Suomenhevosten koulumestaruus Anna Kärkkäiselle ja Kulta-ahon Kasimirille

  • 6.9.2020

Suomenhevosten koulumestaruus ratkesi tiukan kisan jälkeen.

  • Kuva

Valtakunnallisen suomenhevosenpäivän kunniaksi kukitettiin uusi koulumestari.
Kuva: Heidi Lammi

Ypäjäläinen Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir (Säkkärin Sälli – Lorentso) nousivat voittoon prosenteilla 73,2. Toiseksi ratsasti virolahtelainen Katja Kuokka Hessin Leevillä (Lastun Leka -Jeviiri) ja pronssille sijoittui Helkky Ylönen ja Kulmalan Taika (Pilven Poika – Valko-Purje).

– Olen tosi tyytyväinen, parin vuoden takainen hopea kirkastui, 40 hevosen tilaa Ypäjällä pitävä Anna iloitsi voitosta.

– Meidän yhteistyömme on jatkunut nyt kolmisen vuotta. Kassu oli viime vuoden enemmän astutushommissa, mutta koko tämän vuoden ajan olen ratsastanut Kassua. Meitä auttaa Kiki Nyberg ja hevosen koulutustaso on tässä hetkellä vahva vaativa B, joka on astetta haastavampi kuin tämä mestaruustaso. Parit kisat mennään todennäköisesti vielä tänä vuonna.

Riitta Holopainen ja Hamurai kasvattajakilpailun voittoon 

Sunnuntaina ratsastettiin myös 6-vuotiaiden suomenratsujen Black Horse -kasvattajakilpailun kouluratsastusfinaali. Jo eilisen 1. osakilpailun voittanut hyvinkääläinen Riitta Holopainen uusi tänään voittonsa parantaen vielä tulostaan, joka oli 71,8 %.

– No olihan tämä hieno jo varsana, kertoo hevosen omistaja ja ratsastaja Hamuraista (Savelan Hemuli – Herkko Hurmaus), jonka hän on myös kasvattanut itse.

– Tämä on ollut helppo hevonen, joka on ratsukoulutuksen lisäksi opetellut ajohevosen töitä. Pakolliset ikäluokkakisat on käyty. Hevosen kunto kestää hyvin parin päivän kisat, se asuu pihatossa ja liikkuu paljon. Kilpailussa oma tavoitteeni oli 70 prosenttia ja se saatiin tänään. Janne Bergh on auttanut Hamurain valmennuksen kanssa ja ilman muuta koulutus jatkuu. Mutta siinä mennään ihan hevosen ehdoilla.

Tamma Millin Yösydännä (Pölyke – Tussari) Minka Lehtosen ratsastamana voitti suomenpienhevosten estemestaruuden, Tampereen Hevoset Messut -Samuli GP-luokan voittajaksi ratsasti loviisalainen Esme Haddas Dexterillä (Opeliksi – Spiraali). Esteiden korkeus tässä luokassa oli 105cm. Dexter on legendaarisen Samuli-orin veljenpoika.

Ratsastajainliiton tervehdyksen tapahtumaan toi Jukka Koivisto 

Juhlavuoden kunniaksi Ratsastajainliitto palkitsi tapahtumassa Tulevaisuuden hevosen, joka valittiin 6-vuotiaiden suomenhevosten kasvattajakilpailuluokista. Tulevaisuuden hevosiksi valittiin estehevonen Koomikko ja kouluhevosena palkittiin Rodrik. Tulevaisuuden ratsastajien erikoispalkinnon menivät Pohjois-Suomeen: ne saivat oululainen esteratsastaja Petra Nyman ja kouluratsastaja Eeva Rönkkö Kuusamosta.

Sunnuntaina juhlistettiin myös valtakunnallista Suomenhevosen päivää ja 100-vuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa. Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto muisti suomenhevosta juhlapuheessaan:

– Suomenhevonen on kulkenut rinnallamme läpi ajan, palvellut meitä sodassa, työhevosena, raviurheilussa ja tänä päivänä yhä useammin kilpa-, harraste- ja perinneratsuna. Samalla kun suomenhevonen on vaihtanut roolia arjen työkumppanista vapaa-ajan virkistykseen, siitä on tullut uudella tavalla maaseudun elävöittäjä. Aivan erityinen rooli sillä on meille kumppanina ja ystävänä. Suomenhevonen on suosittu opetushevonen ratsastuskouluissa, ja se on nykyään myös kyvykäs kilparatsu monissa ratsastuksen lajeissa. Suomenhevosilla kilpailevat nykyään monet ratsastuksen kovat nimet, joille on tärkeintä hyvä urheiluhevonen rotuun katsomatta.

Yleisöä Ypäjällä oli neljän päivän aikana lähes 3000, mutta tapahtuma-alueen laajuus mahdollisti turvallisen tapahtuman näin poikkeusajankin aikana.

Kaikki tulokset:
https://online.equipe.com/fi