Uusi rata mahdollistaa islanninhevosten kansainväliset kilpailut Suomessa

  • 8.11.2019

Suomen Islanninhevosyhdistys SIHY ry rakentaa uuden, kansainväliset vaatimukset täyttävän islanninhevosten kilpailuareenan Ypäjälle, Hevosopiston alueelle.

  • Kuva

 Arnella Nyman & Thór Från Järsta ja Veera Síren & Jarl Frá Mid-Fossum. Kuva Suomen Islanninhevosyhdistys ry

Suomen Islanninhevosyhdistyksen ja Hevosopiston tiedote 8.11.2019

Suomen Islanninhevosyhdistys SIHY ry rakentaa uuden, kansainväliset vaatimukset täyttävän islanninhevosten kilpailuareenan Ypäjälle, Hevosopiston alueelle. Hankkeeseen on saatu rahoitusta Aluehallintovirastolta sekä ns. radan metrimyyntikampanjalla, johon ovat osallistuneet yhdistyksen jäsenet ja useat tukijat. Tavoitteeseen päästäkseen yhdistys tarvitsee mukaan sitoutuneita ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita hankkeen rahoituksen tueksi. Radan varrelle on myynnissä myös mainospaikkoja.

Radan rakennustyöt aloitetaan marraskuun aikana, mutta vielä ensi kesänä ei islanninhevosten PM-kilpailuja käydä Ypäjällä.

– Vuonna 2020 tavoitteena on viimeistellä kansainväliset vaatimukset täyttävät islanninhevosten kilparadat eli 250- ja 300-metriset ovaaliradat sekä 250-metrinen passisuora oheisvarusteineen Ypäjän Hevosopiston maille. Ratojen myötä Suomi nousee kansainväliselle tasolle islanninhevosurheilussa. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa tulevaisuudessakin monipuolinen ja vakiintunut islanninhevosten kilpailu- ja harrastustoiminta, kertoo Islanninhevosyhdistyksen puheenjohtaja Annastiina Jäppinen.

Jäppisen mukaan radan saaminen vaativaan arvokilpailukuntoon on valtava ja monen tahon panosta vaativa työ, sillä askellajikilpailuissa pohjalla on suuri merkitys kilpailuratsukoiden suorituksiin. Viimeksi PM-kilpailut on pidetty Ypäjällä vuonna 2010. Sen jälkeen kilparadan tekniset vaatimukset ovat uusien kilpailuluokkien vuoksi muuttuneet, ja Ypäjällä oleva vanha ovaalirata ei täytä enää vaatimuksia. Yhdistys tavoittelee vuoden 2022 PM-kilpailuja Ypäjälle.

Suomen Islanninhevosyhdistys on Suomen Ratsastajainliiton suurimpia jäsenyhdistyksiä noin 1300 jäsenellään ja rataprojektin edistämiseen – suunnitteluun, rahoituksen hankintaan ja markkinointiin − on osallistunut laaja joukko yhdistyksen jäseniä. Annastiina Jäppinen haluaa kiittää sekä heitä, että SRL:n entistä pääsihteeriä Fred Sundwallia, joka on edistänyt ja tukenut projektia merkittävästi.

− Ypäjän kunnan ja Hevosopiston työntekijät ovat tärkeimmät yhteistyökumppanimme ja meille kaikille osapuolille on selvää, että kansainvälinen islanninhevostoiminta tuo monenlaista lisäarvoa sekä Ypäjän kuntaan ja sen yrittäjille, Jäppinen sanoo.

– Olemme Ypäjällä todella hyvillämme siitä, että Suomen Islanninhevosyhdistys valitsi meidän Suomen virallisen hevospitäjän uuden rata-alueenne sijoituspaikaksi. Ypäjällä on tavoitteellisesti luotu hevosurheiluun sopivia alueita, sekä mahdollisuus toimia yhtenä kokonaisuutena riippumatta tapahtumasta tai asumisesta hevosen kanssa. Haluamme kaikin tavoin olla auttamassa, tukemassa, ja tekemässä osuuteemme tämän hankkeen toteutumisaikataulun pitämiseksi, kertoo Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki.

– Yhteistyö Islanninhevosyhdistyksen kanssa ja uusi rata-alue rikastuttavat Hevosopiston toimintaa entisestään. Ypäjän Hevosopisto ja Hevosopiston yhteydessä toimiva Hevosurheilun valmennuskeskus tuovat hevosalan eri osaajat ja osaamisen yhteen. Hevosurheilun kehittäminen kokonaisvaltaisesti ja kansainvälisyys, jota islanninhevosurheilu- ja harrastus edustavat ovat luontainen osa toimintaamme. Olemme iloisia islanninhevosen ympärillä tapahtuvan toiminnan aktivoitumisesta entisestään, kertoo valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd.

Islanninhevosten askellajiratsastuksessa kilpaillaan MM-tasolle asti. Arvokilpailumitaleilla mitattuna askellajiratsastus on Suomen menestynein ratsastuksen laji useine MM- ja PM-mitaleineen ja sijoituksineen.

Ratatyömaata esitellään SIHY:n jäsenille yhdistyksen vuosikokouksessa Ypäjällä 16.11.

Lisätietoja:

Suomen Islanninhevosyhdistys, pj. Annastiina Jäppinen, p. 040 865 7737
Hevosopisto Oy, valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd, p. 040 681 5877
Ypäjän kunta, kunnan johtaja Riikka Riihimäki. p. 050 356 219