Urheiluhevosen ruokinta vaatii paneutumista asiaan

  • 9.12.2019

Kuitu esittää tärkeää osaa hevosen ruokinnassa. Mutta miten ruokinnalla saadaan lisättyä suorituskykyä?

  • Kuva

-Yhteistyössä OrantaEquusin ja Krafftin kanssa-

Kansainväliset luennoitsijat kertoivat urheiluhevosten ruokinnasta Hevosopistolla marraskuun lopussa. Päivän aloitti ruotsalaisen Lantmännen Krafftin ruokintaspesialisti Eva Johansson. 

Hän pureutui luennon alussa hevosen ennallaan säilyneeseen anatomiaan ja muutokseen, jota hevosten elämäntavoissa on tapahtunut vuosisatojen aikana. Ennen hevoset laidunsivat isoilla laitumilla ja vaelsivat kilometreittäin ruoan perässä. Nykyhevosia ruokintaan muutaman kerran päivän aikana. Hän kiinnittäisi erityisesti huomiota hevosten ruokinta-asentoon, sillä hevoselle luontaista on syödä maasta. Näin ollen väkirehutkin olisi hyvä tarjota hevoselle sen luontaisessa syömisasennossa, jolloin sen syljen eritys toimii kuten sen on rakentunut toimimaan. Näin vältetään esimerkiksi myös ruokatorven tukoksia.

Hevosen ruokinnassa on tärkeitä asioita, jotka eivät ole muuttuneet vuosikymmentenkään aikana. Hevonen tarvitsee vettä ja paljon kuitua. Jatkuva mutustelu lisää myös hevosen hyvinvointia, sillä vatsahapot eivät pääse jylläämään epämiellyttävästi. Korsirehu on näin paras ravinnonlähde hevoselle.

Hevosen ohutsuolen entsyymit pilkkovat tärkkelyksen ja sokerin. Näistä vapautuu nopeaa energiaa. Paksusuolessa aineet pilkkoutuvat hitaasti, eli näistä muodostuu pitkään kestävä energia. Hajoaminen kestää jopa päiviä rehusta riippuen. Koska paksusuolessa on eläviä organismeja hajottamassa rehuja, ne pitää totuttaa hitaasti uuteen rehuun. Tällöin hevosen hyvinvointi ei kärsi ja sen energia saadaan hyödynnettyä urheiluun oikealla tavalla.

Vesi on tärkein elementti hevosten ruokinnassa. Nykyhevoset oppivat juomaan juoma-automaateista, mutta luonnollista olisi tarjota myös vesi isosta ämpäristä maan tasalta. Hevosen perimässä on kyky juoda litroittain vettä hyvin nopeasti, sillä juomaa ei ollut tarjolla jatkuvasti ja petoeläimet vaanivat sitä.

Krafft käyttää valkuaisen lähteenä perunaproteiinia, sillä siinä on runsaasti lysiinia ja metioniinia.

Päivän toisena luennoitsijana oli Twydililtä Brieuc de Moffarts. Hän on taustaltaan eläinlääketieteen tohtori, alueinaan hevosurheilun lääketiede, biokemia ja ravitsemustiede, ja nykyään hän on mukana kehittämässä hevosten lisäravinnesarjaa.

Vitamiinit ovat hyvin herkkiä hapelle ja ilmalle. Twydilillä on tutkittu hevosten vitamiinien tarpeita. Urheiluhevosen suorituskykyä ylläpitääkseen tulisi niitä kuurien sijaan syöttää jatkuvasti. Yksittäisten vitamiinien syöttäminen ei ole myöskään paras vaihtoehto, sillä ne voivat kääntyä toisiaan vastaan suhteessa hyötyyn. Mutta kun vitamiinit syötetään samasta purkista, on saatu parempia tutkimustuloksia imeytymisestä ja vaikutuksesta. Tutkimustuloksissa huomattiin myös puolen vuoden jaksolla, että hevoset jotka söivät vitamiineja säännöllisesti, palautuivat urheilusuorituksesta paremmin ja mahdolliset syömisongelmat katsoivat.

