Sanna Backlund hyppäsi Elanolla LähiTapiola Grand Prix’n ykkösetapin voittoon

  • 14.6.2020

Ratsastuksen tähtikisakausi käynnistyi esteratsastuksen Ypäjä GP-viikonlopussa Hevosopistolla aurinkoisissa ja innostuneissa merkeissä. Ypäjällä nähtiin kovatasoinen LähiTapiola Grand Prix sarjan -avauskilpailu, jossa voitosta lähti kamppailemaan kaikkiaan 31 ratsukkoa.

  • Kuva

Sanna Backlund vei Elano ruunallaan Lähitapiola GP-avauksen Ypäjällä. Kuva: Heidi Lammi

Ratsastuksen tähtikisakausi käynnistyi esteratsastuksen Ypäjä GP-viikonlopussa Hevosopistolla aurinkoisissa ja innostuneissa merkeissä. Ypäjällä nähtiin kovatasoinen LähiTapiola Grand Prix sarjan -avauskilpailu, jossa voitosta lähti kamppailemaan kaikkiaan 31 ratsukkoa.

Perusradan selvitti virheittä seitsemän ratsukkoa. Janakkalan Sanna Backlund eteni kymmenen parhaan joukossa kakkoskierrokselle kahdella ratsulla. Hän starttasi ensimmäisenä Elanolla pitäen puomit ilmassa ja iskien tauluun lyömättömäksi osoittautuneen voittoajan. Escadalla hän lähti radalle viimeisenä taistellen omaa voittoaikaansa vastaan, tuloksena puhdas rata ja kolmas sija. Väliin kiilasivat Tampereen Ratsastusseuran Jasmin Ranta-aho ja Dixon sujuvalla radalla ja hyvällä ajalla.

– Elano on ollut päivä päivältä ja rata radalta koko ajan parempi, olen viimeiseen rundiin todella tyytyväinen. Sillä on vähän hankalampi ratsastettavuus, mutta jos sillä hevosella ei pärjää, ei millään; Backlund hymyilee.

Backlund voitti GP-sarjan Escadalla viime vuonna, ja Elanolla vuotta aiemmin.

– Escada oli vielä tänäänkin vähän jännittynyt. Seuraavaksi lähdemme Puolaan kilpailemaan kahden viikon päästä, se paranee kun saa lisää ratoja alle, näistä kahdesta se on helpompi ratsastaa.

Backlund suuntaa seuraavaksi hevosineen Ciekocinkoon, Puolaan kilpailemaan kaksi viikkoa perättäin kahden tähden kansainvälisiä ratoja. Hän palaa mahdollisesti kilpailemaan Salon osakilpailun heinäkuun toisena viikonloppuna, jos hevoset tuntuvat matkan päälle hyviltä. Isompi tähtäin olisi päästä kilpailemaan Nations Cupeissa ja maailmancup-tasolla. Hän vinkkaa Ranta-ahoa lähtemään mukaan, sillä tämän suunnitelmat ovat vielä auki.

– Olen ollut kahdeksan vuotta Belgiassa ja ehkä reilun viikon kerrallaan Suomessa. Siellä ei ole alkanut vielä mikään, joten aloitin kisakauden täällä, samalla näen kavereita ja perhettä. Dixon tuntui tänään enemmän omalta itseltään, ja pääsin ratsastamaan paljon tasaisemmin. Olosuhteet täällä olivat tosi hyvät, ja radat kivoja ja sujuvia, mutta antoivat silti ajatuksen aihetta, Jasmin Ranta-aho toteaa.

Ratamestari Johanna Mikkola oli tyytyväinen näkemäänsä ja urheilun tasoon. Koronan aiheuttaman tauon jälkeen kilpailukausi päästiin aloittamaan viime viikonloppuna, ja monet ratsukot hakivat ratatuntumaa Ratsastuskeskus Ainossa Järvenpäässä.

– Suurimmalla osalla täällä kilpailleista on vain yksi tai kaksi rataa takana Ainossa. Katsoin ratoja Ainosta ruudussa lauantaina ja sunnuntaina kävin paikan päällä, ratsastajat paransivat koko ajan ja täällä koko viikonloppu on mennyt tosi hyvin, joten uskalsin rakentaa kauden avaukseksi ihan tuhdit 140 ja 145 cm:n radat, Mikkola kertoo.

