Suomenhevosen historiallisten bioaineistojen tutkimiseen runsas 100 000 euroa

  • 22.3.2019

Alfred Kordelinin säätiö jakoi 0,9 miljoonaa euroa tieteeseen ja kulttuuriin. Säätiörahoituksella tuetaan yhdeksää yksi- ja useampi vuotista hanketta. Suuret kulttuurihankkeet -rahoitusta myönnettiin 109 000 euroa suomenhevosen alkuperää selvittävään perustutkimukseen. Hankkeesta vastaa Helsingin yliopiston Kulttuurien osasto. Yhteistyökumppaneina ovat muiden muassa Luonnonvarakeskus ja Ypäjän Hevosopisto.

  • Kuva

Tutkimushankkeen innovatiivisuus ja monitieteisyys vakuuttivat säätiön.

– Tutkijat ovat olleet luovia ratkaistessaan bioaineiston keräyksen. Näytteitä, esimerkiksi jouhia ja hampaita, on hankittu kansalliskeräyksellä vuodesta 2017. Kansainvälisestikin ainutlaatuista on myös hevoshautojen arkeologinen tutkimus: Hautanäytteistä voidaan laboratoriotutkimuksella eristää muinais-dna:ta, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi suomenhevosen maantieteellinen levinneisyys, kertoo säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk.

Muita apurahansaajia olivat muun muassa Helsingin yliopisto tieteen yleistajuistamista edistävän tieteen kansalliseen termipankkiin, Turun yliopoisto Suomen varhaishistorian tutkimukseen sekä Helsingin barokkiorkesteri ooppera tuotantoihin ja ulkomaankiertueisiin.

Apurahojen hakuaika oli 1.-31.1.2019. Hakemuksia tuli yhteensä 193 kappaletta. Apurahahakemusten yhteissumma oli noin 16,8 miljoonaa euroa.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö, joka tukee tiedettä ja kulttuuria vuosittain noin viidellä miljoonalla eurolla.