”Mä haluan oppia itseäni viisaammilta” 

  • 12.11.2020

Salamakypärät-sarjassa hienosti toiseksi tullut Niko Huuskola on opiskellut Hevosopistolla hevostalouden ammattitutkintoa elokuusta lähtien.

  • Kuva

Hänellä on tähtäimenä valmistua ravivalmentajaksi. Niko on kotoisin hevosperheestä ja työskennellyt hevosalalla ja kilpaillut raveissa jo joitakin vuosia, mutta Ypäjälle hänet ajoi tiedonjano. 

– Olen ajatellut, että haluan viisaammilta saada vielä paljon oppia, siksi tulin Hevosopistolle. Täällä on ollut tosi mukavaa, paljon saa tehdä ja opetus on monipuolista. 

Niko opiskelee ja työskentelee Hevosopiston ravivalmentaja Aripekka Pakkasen tallilla ja viihtyy. 

– AP on kyllä mahtavan hyvä opettaja ja kova hevosmies. Hänellä on ihan uskomaton hevosenlukutaito. Meillä on aika vapaat kädet, mulla on 8 omaa hoitohevosta, huolehdin niiden hyvinvoinnista ja ajan niitä. Kuuntelen AP:n vinkkejä ja ohjeita ja ajan hänen tekemän treenisysteemin mukaan. Tällä viikolla mun vastuut kasvaa, alan pääsääntöisesti ajamaan hevosia. Mun hommiin kuuluu myös ajopaikkojen kunnossapito joka päivä ja kengittäminen. 

Hevosopiston tarjonta saa kehuja Nikolta. 

– Onhan täällä ihan mahtavat puitteet hevosihmisille, parhaat olosuhteet opiskella ja treenata. Olen myös innostunut muusta opetuksesta, siis miten tehdään liiketoimintasuunnitelma, mitkä asiat vaikuttavat hevosen hyvinvointiin ja terveyteen jne. Kaikki se on erittäin tärkeää ja hyödyllistä oppia tulevaisuutta ajatellen. 

Nikolla oli viimeinen vuosi Salamakypärissä ja hän arvostaa kokelassarjoja suuresti. 

– Jos vaan ensi vuonna saadaan uusi kokelassarja niin olen kyllä kiinnostunut. 

Vuoden 2020 Salamakypärissä Niko ajoi yhden voiton oman perheen omistamalla ja kasvattamalla orilla Knows Everything. Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Mitä mielessä valmistumisen jälkeen? 

– No ohjastaa ja valmentaa, ne ovat mulle ne suurimmat kiinnostuksen kohteet ehdottomasti. Ehkä joskus vanhempana voisi jonkun varsankin teettää ja kasvattaa. Meillä kotona on aina ollut omiakin kasvatteja. Tänä syksynä menin yhden monte-lähdön viikon varoitusajalla, se oli sellainen haastejuttu. Huh, kyllä vähän pelotti siellä selässä, kärryillä on parempi, nauraa Niko. 

Hevosopiston ravivalmentaja Aripekka Pakkanen opettaa Nikoa ja muita ammattitutkintoa opiskelevia. Miten ravivalmentamista voi opettaa? 

– Perusasiat valmennuksessa voi kyllä opettaa, mutta toki kokemusta tarvitaan myös. Hevoset on aina yksilöitä, ja vaatii hevosenlukutaitoa nähdä, miten paljon valmennusta mikäkin hevonen sietää. Hevosen huoltaminen vaatii myös taitoa, nämä on huippu-urheilijoita, ja niitä pitää huoltaa ja hoitaa sen mukaan. Paitsi että nämä ei osaa kertoa, jos joku on vialla, se pitää valmentajan itse huomata. 

Ravialalle tullaan monesti vieläkin pelkän käytännön kokemuksen kautta. Miksi alaa kannattaa opiskella? 

– Kyllä nykymaailmassa on parempi, että on ammattitutkinto. Valmentajan tutkintoon kuuluu paljon muutakin kuin sitä konkreettista hevosen valmentamista, on liiketaloutta, hevosen anatomiaa ja muuta tärkeää teoriatietoa, jota valmentaja nykyään tarvitsee. Meillä täällä opistolla on hyvä yhdistelmä opintoja, kun työskennellään ammattimaisella ravitallilla ja saadaan käsitys siitä, millaista työ on ihan reaalimaailmassa, ja siihen sitten päälle ne teoriaopinnot. 

Ravivalmentajan ammattitutkintoa opiskelee tällä hetkellä parikymmentä suuntautumisvaihtoehdon valinnutta. Jo parin vuoden ajan heistä on isompi osa ollut tyttöjä ja naisiaAripekka Pakkasen mukaan koulutus antaa erinomaiset perustaidot alalle. 

– En ehkä ihan omaa tallia lähtisi perustamaan suoraan koulun jälkeen. Ensin pitää mennä töihin jollekin hyvälle ammattitallille, mutta kyllä tämä koulu kannattaa käydä, se antaa vankan pohjan tulevaisuutta ajatellen, AP summaa. 

 


Kiltatallit ovat Hevosopiston aitoja oppimisympäristöjä, joissa opiskelijoita ohjaavat opettajien lisäksi ammattivalmentajat. Ensimmäiset pilotit toiminnasta käynnistettiin jo vuonna 2016 ja nyt toimintaa on laajennettu kaikkiin talleihimme ja muuhun opetustoimintaan. 

Lue lisää:

”Yllätyin siit, miten innokkaita oppimaan Hevosopiston opiskelijat ovat!”

Perusratsastus on kaiken tekemisen pohja

Kiltatallitoiminta kasvattaa uusia hevosurheilun ammattilaisia