Maajoukkuevalmentaja Sanna Backlund iloitsee erityisesti karijokelaisen Pipsa Kosken voitosta junioreille ja nuorille ratsastajille avoimen LähiTapiola Future Challenge -sarjan ensimmäisellä osuudella. Koski on valmentautunut keväästä alkaen Backlundin Hattel Horse -valmennuskeskuksessa, missä hän asuu hevosineen.

– Ihanaa, että hän voitti. Se antaa uskoa, että työ kantaa hedelmää, ja tehdyt uhraukset kannattavat. Hevonen on erittäin kokenut, mutta ei mikään helpoin ratsastaa.

Koski kilpailee nyt toista kautta yhdessä A Brokin kanssa, joka on hypännyt maailmancupin finaalissa virolaisen Rein Pillin kanssa.

– A Brok on kokenut konkari ja onkin hyvä, että saan sen kanssa kerrytettyä kokemusta isommista luokkakorkeuksista. Varsinkin näin kilpailukauden alussa hevosen kokemus ja halu hypätä auttaa minua paljon, Koski pohtii.

Kauden edetessä suunnitelmissa on jatkaa Future Challengen osakilpailuissa ja loppukesän SM-kilpailuissa Alahärmässä. Ratsastaja kirjoitti keväällä ylioppilaaksi ja tulevan välivuoden aikana hän haluaa panostaa ratsastamiseen.

Toiseksi luokassa sijoittuivat Daniela Simola ja Darthina ennen Teresita Bremeriä ja Fiolaa.

Kilpailunjohtaja ja Hevosurheilun valmennuskeskuksen vetäjä Pirkko Herd toteaa, että kilpailut ovat sujuneet loistavasti, vaikka toimintaa on rajoitettu monin säädöksin. Poliisi kävi paikan päällä tutustumassa tilanteeseen, eikä löytänyt mitään huomautettavaa. Hevosopiston kilpailuviikonloppu toteutettiin ilman yleisöä, mutta katsojat pääsivät nauttimaan urheilun tunnelmista livelähetyksen kautta.

– Kilpailijat ovat iloisia, kun ovat päässeet taas tositoimiin. Tuntuu sille, että sekä kilpailijat että toimihenkilöt ovat jopa energisemmällä ja iloisemmalla mielellä kuin aiemmin, hän kommentoi.

Ypäjän kisakausi jatkuu kahden viikon päästä kansallisilla koulukilpailuilla, joiden status muuttui kansallisista kilpailuista EM-karsintakilpailuksi.

– Yhtä lailla toivomme sielläkin urheilujuhlan tuntua. Heinäkuu on hiljainen Hevosopiston omien kisojen osalta, mutta elokuusta syyskuun alkuun onkin vilkasta. Elokuun ensimmäisellä viikolla on nuorten hevosten festivaali ja puolivälissä kenttäkilpailu, jota seuraavat valjakkoajon SM-kilpailut ja syyskuun alussa Suomenratsujen kuninkaalliset, Herd kertoo.

LähiTapiola Grand Prix- sarjaan kuuluu tänä kesänä kolme osakilpailua ja finaali. Seuraavat osakilpailut hypätään 3.-7. heinäkuuta Savonlinnassa ja 10.-12.7. Salossa. Perinteikäs GP-finaalin kilpaillaan Laakson ratsastusstadionilla 14.-16. elokuuta.

Pisteitä otetaan huomioon enintään kahdesta osakilpailusta ja finaalista. Kilpailu on avoin nuorille ja senioriratsastajille kaikilla hevosilla. Kilpailu on ratsukkokohtainen ja ratsastaja voi osallistua osakilpailuihin usealla hevosella. Ensimmäinen osakilpailu ratsastettiin 140 + 145 cm:n tasolla ja loput osuudet mitellään 145 + 150 cm:n tasolla.

