Valjakkoajon SM-mitalit ratkotaan Ypäjällä

  • 17.8.2020

Kauden kolmannet ja viimeiset kotimaiset valjakkoajokilpailut ajetaan Ypäjällä 21.-23.8..

  • Kuva

Viikonlopun aikana ratkotaan valjakko-ajon poni- ja hevosyksikköjen Suomen mestaruudet. Hevosyksiköiden mestaruusluokassa on mukana 9 valjakkoa ja ponien SM-luokassa nähdään 4 valjakkoa. 

Tulevan viikonlopun kolmipäiväisissä kisoissa valjakkojen koulukoe järjestetään perjantaina Juhlakentällä, lauantaina luvassa on kestävyyskokeen maratonesteitä raviradan ympäristössä ja sunnuntaina tarkkuuskoe Derbykentällä.

– Hevosopisto on erinomainen paikka puitteiltaan myös valjakkokilpailuja ajatellen. Kuudesta maratonestealueesta viisi on jo valmiina ja yksi estealue rakennetaan tällä kertaa kenttäratsastuksen maastoeste-elementeistä. Juhlakentän pohja on ihanteellinen valjakoille ja sunnuntaina kilpailu saa arvoisensa päätöksen, kun saamme nähdä tarkkuusosakokeen Derbykentällä, Valjakkoajon SM-kilpailuiden kilpailusihteeri Leena Kalalahti Hevosopistolta kertoo.

Valjakko-ajossa kilpaillaan yhden tai useamman hevosen tai ponin valjakoilla. Valjakkoajossa hevosen ja ajurin lisäksi keskeisessä roolissa on groomi eli vaunuavustaja. Laji on rantautunut Suomeen 1980-luvulla. 

– Laji on monipuolinen ja antaa mahdollisuuden harrastaa eri osakokeiden muodossa hyvinkin monipuolisesti. Useat valjakkohevoset ovat myös erinomaisia ratsuja.  

-Suomessa on kansainvälisestikin ajatellen kova kärki ja useat SM-valjakoista on nähty kansainvälisissä kilpailuissa jo vuosien ajan. Valitettavasti korona on muuttanut monen valjakon suunnitelmat tämän vuoden osalta ja vaikka yksiköiden MM-kisat ehkä Ranskassa järjestettäisiinkin, ei siellä tulla näkemään Suomen edustajia joukkueena, Leena Kalalahti kertoo. 

-SM-luokissa on tänä vuonna myös monta valjakkoa, jotka ovat nousseet tälle tasolle viime vuoden ja alkukauden vaativalta tasolta. On tärkeää, että uudet valjakot pääsevät mittaamaan tasonsa. Toivottavasti kilpailu antaa vielä lisää pontta treenata tulevan talvikauden aikana niin, että huipputasomme säilyy leveänä ja uusia valjakoita aletaan nähdä myös kansainvälisissä mittelöissä, esimerkiksi ensi vuoden PM-kisoissa suurin joukoin, Leena Kalahti toivoo.

Yleisölle avoimet kilpailut alkavat kaikkina päivinä klo 10. Paikan päälle saapuvien tulee lunastaa sähköinen ilmaislippu osoitteessa www.hevosopisto.fi 

Lisätietoja:

Hevosopisto

Valjakkoajon SM-kilpailuiden kilpailusihteeri
Leena Kalalahti
p. 040 456 6203
leena.kalalahti@hevosopisto.fi 

Myynti- ja markkinointipäällikkö, viestintä
Suvi Louhelainen
p. 050 574 5920
suvi.louhelainen@hevosopisto.fi