Hevosten virustaudit leviävät huonolla hygienialla 

  • 9.12.2020

Suomessa talleilla esiintyy erilaisia viruksia ja muita tarttuvia tauteja ympäri vuoden.

  • Kuva

Niiden estämiseen auttaa hyvä tallihygienia ja oikeaan aikaan tehdyt toimenpiteet. Usein ihminen on virusten ja muiden tautien levittäjänä hyvinkin tehokas ja monesti tilanteet syntyvät lähes huomaamatta.

Virukset ilmenevät erilaisten oireiden kautta. Ravihevosten joka-aamuinen lämpöjen mittaus antaa hoitajille paljon tietoa hevosten terveydellisestä tilasta ja Ypäjän Hevossairaalan Anne Sjöholm suosittelee lämpöjen mittaamista rutiinisti myös niille ratsuhevosille, jotka treenaavat tavoitteellisesti. Mikäli mittausta ei voi suorittaa heti aamulla ennen tarhausta, saa ennen liikuttamista jo luotettavan tuloksen. Pienetkin muutokset voivat kertoa mahdollisista oireista. Hevosen liikkuessa sen ruumiin lämpötila nousee, joten liikuttamisen jälkeen mittaustulos ei ole luotettava.

Jos hevosella ilmenee oireita, kuten lämpöä, räkää, yskää tai väsymystä, sen tulee jäädä kotitallille kilpailu- tai valmennusreissun sijaan.

– Hevosillakin ilmenee niin kutsuttua kausiflunssaa, mutta kaikilla hevosilla oireet eivät ole samanlaisia. Oman hevosen tai hoidettavan hevosen normaali terveydentila on hyvä tunnistaa, silloin muutokset voi huomata hyvinkin nopeasti, Sjöholm huomauttaa.

Mahdollisia tartuntoja voi vähentää, kun estää vieraiden hevosten keskinäisen koskettelun, ei anna hevosen kosketella maneesien laitoihin tai kenttien aitoihin.

Vierastallien karsinahygienia on pääsääntöisesti tallipaikkaa vuokraavan vastuulla. Säännöllinen seinien putsaus näkyvän lian osalta ja ruoka- ja juomakuppien viikoittainen putsaus ovat perushygieniaa. Vuosittainen tallin pesu on suositeltavaa ja likaisten kuivikkeiden vaihto ennen uuden hevosen saapumista vähentää myös tartuntariskiä.

Hevosen mennessä vierastalliin, olisi sillä hyvä olla mukana oma ruokinta-astia, jota pestään säännöllisesti. Ennen hevosen viemistä karsinaan on hyvä silmämääräisesti vilkaista siisteys ja turvallisuus.

Myös erilaisia sieni-infektioita esiintyy talleilla. Sienet leviävät usein helposti kosketuksen kautta, joten on tärkeää huolehtia tartuntaketjujen katkaisusta. Hevosilla tulisi olla omat hoitovälineet ja varusteet. Eläinlääkäriltä saa hoito-ohjeet yksilölliseen hoitoon ja tallissa liikkuville on hyvä kertoa asiasta, jotta jokainen voi omalla toiminnallaan pitää infektion kurissa.

Hevosten hoitovarusteiden säännöllinen pesu on myös hyvä tehdä useamman kerran vuodessa, viikoittain on hyvä pestä pesukoneessa huovat, silatyynyt ja suojat. Myös loimet on hyvä vaihtaa säännöllisesti puhtaisiin.

Jos tallilla havaitaan virus tai infektio, on toimintatapoja tehostettava ja jäljittävä tartunnan lähde. Kilpailevien hevosten tulee olla säännöllisesti, kilpailusääntöjen mukaisesti rokotettuja influenssaa vastaan ja lisäksi hevosille suositellaan herpes- ja jäykkäkouritusrokotteita. Oman eläinlääkärin kanssa on hyvä keskustella oman hevosen tarpeista.

Tarhoista lantojen säännöllinen siivoaminen edistää hyvää hygieniaa ja on myös ympäristölle hyväksi.

Lue lisää:

Hevostietokeskus
https://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=900

Ruokavirasto
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/hevoset/