Seppo Laine Badmintonin korkeimpaan tehtävään

  • 15.1.2020

Badminton on 5* kenttäratsastuskilpailu, joka järjestetään Iso-Britanniassa toukokuussa.

  • Kuva

Kuva: Jutta Koivula

Hämeen aluevalmentajanakin toimiva Seppo Laine kutsuttiin yhteen maailman arvostetuimman kenttäratsastuskilpailun tuomaristoon, ground juryyn.

Hevosopistolla ja Seppo Laineella on myös pitkä historia yhdessä; Seppo toimi aikoinaan ratsastuksenopettajana ja Piia Pantsun kanssa kenttäratsastuksen maajoukkuevalmentajana. Nykyään hän viettää aikaa Ypäjällä Hämeen aluevalmentajan ominaisuudessa ja Hevosopiston kilpailutapahtumissa hänet on usein tavattu toimihenkilötehtävistä.

Hevosopisto onnittelee pitkästä urasta kenttäratsastuksen avainhenkilönä ja toivotamme Sepolle ainutlaatuista elämystä Badmintoniin.

-Aika uskomaton ja ainutkertainen juttuhan tämä on, kutsu tuli aivan yllätyksenä! Ground jury on kilpailun päätuomaristo, joka viime kädessä tekee päätökset asioista kilpailun aikana.

Maailmalla järjestetään viisi Badmintonin kaltaista viiden tähden kenttäratsastuskilpailua ja Badmintonin toimihenkilöt ovat kaikki kutsuttuja.

Jännittävämmäksi Laineen mielestä asian tekee se, että hän ei tunne kilpailuorganisaatiosta johtotehtävissä olevia henkilöitä.

– Jonkilainen suositus on mennyt järjestäjälle joltakin kollegalta, pelkästään tuomarilistalla oleminen ei riitä kyseiseen tehtävään, vaan kaikkiin tehtäviin kutsutaan toimitsijat ja kutsua arvostetaan lajin parissa. Katsoin nopeasti, että samoja henkilöitä ei vuosittain tuossa tehtävässä ole, joten tämä taitaa olla once in the lifetime -juttu minulle.

Laine on toki kiertänyt maailmalla kenttäratsastuksen toimihenkilötehtävissä jo vuosia aktiivisesti, joten sana kiirii pienen lajin parissa helposti.

Seppo Laine on tehnyt pitkän uran kenttäratsastuksen toimihenkilönä. Kuva: Heidi Lammi

Vaikka kilpailuita on takana satoja, on erityisesti Ranskassa järjestetyt kilpailut jääneet hattulalaisen mieleen.

-Viime vuonna junioreiden EM-kilpailut olivat hienosti järjestetyt ja koska kaikki lajit kilpailtiin samalla paikalla, oli alueella noin 600 hevosta.

Samoin nuorten kenttähevosten MM-kilpailu Le Lion d’Angers’issa on Laineen suosikeista.

-On hienoa päästä arvioimaan nuoria kenttäratsuja upeissa puitteissa, tapahtuma on aina hienosti järjestetty.

Ponien arvokilpailuissa on hänen mukaansa ihan omanlaisensa tunnelma, ja mieleen on jäänyt myös Uudessa-Seelannissa järjestetyt kansainväliset kilpailut.

-En tiedä olisiko sitä tullut ikinä lähdettyä sinne, ellei kenttäratsastus olisi sinne kuljettanut, Laine pohtii.