Turkan Veikka paras 3-vuotias – Satu Turkan hevosilla superpäivä lauantaina

  • 3.10.2020

Satu Turkalla on Oulussa lähes 70 hevosta, ratsastuskoulu ja siittola. Mikä on hänen reseptinsä hyvien hevosten tuottamiseen?

  • Kuva

Voittajahevoset ja onnellinen kasvattaja Satu Turkka, sekä hevoset esitellyt Pertti Salmi.
Kuva: Leena Kahisaari

Satu Turkan kasvattama Turkan Veikka (i. Knuutilan Veikko – ei. Katin Purjetar – ei. Suikun Ero) sai parhaat kokonaispisteet 3-vuotiaiden suomenhevosten Laatuarvostelufinaalissa. Turkan Veikan lopputulos oli 8,23 ja se sai parhaat arviot irtohypytyksessä sekä tekniikasta että yhteistyöhalukkuudesta, molemmista 9,25. Toiseksi parhaaksi arvioitiin Savelan Taikuri (i. Savelan Hemuli – e. Mantel – ei. Olve) 8,10, ja kolmanneksi Mäntysalon Pinjoni (i. Lumi Aaroni – e. Hemväg – ei. Santeri Dahlia) tuloksella 7,92.

– Minun jalostustoiminnassa on tavoitteena urheiluhevonen. Käytän vain hyviä tammoja, kaikki meidän emät ovat vanhoja kisahevosia, ne ovat jo todistaneet että niillä on kyky liikkua. Oriit valitsen niin, että ne korjaavat, jos tammassa on jotain kehittämisen kohteita. Haluan myös, että valitsemillani oreilla on jo jälkeläisnäyttöjä.

Lähes 70 hevosta kuulostaa jo aika paljolta, mistä Sadun hevoshulluus sai alkunsa?

– Minun lapsuus ja nuoruus kului tallilla, sitten minun hevosteluun tuli pitkä tauko, lapset ja työt ja muut. Tytär innostui sitten hevosista 9-vuotiaana ja ostin hänelle ponin – ja sitten se olikin jo menoa. Meillä on tällä hetkellä 44 tuntihevosta ja koulussa 5 ratsastuksenopettajaa ja 2 tallityöntekijää. Myös kaikki kisahevoset tekevät tunteja. Viime kesänä meille syntyi 6 varsaa ja sama määrä myös edellisenä kesänä. Sillä kyllä tämä kasvatus on lähellä mun sydäntä.

Pitkän linjan rakennearvostelutuomari Marianna Paavolainen summaa Laatuarvostelufinaalin ensimmäisen päivän:

– Kaikki 3-vuotiaat olivat tänään poikkeuksellisen hyvin valmisteltuja, kilttejä ja toimivia. Se, että ne ovat hyvin valmisteltuja ja tietävät mitä niiltä pyydetään, helpottaa niiden arvostelua. Siitä täydet pinnat taustajoukoille. Hevonen on edukseen, kun se on hyvässä kunnossa ja toimii, summaa Marianna Paavolainen.

– Muutama orivarsa oli hieman levoton, mutta kukaan ei riehunut ikävästi. Muutamat parhaat nuoret edustivat todella hyvää R-tyyppiä, mutta yleisesti ottaen olisin kaivannut lisää keveyttä ja sporttisuutta. Hyvällä koulutuksella ja järjestelmällisellä työllä moni varsa voi kehittyä kuitenkin oikein hyväksi suorittajaksi, jos pohjatyö on tehty huolella. Ja sen voi huomata tämän päivän hyvin valmistelluissa hevosissa, Paavolainen analysoi päivän hevosten valmistelua.

Tänään palkitut 3-vuotiaat:

Paras 3-vuotias askellajihevonen: Turkan Touko (i. Ponuveikko – e. Savon Vilima – ei. Ventterin Vili)

Lupaavin 3-vuotias estehevonen: Turkan Veikka (i. Knuutilan Veikko – ei. Katin Purjetar – ei. Suikun Ero)

Paras suomenpienhevonen: Riikin Taaleri (i. Tintin Timjami – e. Jasnan Pirpana – e.i. A. T. Unikuva)

Hevosopisto oy:n palkinto, paras 3-vuotias tamma: Katilan Fina (i. Murron Valo – e. Timilän Taika – ei. Knuutilan Veikko)

Tänään 3-vuotiasta sijoittuivat:

Turkan Veikka (i. Knuutilan Veikko – e. Katin Purjetar – ei. Suikun Ero)
Savelan Taikuri (i. Savelan Hemuli – e. Mantel – ei. Olve)
Mäntysalon Pinjoni (i. Lumi Aaroni – ei. Hemväg – ei. santeri Dahlia), Vaahterikon Rähinä (i. Ponuveikko – e. Repeläinen – ei. Repen Poika),
Turkan Touko (i. Ponuveikko – e. Savon Vilima – ei. Ventterin Vili)
Tellun Othello (i. Knuutilan Veikko – e. Hemmon Tellu – ei. Hemmo)
Katilan Fina (i. Murron valo – ei. Timilän taika – ei. Knuutilan Veikko)

Tänään 4- ja 5-vuotiaat aloittivat estekokeella. 4-vuotiaiden estekokeen jälkeen johdossa on Ypäjä Nuotti (i. Tosi-Romeo – e. Natsos – ei. Samuli). 5-vuotiaiden kärjessä on suomenpienhevosori Kankalon Morgan (i. Keskiyön Kide – e. Kankalon Bella – ei. Pellervo). Huomenna sunnuntaina on vuorossa 4- ja 5-vuotiaiden askellajikoe.

Kaikki lauantain tulokset löytyvät tästä linkistä.