Emma Tallberg ja Dobbelt Quidam LähiTapiola GP:n ykköset

  • 12.7.2020

Esteratsastuksen LähiTapiola GP:n voitto ratkottiin sunnuntaina yllätyksellisistä takaa-ajoasemista Salo Horse Show´ssa.

Emma Tallberg ja Dobbelt Quidam veivät Salon osakilpailun nimiinsä.
Kuva: SRL/Heidi Lammi

Ensimmäisen kierroksen selvitti virheittä neljä ratsukkoa, mutta niistä jokainen sai toiselta kierrokselta kaksi puomia tai enemmän.

Kärkikolmikko starttasi ratkaisukierrokselle taakkanaan yhden puomin saldo. Helsinkiläinen, kirkkonummelaista Ratsastusseura Team Nissalaa edustava Emma Tallberg ja Dobbelt Quidam sekä Huittisten Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland tekivät toisella etapilla virheettömän ja vauhdikkaan radan kellon ratkaistessa voiton Tallbergin eduksi. Kolmanneksi nousi Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien Petra Heikkinen Joensuusta saaden hevosella Q And Q Dk Z yhden pudotuksen myös kakkoskierroksella. Janakkalan Hattel Ridersin Sanna Backlund teki virheetöntä työtä Escadalla ensi osuudella, mutta kaksi pudotusta toisella toi kokonaistuloksissa neljännen sijan.

Emma Tallberg, 24, ratkaisi pelin edukseen nopealla ajalla toisella kierroksella, jolla esteet nousivat 150 cm:n tasolle.

– En uskonut, että tulokseni olisi riittänyt tänään voittoon. Yritin olla toisella kierroksella perusnopea. Otin muutamassa kohdassa lyhyemmät tiet, ja viimeiselle esteelle pääsin yhtä laukka-askelta vähemmällä lentäen. Hevonen hyppäsi tosi hyvin molemmat radat, pudotus kolmoissarjan viimeisellä esteellä oli työtapaturma, Tallberg kertoo.

–  Pidin radoista, niissä ei ollut mitään kikkailua, mutta tekemistä riitti. Radoilla sai edetä kivasti, tykkään, että päällä on hyvä perustempo, eikä joka välissä tarvitse miettiä taaksepäin.

Salon radat rakensi saksalainen Marco Hesse apunaan ratamestari Johanna Mikkola, joka luonnehtii ratoja tyypillisen saksalaisiksi, eli korrekteiksi ja symmetrisiksi.

Tallberg on palauttanut juuri gradunsa ja valmistuu ensi syksynä muutaman kurssin jälkeen luokanopettajaksi. Tarkoituksena on satsata edelleen myös kilparatsastukseen. Lähietappeina suunnitelmissa siintää elokuun puolivälin GP-finaali Laakson Ratsastusstadionilla Helsingissä sekä viikkoa myöhemmin SM-kilpailut PowerParkissa Alahärmässä.

– Pitää mennä kotiin ja vähän funtsia. SM:iin haluan satsata kunnolla, ja mietin menenkö myös GP-finaalin. Guidamille Laakson isolla, aukealla kentällä on joskus ollut vähän liikaa lääniä laukkailla.

Ranskalaisella, hiukan omapäisellä Quidamilla on Tallbergin mukaan paljon asennetta, ja varsinkin alkuun kisapaikoilla sillä on vauhti päällä ja temppuja sekä ilon pukkeja riittää.

– Olemme tehneet paljon töitä, ja nyt se tekee yleensä 110-prosenttisesti parhaansa puolestani. Tänään olimme aivan yhtä radalla, Tallberg hymyilee.

Tallbergia on valmentanut Anna-Julia Kontio, mutta tämän valmennusmatkat Suomeen ovat olleet tauolla koronatilanteen vuoksi. Viime kuukaudet Tallbergia on auttanut maajoukkuevalmentaja Sanna Backlund myös kotioloissa.

­- Sanna valmentaa kivalla tavalla, ei lähde muuttamaan liikaa, ja olen saanut tosi paljon apua.

Maija Yli-Huhtala on erittäin tyytyväinen sijoitukseensa. Ratsukolla on vasta vähän kokemusta GP-tason esteiltä, takana on käytännössä vain Ypäjän ja Savonlinnan osakilpailut. Yli-Huhtala on tehnyt aikaisemmin huomattavan menestysuran kenttäratsastuksessa kansainvälisellä tasolla asti.

– Tavoite oli päästä tänään toiselle kierrokselle, ja nyt olinkin sitten kilpailun toinen. Ensimmäisellä kierroksella minulle tuli ratsastusvirhe, jatkoin hurmoksessa kuin kunnon kenttäratsastaja muurilta trippelille yhtä laukka-askelta vähemmällä, hyppäsin varmaan viiden metrin päästä ja trippelin takapuomi tippui, Yli-Huhtala kertoo.

Salossa kilpailtiin myös junioreille ja nuorille ratsastajille avoin LähiTapiola Future Challenge -sarjan kolmas osakilpailu, jonka voitti myös Backlundin valmentama Faris Basil Al-Dhahi ratsulla K Zoom D’heyboght. Ratsukko oli ainoa, joka selvitti molemmat 135 ja 140 cm:n kierrokset virheittä. Toiseksi nousivat Salon Jasmin Engblom ja Chap ennen Helsingin Ida Lindblomia ja Gertonia.

– Hevonen on  hypännyt hyvin koko viikonlopun, ja tänään se todella auttoi minua saavuttamaan tuplanollan. Tämä on uuden hevoseni kanssa paras saavutuksemme tähän asti. Muutan pian Hollantiin ja toivottavasti jatkamme siellä uusiin menestyksiin, Al-Dhahi kertoo.

LähiTapiola Grand Prix -sarjaa johtaa kolmannen osakilpailun jälkeen Emma Tallberg hevosellaan Dobbelt Quidam 35 pisteellä. Kannoilla ovat pienellä erolla Maija Yli-Huhtala – Birchcape’s Wonderland (33) tasapistein Savonlinnan voittajien, John Antellin ja Iscara del Maset’n kanssa. LähiTapiola GP-sarjaan kuuluu kolme osakilpailua ja finaali. Pisteitä otetaan huomioon enintään kahdesta osakilpailusta ja finaalista.

Nuorten sarjassa kaksoisjohdossa on Jasmin Engblom hevosilla Chap (38) ja Goldykaat (30), jaetulla toisella sijalla ovat Jenny Aarnio-Wihuri ja Ice Tea.

Kilpailun järjesti Salon Urheilupuistossa Salon Ratsastusseura. Kilpailujen johtajana toimi Juha Linna ja puheenjohtajatuomarina Dan Björklöf.

LähiTapiola GP -sarja näytetään Havenilla www.haven.fi/live, Nelonen mediassa: www.ruutu.fi/plus ja SRL:n kanavalla YouTubessa

Kilpailun kotisivu: https://www.salohorseshow.net/
Sarjakilpailusäännöt: LINKKI

LÄHITAPIOLA GRAND PRIX -SARJA 2020
14.–16.8. GP finaali, Laakson ratsastusstadion, Helsinki