa järjestelmällisesti herpesrokotuksella, joka on vähentänyt sairastamista tai oireiden voimakkuutta.

– Joulun tienoilla pääsimme yhteen tapaukseen kiinni sairauden alkuvaiheessa näytteiden kautta, ja totesimme positiivisen tuloksen EHV4-viruksesta. Hevosta ei ollut Hevosopistolle tullessa rokotettu herpesvirusta vastaan, se oli tullut Hevosopistolle lyhytaikaisesti valmennukseen, Sjöholm sanoo.

Equine Herpes Virusta, eli EHV:ta, on eri muotoja. Viruksen muodot 1, 2 ja 4 ovat tavallisimpia, näistä 2 ja 4 aiheuttavat hengitystieoireita etenkin nuorilla hevosilla talviaikaan. Viruksen muoto 1 voi aiheuttaa myös neurologisia oireita ja tiineillä tammoilla saattaa esiintyä luomista. Virus leviää kontaktissa, etenkin hengitystie-eritteiden ja pisaratartunnan kautta. Myös ihmiset voivat käsien ja vaatteiden kautta levittää virusta. Itämisaika on noin 2–8 vuorokautta.

Herpesvirus jää elimistöön ikään kuin piilevänä ja saattaa myöhemmin aktivoitua stressin yhteydessä. Stressin aiheuttaja ja siten viruksen aktivoija voi olla esimerkiksi kuljetus tai tallinvaihto. Hevonen voi sairastua useamman kerran viruksen aiheuttamaan sairauteen.

Virukseen on olemassa rokote, joka tehoaa lähes saman asteisesti kaikkiin viruksen 1, 2 ja 4-muotoihin.

Hevosopistolla noudatetaan rokotusohjelmaa, jonka Ypäjän Hevossairaala on laatinut. Tiheä rokottaminen on paras suoja virusta vastaan. 2- ja 4-tyypin virukset eivät ole yleensä vakavia ja suurin osa varsoista ja nuorista hevosista sairastaa viruksen lähes huomaamatta. Mikäli hevonen lakkaa syömästä tai juomasta, hoidetaan sitä tukihoidoilla, mutta muuten hoito on pääasiassa lääkkeetöntä.

Viruksen leviämistä estetään huolellisella hygienialla. Hevosopistolle on turvallista tulla hevosen kanssa, suosittelemme rokotusta virusta vastaan, varsinkin jos kyseessä on nuori hevonen tai hevonen käy paljon eri talleissa. ​​​​​​​

Lisätietoja:

Palvelu- ja kehitysjohtaja
Krista Hellgren
​​​​​​​p. 040 665 5768
krista.hellgren@hevosopisto.fi

Ratsastuksen rokotusmääräykset löydät kilpailusäännöistä, yleinen osa, liite 5: https://www.ratsastus.fi/…/files/20477/srl_ks_i_2021-1.pdf

Ravihevosten rokotusmääräys: https://www.hippos.fi/…/ravihe…/pakollinen_influenssarokotus