LÄHITAPIOLA GRAND PRIX 2020

1) 12.-14.6.  Ypäjä

2) 3.-5.7. Savonlinna OperaGames

3) 10.-12.7. Salo Horse Show

4) 14.-16.8. GP finaali, Laakson ratsastusstadion, Helsinki

Sarjakilpailusäännöt: LINKKI

Lisätietoja:

Suvi Louhelainen, suvi.louhelainen@hevosopisto.fi, 050 574 5920

Lisätietoa tapahtumasta:  https://www.hevosopisto.fi/tapahtumat/ypajagp/

Kokonaistulokset: https://online.equipe.com/

Livelähetykset lauantaina ja sunnuntaina:  http://www.haven.fi/live/

Julkaisuvapaita kuvia medialle: 
https://hevosopisto.kuvat.fi/i/tMWgfdex8JmFbAav7Ep2Rz4yKh5UHqPn
Mainitse käytön yhteydessä Hevosopisto / kuvaajan nimi (tiedostossa)

Esteratsastustuloksia Ypäjän Grand Prix, Hevosopisto 14.6.2020

LähiTapiola Grand Prix, 1. osakilpailu. 140+145 cm, 2 kierrosta, toiselle 10 parasta ratsukkoa, sijoittuu 9/31

1) Sanna Backlund, Hattel Riders – Elano 0-0/55.89-0, 2) Jasmin Ranta-aho, Tampereen Ratsastusseura  – Dixon 0-0/56.14-0, 3) Sanna Backlund, Hattel Riders  – Escada 0-0/56.57-0, 4) Emma Tallberg, Ratsastusseura Team Nissala – Dobbelt Quidam 0-0/56.99-0, 5) Susanna Granroth, Hattel Riders Ry – Leopoldo 200 4-0/60.01-4, 6) Madis Morna, Ratsastusseura Aino R – Herbert 4-0/63.33-4, 7) Petra Heikkinen, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajat – Hurby 4-4/56.48-8, 8) Erica Mäkilä, Kaarinan Kenttäratsastajat Kake – Chicadee 0-9/64.28-9, 9) Neea Karvinen, Kaarinan Kenttäratsastajat Kake – Eurocool’s Elstar 0-16./92.60-16, 10) Ville Kulkas, Tampereen Ratsastusseura – Concept 0-Hyl.

LähiTapiola Future Challenge, 1. osakilpailu 130+135 cm, toiselle 10 parasta ratsukkoa, sijoittuu 5/20

1) Pipsa Koski, Myrkyn Yksityisratsastajat – A Brok (0.0)-(0.0)/54.93-0, 2) Daniela Simola, Rusko Riding Team – Darthina (4.0)-(0.0)/52.24-4, 3) Teresita Bremer, Eriksnäsin Ratsastajat – Fiola (0.0)-(5.0)/63.08-5, 4) Jenny Aarnio-Wihuri, Kaarinan Kenttäratsastajat – Ice Tea (4.0)-(4.0)/52.03-8, 5) Jasmin Engblom, Salo Riding Club – Chap (4.0)-(4.0)/52.54-8, 6) Eveliina Liukkonen, Ratsuryhmä – Coolman (4.0)-(4.0)/55.50-8, 7) Jasmin Engblom, Salo Riding Club – Goldykaat (4.0)-(4.0)/57.98-8, 8) Ida-Lotta Nousiainen, Hattel Riders – Cidurmie (4.0)-(7.0)/71.69-11, 9) Eveliina Liukkonen, Ratsuryhmä – Galerno (5.0)-(8.0)/59.33-13, 10) Petra Mattila, Ratsastusseura Varsa – Wayro W (4.0)-(13.0)/78.99-17,

Small GP, Prix de Back On Track  125 cm perusrata ja uusinta, sijoittuu 10/39

1) Eemil Oinas, Tuusulan Ratsastajat – Benjamin (0)-(0)/38.98, 2) Daniela Simola, Rusko Riding Team  – Catoki’s Lüd S (0)-(0)/39.34, 3) Marjut Tuliniemi, Ratsastusseura Varsa – Joki-Doki V/H Molenhof (0)-(0)/46.50, 4) Minna Hannula, Ääneseudun Ratsastajat – Fashion (0)-(0)/49.21, 5) Iissa Koskinen, Ratsastusseura Aino – Lewis Van Equinta (0)-(4)/40.84, 6) Nella Mäyrä, Rusko Riding Team – Clarissa Rd (0)-(4)/43.32, 7) Oona-Julia Roto, Eriksnäsin Ratsastajat – Eriksnäs Ryttare – Sorpresa Della Favorita (0)-(4)/43.67, 8) Janette Kyyriäinen, Hattel Riders – Galileo E (0)-(4)/49.13, 9) Petra Rintala, Vrk Riders – Mandolien (0)-(8)/46.48, 10) Oona-Julia Roto, Eriksnäsin Ratsastajat – Mo Cuishle (0)-(8)/46.95