Perusratsastus on kaiken tekemisen pohja

  • 16.10.2020

Janna Jensen opettaa Hevosopistolla esteratsastusta ja sen opettamista.

  • Kuva

Janna Jensen kilpailee kotimaan kansallisen tason huipulla ja hänellä on lukuisia SM-mitaleita esteratsastuksesta. Lisäksi Janna on kerryttänyt osaamistaan ulkomailla ja kilpailee myös kansainvälisissä kilpailuissa.
Kuvassa olevalla Hevosopiston kasvattamalla Ypäjä Kashimirilla Janna on kilpaillut runsaan vuoden.
Kuva: Heidi Lammi

Esteratsastaja Janna Jensen aloitti vajaa vuosi sitten tammikuussa Hevosopiston esteratsastuksen opettajana. Pitkän linjan hevosammattilainen on tyytyväinen kuluvaan vuoteen.

– Vaikka korona muutti monta asiaa, olemme kuitenkin saaneet paljon aikaiseksi. Opiskelijat ovat olleet tosi vastaanottavaisia ja motivoituneita, olen saanut lämpimän vastaanoton.

Janna opettaa tuleville ratsastuksenopettajille, -ohjaajille ja master-tutkintoa suorittaville esteratsastuksen opettamista.

– Vaikka olen itse kilparatsastaja, minussa asuu myös pieni pedagogi, tykkään hirveästi opettaa. Hevosihmiset ovat yleensä tekijöitä, eivätkä he aina jaksa istua luennolla kuuntelemassa esteratsastuksen teoriaa. Siksi oppi menee paremmin perille, kun seison kentän keskellä ja osa opiskelijoista ratsastaa ja osa seuraa tehtävien suorittamista katsomossa. Haluan opettaa keskustellen. Mietimme yhdessä mitä eri tehtäviltä haetaan, miten erilaiset radan osat kannattaa ratsastaa, miksi asioita kannattaa tehdä tietyllä tavalla.

Janna painottaa voimakkaasti perusratsastuksen tärkeyttä.

– Meillä Suomessa näen haastetta perusratsastuksen tasossa. Tavoitteena minullakin täällä Hevosopistolla on saada ruohonjuuritasolta lähtevä opetus yhtäläiseksi ja tasalaatuiseksi kaikkialla Suomessa. Sillä tasoerojahan on opetuksessa liikaa. Jokainen ratsastuskouluoppilas ja harrastaja ansaitsee opettajan, joka osaa opettaa esteratsastusta alusta asti oikein. Se on meillä Hevosopistolla tämän toiminnan tavoitteena.

Hevosopiston opiskelijat tulevat ympäri Suomea. Ohjaajien ja opettajien perustan ollessa kunnossa, taito leviää laajalle alueelle ja parantaa näin tulevaisuuden ammattilaisten lähtötasoa.

Janna opettaa esteratsastuksen lisäksi myös nuorten ratsuhevosen peruskoulutukseen suuntautuneita opiskelijoita. Hyvän perusratsastuksen tärkeyttä ei voi hänen mukaansa liikaa painottaa.

– Jo legendaarinen ranskalainen olympiamitalisti ja Suomen estemaajoukkueen aikaisempi valmentaja Herve Godignon sanoi, että hevosen elämän tärkeimmät vuodet ovat 4-6. Siinä vaiheessa tehdyt virheet seuraavat hevosta koko sen elämän. Täysin riippumatta rodusta tai käyttötarkoituksesta, jokainen nuori hevonen ansaitsee saada hyvän peruskoulutuksen.

Hyvin koulutetut, oikein ja tasapainossa liikkuvat hevoset pysyvät terveinä ja liikkuvat hyvällä mielellä. Jannan mukaan usein niin sanottujen ongelmahevosten vaikeuksien takaa paljastuu väärin tehty peruskoulutus. Siitä voi  seurata myös  terveysongelmia, kun hevonen liikkuu väärässä asennossa.

– Voidaankin sanoa, että nuoren hevosen ratsutuksen päämäärä on tehdä eläinlääkärit työttömäksi, nauraa Janna

Hänen mukaansa hevoset antavat meille niin paljon, että olemme velkaa niille laadukkaan ratsastuksen.

– Kun ratsastamme hevosia alusta asti oikein, saamme pidettyä ne hyvällä ratsastuksella tyytyväisinä ja terveinä, Janna toteaa.

Janna Jensen opettaa Hevosopistolla opiskelijoille muun muassa esteratsastusta ja sen opettamista.

Teksti: Paula Rintamaa/Hevosopisto

Kiltatallit ovat Hevosopiston aitoja oppimisympäristöjä, joissa opiskelijoita ohjaavat opettajien lisäksi ammattivalmentajat. Ensimmäiset pilotit toiminnasta käynnistettiin jo vuonna 2016 ja nyt toimintaa on laajennettu kaikkiin talleihimme ja muuhun opetustoimintaan.