Sama pätee elektrolyytteihin. Kilpahevosen suorituskykyyn ja palautumiseen on tutkimustuloksissa vaikuttanut eniten niiden jatkuva tarjoaminen sen sijaan, että niitä syötettäisiin vain rankemman treenin päälle. Hevosopiston ravitallissakin elektrolyyttejä on annettu säännöllisesti vain ajopäivinä, mutta nyt tallin väessä heräsi ajatus kokeilla uutta systeemiä ja katsoa muuttuuko tulostaso kokeilun myötä.

Hevosen vatsahapot saattavat nousta urheilusuorituksen aikana vatsalaukun suojaamattomalle alueelle ärsyttäen herkkää limakalvoa, joten energiaboostereiden antaminen heti suorituksen jälkeen ei ole paras vaihtoehto. Se on kuin suolan laittamista haavaan, sillä boostereiden sisältö on monesti suolavoittoista ja näin se saattaa ärsyttää vatsan limakalvoja turhan paljon.

Elektrolyyttien ainoa tehtävä ei ole toimia suolojen ja aminohappojen palauttajana, vaan niillä on tärkeä rooli myös hermojen toiminnassa. Asentotuntorefleksi lähettää signaaleita aivoilla ja jos hevosella on puutosta, se voi kompuroida. Samoin osa lihasjumeista voi olla merkki elektrolyyttien vajauksesta, sillä lihakset eivät palaudu urheilusuorituksen jälkeen riittävästi.

Elektrolyytit voi sekoittaa hevosen perusrehuun tai annostella veteen, näin varmistetaan myös samalla hevosen juominen. Paksusuolessa toimii myös hevosen elektrolyytti ja nestepankki. Kun kuitua kulkeutuu suoleen ja hevonen saa säännöllisesti elektrolyyttejä, muodostaa nämä nesteen kanssa hevoselle tärkeän geelimäisen varaston, jota se pystyy hyödyntämään erikoisemmissa tilanteissa. Jos kilpailupaikalla hevonen ei suostu juomaan tai syömään normaalisti, tästä pankista se saa hyödynnettyä tarvitsemiansa ravinteita poikkeavassa tilanteessa.

Myös ennen liikuntaa hevosen vatsan tasapinoa olisi hyvä ravita. AlfaAlfa on tällä hetkellä markkinoiden Ca/P-suhteeltaan paras kuitu hevoselle ja antamalla hevosen syödä alfalfaa (sinimailasta) annoksen noin 45 minuuttia ennen urheilua, voi hevosen vatsa hyvin treenin aikana.

Syy miksi Twydil suosittelee lisäravinteita syötettäväksi perusrehun lisäksi, on yksinkertainen. Vitamiinien teho heikkenee purkin avaamisen jälkeen nopeasti, sillä ne ovat herkkiä valolle ja hapelle. Rehusäkkienkään laatu ei ole aina stabiilia, sillä esimerkiksi rasvahappojen pitoisuudet laskevat ajan kuluessa. Tästä syystä säkkejä ei kannata ostaa vuoden varastoa, vaan pitää tallilla pienempää erää ja hankkia useammin rehuja. Näin saadaan taattua rehujen tuoreus.

Mitä tulee kantavan tamman ja varsan lisäravinteisiin, tulisi muistaa että tammalle kaikkein kriittisimmät ajat ruokinnassa ovat viimeiset 3 kuukautta. Tällöin sen vitamiinien ja hivenaineiden saatavuus on varmistettava, jotta varsa saa parhaat mahdolliset lähtökohdat elämälleen. Ternimaito on varsan hyvälle elämälle elinehto, sillä siitä se tarvitsemansa vastuskykyä rakentavat aineet.

Lisääntynyt piratismi rehujen valmistuksessa nousi myös esilleseminaarissa. Osta rehuja vain valtuutetuilta myyjiltä! Esimerkiksi Twydilin rehut käytetään laboratorion kautta, jotta saadaan varmuus niiden laadukkuudesta ja doping-vapaudesta.

Apua hevosen ruokintaan saa OrantaEquusilta. Hevosille suunnitellaan yksilölliset ruokintaohjeet käyttäen laadukkaita rehusarjoja.

 

Tämä kirjoitus on tuotettu Hevosopistolla järjestetyn ruokintaseminaarin muistiinpanoista. Seminaarissa käsiteltiin nimenomaan kilpailevan urheiluhevosen ruokintaa, joka poikkeaa harrastehevosen ruokinnasta. Konsultoithan ensin alan ammattilaista ennen ruokinnan muutoksia!