Riikka Harjula ja Janna Jensen hallitsivat viikko sitten Helsingissä

  • 22.8.2020

Hevosopiston ratsastuksen ammattiosaajien kilpailukausi huipentuu elokuussa.

  • Kuva

Janna Jensen on kilpaillut 8-vuotiaan Hamontin kanssa jo nuorten hevosten luokista lähtien. Nyt se pääsee mukaan SM-kilpailun lähtöviivalle. Helsingissä se voitti SRL100-cupin.
Kuva: Heidi Lammi

Laakson GP-finaaliviikonlopun 6-vuotiaiden hevosten kilpailu käytiin käytännössä kaksikon kesken. Koko sarjan voiton otti Janna Jensen ja finaalin kaksiosaisen kilpailun voiton puolestaan Riikka Harjula.

Jensen voitti SRL100 -kilpailusarjan ja sijottui GP-finaalissa toiseksi. Myös hänen valmennettavansa loistivat. Petra Heikkinen voitti GP-finaalin ja Jasmin Engblom puolestaan Future Challengen.

Nyt Harjula ja Jensen suunnittelevat kilpailureissua Pohjanmaan lakeuksille. Powerparkin hevosurheilualueella kilpaillaan kuun viimeisenä viikonloppuna niin Suomen mestaruuksista kuin nuorten estehevosten paremmuudesta.

6-vuotiaiden Breeder’s Prizeen Harjula lähtee oman perheen hevosella, Portieur de Lumiérella, jonka ratsastaja on kouluttanut alusta alkaen itse.

Hevosopiston opiskelijoiden ohjaaminen on osa Harjulan arkipäivää. Hänen johdollaan opiskelijat ovat aikanaan totuttaneet hevosen ratsastajaan, ja muutama opiskelija on hoitanut tammaa kilpailuissa tänäkin vuonna.

Harjulan tavoite oli lähteä ulkomaille nuorten hevosten MM-kilpailuihin, mutta niiden peruunnuttua suunnitelmat piti laittaa uusiksi. Harjula valmisteli 6-vuotiasta tammaa astetta vaativampiin tehtäviin.

– Hevonenhan voisi kilpailla vuotta nuorempiensa seurassa, sillä se on varsonut. Saimme tällä kaudella kirittyä tamman osaamisen oman ikäluokkansa tasolle. Tuntuu järkevältä osallistua 6-vuotiaiden kilpailuun jo tänä vuonna, sanoo Harjula.

6-vuotiaiden Racing-sarjakilpailussa hän on pärjännyt tällä kaudella hienosti myös orilla Crunchstastic. 5-vuotisderbyn voittoa Harjula on metsästänyt jo useamman vuoden useilla hevosilla. Tänä vuonna hän tavoittelee kirkkainta kruunua asiakkaansa hevosella Chagadaga Chin Chin.

Riikka Harjula ja Porteur de Lumiére ovat kirineet välivuoden kiinni ja kilpailevat tamman ikäluokan kanssa.

Vastaan asettuu muun muassa Jensen ratsulla Chekkonen. Yhteistä taivalta on ratsukolle kertynyt  parin vuoden ajalta. Viime vuonna ratsukko voitti 5-vuotisderbyn ja 4-vuotiaana hevonen oli Laatuarvostelussa toinen. Ruuna ehti tänä kesänä viettää hetken myös Virossa myyntimielessä. Hevonen palautui kuitenkin Somerolle treeniin Breeder’s Prizea silmällä pitäen.

– Hevonen on fiksu ja lupaava, pärjännyt ikäluokkakilpailuissa Jensen kehuu.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Jensen kilpailee myös Suomen mestaruudesta.

– Lähden kilpailuun GP-finaalin kakkosella Julie v.d. Verbindingshoevella ja nuoremmalla Hamontilla. Kovimmat kilpakumppanit ovat varmasti Backlundin Sanna ja Heikkisen Petra. Sanna on aina arvokisoissa todella tiukka vastus, ja nyt omalla valmennettavallani Petralla on myös itseluottamus korkealla. Hän on suorittanut tasaisesti koko kauden ja menestynyt hyvin.

Jensen korostaa, että viimeiseen rataan saakka kaikki on mahdollista.

– Se on aina niin pienestä kiinni! Mukana on 5 – 7 ratsukkoa, joista kuka vaan voi onnistua nappiin ja voittaa.

Lakeuden opintomatkalle lähtee myös Hevosopiston kasvattama Ypäjä Kashmir, joka on ollut Jensenillä nyt vuoden verran ratsastettavana.

– Kotona Mörkö-nimellä tunnettu ruuna on lähes 180 senttimetrin korkeuden verran kiltteyttä ja miellyttämisen halua. Tällä kaudella se on jo mennyt yhden 140-luokan ja uskon ruunan olevan taas ensi kaudella asteen verran voimakkaampi ja suorittavan uudella tasolla. Sille sopivat isot areenat, joten Powerpark on sille varmasti mieluisa kilpailuympäristö, Jensen päättää.

Esteratsastuksen SM, Breeder’s Prize ja FWB-yhdistyksen 5-vuotisderby, Alahärmä 26.-30.8.
Järjestäjänä Finland Horse Show.
Kilpailupaikkana Powerparkin hevosurheilukeskus


Riikka Harjula ja Janna Jensen ovat hevosalan yrittäjiä. Hevosopisto tekee ratsastajien kanssa yhteistyötä; Harjula opettaa oppilaitoksessa perustutkintolaisia, Jensenin opetusta painotetaan monimuotona opiskeleville.