”Yllätyin siitä, miten innokkaita oppimaan Hevosopiston opiskelijat ovat!”

  • 9.11.2020

Suomen tunnetuimpiin nuorten hevosten kouluttajiin kuuluva Riikka Harjula on toiminut Hevosopistolla nuorten hevosten koulutuksen opettajana nyt vajaan vuoden.

  • Kuva

Mitkä ovat hänen fiiliksensä, nyt kun hän on päässyt tehtävään sisään?

– Aivan hirveän hyvä fiilis, olen todella tyytyväinen. Korona sotki vähän asioita keväällä, mutta toisaalta se antoi mahdollisuuden ihan rauhassa tutustua asioihin ja opiskelijoihin.

Riikka Harjula toimii samassa tallissa Hevosopiston ravipuolen yksityisvalmentaja Timo Gardemeisterin kanssa.

– Aivan erityisen iloinen olen siitä, miten hyvin olemme alkaneet toimia yhteen Hevosopiston raviporukan kanssa. Joskus muinoin vallinnut ravi- ja ratsupuolen välinen muuri on täysin murtunut. Nykyään jaamme keskenämme tietotaitoa, molemmilla on todella paljon opittavaa toisiltaan. Esimerkiksi nuoren hevosen kuntovalmennusosaaminen on ravipuolella todella jotain, jota voidaan soveltaa myös ratsupuolelle. Meillä on yhdessä kerta kaikkiaan mahtava pöhinä!

Riikalla on samaan aikaan nuorten hevosten koulutus -jaksolla vaihteleva määrä opiskelijoita, sillä henkilökohtaiset opetussuunnitelmat määrittelevät opintojen kulkua.

Ovatko nuoret muuttuneet niistä ajoista, kun Riikka itse opiskeli Hevosopistolla?

– No kyllä! Nykynuoriso on erilaista kuin mitä muistan omasta nuoruudestani, kun opiskelin täällä Hevosopistolla parikymmentä vuotta sitten. Heillä on nimittäin todella kova motivaatio oppia ja kiinnostus asioihin. Toisaalta, perushevostaidot, vaikka nyt hevosenlukutaito on huonommalla tasolla kuin ennen, opiskelijoille täytyy kädestä pitäen opettaa hevosenlukutaitoa. Nykyiset opiskelijat eivät ole varmaan viettäneet koko nuoruuttaan tallilla kuten me aikoinaan. Se tietenkin näkyy perushevostaidoissa ja esimerkiksi hevosten käsittelyssä. Nykyään hevoset on myös jalostettu todella reaktiivisiksi, jopa suomenhevoset ovat reaktiivisempia kuin aiemmin. Niitä täytyy osata lukea.

Riikka ja Porteur de Lumiére kesällä 2020

Riikan päivä täyttyy nuorista hevosista. Hän ratsuttaa kaikki Hevosopiston nuoret hevosen opetuksen lisäksi.

– Kun ratsutan nuoria, oppilaat seuraavat ympärillä mitä teen. Hevosopistolla opetus perustuu vuorovaikutukseen, samalla kun näytän mitä teen, kerron myös miksi, ja opiskelijat voivat kysyä kysymyksiä. Riippuen oppilaasta, he pääsevät myös itse tekemään nuoria, tietenkin mun silmän alla. Iso osa nuorista hevosista päätyy nimittäin amatööreille, ja sen takia on mielestäni todella tärkeää nähdä, miten ne toimivat, kun selässä on joku ei-ammattiratsastaja. Hevosopistolla haluamme kouluttaa ja ratsuttaa turvallisia hevosia.

Ratsuhevosen peruskoulutus on yksi noin kolmivuotisen hevosenhoitajalinjan osaamisaloista, johon voi suuntautua. Ovatko opiskelijat valmiita ratsuttamaan nuoria valmistuttuaan?

– Eivät vielä, he saavat Hevosopistolla kyllä erinomaisen ensimmäisen näkemyksen ratsutukseen, sen jälkeen he tarvitsevat mielestäni parin vuoden oppimisjakson jollain ammattitallilla, vaikka ulkomailla. Kannustan opiskelijoita kovasti lähtemään Keski-Eurooppaan.

Riikka Harjula on sekä ratsuttanut että kilpaillut menestyksellisesti nuorilla hevosilla jo parikymmentä vuotta. Jos ajattelet nuoren hevosen tietä aikuisuuteen, mitkä ovat tärkeimmät asiat sen koulutuksessa?

– Sanon aina, että pitää kiiruhtaa hitaasti. Nuorta hevosta pitää tehdä rauhassa, ei saa säikyttää. Ja kaikessa tekemisessä pitää olla selkeä looginen suunnitelma. 3- ja 4-vuotiaat saisivat mielestäni olla kesän laitumella, ja 4-vuotiaiden kanssa on tärkeää, ettei tehdä liian paljon tai liian pitkään. Eikä 4-vuotiaskaan ole vielä liian vanha laitettavaksi satulaan. Ja jos tekee itse, täytyy osata pyytää apua ajoissa, jos alkaa tuntua siltä, että asiat eivät mene toivotusti.

Autat työssäsi opiskelijoita tavoittelemaan unelmiaan. Miten omat unelmasi hevosten suhteen?

– Kyllähän mä haluaisin, että löytäisin ne helmet, ne nuoret aihiot, joista voisin tuottaa jatkuvasti hyviä hevosia kv-kilpailuihin. Sillä silmällä seuraan näitä Hevosopiston nuoria hevosiakin. Olin vuosi sitten Lanakenissa nuorten hevosten MM-kisoissa kilpailemassa ja olihan se äärimmäisen kiinnostavaa ja opettavaista. Suomalainen hevoskasvatus on jo laadukasta, nuoret täytyisi vain tehdä hyvin ja löytää reitit maailmalle.

Riikka Harjulan päivät Hevosopistolla täyttyvät tietenkin hevosista ja opiskelijoista. Hänellä on kuitenkin kotona hevosia sekä perhe, mies ja neljä lasta. Miten aika riittää?

– Joo… Mun mies ei ole yhtään hevosihminen, joka on hyvä asia, hän tasapainottaa tätä elämää. Ja mä olen itse tekijäihminen, tykkään tarttua toimeen, siksi tämä työ Hevosopistolla sopii mulle niin hyvin. Lapset alkaa jo mennä siinä sivussa omana laumanaan, ja hekin on innostuneita hevosista. Mutta kyllä mä sen verran vahdin, että kaikilla on kypärät ja muuta varusteet, en anna niiden mennä yhtä huolettomasti kuin omassa nuoruudessa mentiin. Ja saavat harrastaa mitä tahansa mikä kiinnostaa, niin mäkin sain, kokeilin vaikka mitä. Nykyään toivon, että jos salille ehtisin useammin, siinä on kyllä vähän haastetta, nauraa Riikka.

 

Teksti: Paula Rintamaa/Hevosopisto


Kiltatallit ovat Hevosopiston aitoja oppimisympäristöjä, joissa opiskelijoita ohjaavat opettajien lisäksi ammattivalmentajat. Ensimmäiset pilotit toiminnasta käynnistettiin jo vuonna 2016 ja nyt toimintaa on laajennettu kaikkiin talleihimme ja muuhun opetustoimintaan. 

Lue lisää:
Perusratsastus on kaiken tekemisen pohja

Kiltatallitoiminta kasvattaa uusia hevosurheilun ammattilaisia