Uusi kansainväliset mitat täyttävä islanninhevosareena Ypäjälle

  • 3.12.2019

Suomen Islanninhevosyhdistys SIHY ry rakentaa uuden, kansainväliset vaatimukset täyttävän islanninhevosten kilpailuareenan Ypäjälle, Hevosopiston alueelle. SIHY ry ja Hevosopisto järjesti medialle suunnatun tiedotustilaisuuden aiheesta tänään Ypäjällä.

  • Kuva

Islanninhevosratsukot katsastivat rata-alueen Ypäjällä 3.12.2019
Kuvassa vas. Gerda-Erika Viinanen & Svala frá Minni-Borg, Guðmundur Sigurbjörnsson‎ & Gimmstein frá Hennum ja Jenni Kurki & Sólfari frá Réttarholti sekä Pirkko Herd ja Annastiina Jäppinen.

Kilparadat koostuvat kolmesta osasta: 250 metriä pitkästä ovaalinmuotoisesta Sport-radasta, Gaedingakeppni-kilpailujen lisäosasta ja reilut 250 metriä pitkästä passijuoksusuorasta. Lisäksi alueella on ratsukoille verryttelyalueet. Yleisöä varten radan alueelle rakentuu katsomot, expoalueet ja parkkipaikka-alue. Radan pohja on tasainen, kiinteä ja joustava kantavalta rakenteeltaan ja päällimmäinen kerros on kivituhkaa. Areenan rakennustyöt ovat käynnistyneet marraskuussa. Tavoitteena on, että alue valmistuu ensi heinäkuun SM-kilpailuihin.

Areena täyttää kansainväliset vaatimukset, joten tulevaisuudessa siellä on mahdollista järjestää kilpailuja aina MM-tasolle asti. Kilpailutoiminnan lisäksi areenalla voidaan järjestää islanninhevosten jalostusnäyttelyitä ja monipuolista valmennus- ja harrastustoimintaa.

− Rata-alueen myötä Suomi nousee kansainväliselle tasolle islanninhevosurheilussa. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa tulevaisuudessakin monipuolinen ja vakiintunut islanninhevosten kilpailu- ja harrastustoiminta, kertoo ratahanketta vetävä Annastiina Jäppinen Suomen Islanninhevosyhdistyksestä. Uuden rata-alueen lähitulevaisuuden merkittävin tavoite on saada islanninhevosten vuoden 2022 PM-kilpailut Suomeen.

Ensimmäinen merkittävä kansainvälinen tapahtuma uudella alueella on kesällä 2021 järjestettävä FEIF Youth Camp, joka kokoaa kansainvälisen islanninhevosyhteisön 21 jäsenmaan nuorisoa Ypäjälle Suomen Islanninhevosyhdistyksen järjestämään ratsastustapahtumaan.

Islanninhevonen monipuolisena ja hyväkäytöksisenä hevosrotuna sopii monipuoliseen harrastamiseen, ja uudella radalla järjestetään tapahtumia ja kilpailuja myös niille harrastajille, jotka eivät kilpaile tavoitteellisesti.

− Vuositasolla rataa käyttää noin viisisataa ratsukkoa, Jäppinen arvioi.

Islanninhevosyhdistys kartoitti muutamia vaihtoehtoja uuden areenan sijainnista Suomessa. Päätös rakentaa rata nimen omaa Ypäjälle ratkesi mm. kunnan ja Hevosopiston kiinnostuksesta lähteä hankkeeseen mukaan.

– Olemme Ypäjällä todella hyvillämme siitä, että Suomen Islanninhevosyhdistys valitsi Suomen virallisen hevospitäjän uuden rata-alueensa sijoituspaikaksi. Ypäjällä on tavoitteellisesti luotu hevosurheiluun sopivia alueita sekä mahdollisuus toimia yhtenä kokonaisuutena riippumatta tapahtumasta tai asumisesta hevosen kanssa, kertoo Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki.

– Ypäjän Hevosopisto ja Hevosopiston yhteydessä toimiva Hevosurheilun valmennuskeskus tuovat hevosalan eri osaajat ja osaamisen yhteen. Islanninhevostoiminnan aktivoituminen alueella monipuolistaa toimintaamme entisestään ja olemme iloisia, että puitteitamme voidaan käyttää yhä useamman hevosalan toimijan ja lajin hyödyksi, sanoo valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd.

Kaikkiaan 4 hehtaarin suuruiselle alueelle rakentuvalle radalle on saatu rahoitusta Aluehallintovirastolta, Hevosopistolta ja merkittävä summa radan metrimyyntikampanjan kautta myös yhdistyksen jäseniltä ja yksittäisiltä tukijoilta.

Lisätiedot

Annastiina Jäppinen, ratahankkeen koordinaattori p. 040 865 7737 puheenjohtaja@islanninhevnonen.net
Pirkko Herd, valmennuskeskuksen johtaja p. 040 681 5877 pirkko.herd@hevosopisto.fi
Saara Suutarla, SIHY ry PR-valiokunta p. 040 586 4647 pr@islanninhevonen.net