Hevosopisto ja Anne-Maarit Hyttinen yhteistyöhön

  • 30.6.2020

Hevosopisto panostaa ratsastajan fysiikkavalmennuksen kehittämiseen.

  • Kuva

Hevosopisto haluaa syventää ratsastajan fysiikkavalmennuksen ja fyysisen suorituskyvyn kehitystä, ja on kutsunut yhteistyöhön ratsastajan fysiikkaa pitkään tutkineen Anne-Maarit Hyttisen. Hyttinen viimeistelee ratsastajan fyysiseen suorituskykyyn keskittyvää väitöskirjatyötään Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, valmennus- ja testausopin tieteenalalla.

-Tehtävänäni on tuoda vankan tutkimustiedon kautta asiantuntijaosaamista ratsukon kokonaisvaltaisen valmentamisen kehittämiseen erityisesti ratsastajan näkökulmasta valmentaja- ja opettajakoulutuksissa. Tavoitteena on hyödyntää ja soveltaa tutkittua tietoa valmennus- ja opetustyön käytännön tehtävissä, Anne-Maarit Hyttinen kertoo.

-Yhteistyö Annen kanssa edistää urheilun näkymistä arjessamme. Hyödynnämme Annen osaamista ja tietoja valmennuskoulutuksen sisällöissä, sekä urheilussa käytettävien eri mittausmenetelmiä osana hevosurheilun kehittämistä ja -urheilijoiden kasvattamista.  Annen liikunta-alan ja fysioterapian osaaminen mahdollistaa yhteistyön myös hevosavusteiseen toimintaan liittyvän koulutuksen kehittämisessä, Hevosurheilun valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd avaa yhteistyön sisältöjä

-Tulemme työssä avaamaan myös ratsastus- ja raviurheilun rajapintoja ja hakemaan synergiaa ratsastajien sekä ravivalmentajien ja -ohjastajien fysiikkavalmennuksen kehittämisestä, Pirkko Herd jatkaa.

Hyttinen on omalla tutkimusalallaan uranuurtajia sekä Suomessa mutta myös kansainvälisesti. Hyttisen tutkimusten taustalla on yli 5000 mitattua ratsastajaa, joten tieto- ja datamäärä on kansainvälisestikin määritellen mittava. Hyttinen on tehnyt mm. fysioterapian opinnäytetyönsä ratsastajan fyysisen kunnon testaamisesta. Pro Gradu –työssään hän käsitteli kestävyyden ja voiman vaikutusta ratsastajan fyysiseen suorituskykyyn, ja väitöskirjatyö laajentaa Pro Gradu -tutkimusta voiman, kestävyyden ja yhdistetyn voiman ja kestävyysharjoittelun vaikutuksiin ratsastussuorituksessa.

Koulutuksissaan Hyttinen on perehtynyt erityisesti lajispesifin oheisharjoittelun kehittämiseen, kuntotestaukseen, kuormitusfysiologiaan ja harjoittelun kokonaisvaltaisen ohjelmoinnin kautta ratsastussuorituksen kehittämiseen. Hyttinen on myös perehtynyt taidon oppimisen lainalaisuuksiin ja fyysisen suorituskyvyn vaikutuksiin lajitaitojen oppimisessa, kehittämisessä ja nopeuttamisessa.

Kuka?

Anne-Maarit Hyttinen

  • tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto
  • Liikuntatieteiden maisteri, fysioterapeutti AMK ja ammattivalmentaja (V-taso)
  • Kehittänyt Ratsastajan Kuntotesti® -patteriston, joka mittaa ratsastajan lajispesifejä ominaisuuksia. Testistö on Liikuntalääketieteellisen seuran hyväksymä testikokonaisuus, jota kehitetään jatkuvasti uuden tutkimustiedon kautta.
  • Kehittänyt useita erilaisia lyhytkoulutuksia tukemaan sekä opettajan että valmentajan työtä hyödyntäen koulutuksissa uusinta tutkittua tietoa.
  • Mukana ratsastajille sekä hevosille suunnatun urheiluteknologian kehityksessä.
  • Kirjoittanut lukuisia oppaita, käsikirjoja sekä artikkeleita erityisesti ratsastajan fyysisen suorituskyvyn kehittämisestä ja taidon oppimisesta.
  • Harrastanut ratsastusta 30 vuotta, kilpaillen nuorempana erityisesti esteratsastuksessa 110-130 cm tasolla.

Lisätiedot:

Hevosurheilun valmennuskeskuksen johtaja
Pirkko Herd
p. 040 681 5877

Anne-Maarit Hyttinen
p. 050 590 4303