Kuka ymmärtäisi astmaatikkohevosta?

  • 18.12.2018

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Anna Mykkänen pohtii blogissamme kuinka hevosen pitoon liittyy joukko kimurantteja valintoja. Yksi niistä on Annan mukaan kuivikevalinta. Asiaan on olemassa monta näkökulmaa, joista tallityötä paiskovan selkä ja omistajan kukkaro eivät ole vähäpätöisimpiä. Eläinlääkärin näkökulma on kuitenkin omansa. Näemme työssämme hevosia, jotka talli-ilma on sairastuttanut. Tätä talli-ilman aiheuttamaa sairautta kutsutaan nykyään hevosen astmaksi, Anna kertoo.

  • Kuva

 

Ihmisastmaatikot voivat ehkä jollain tasolla samaistua näiden hevosten tuntemuksiin. Keuhkoputket menevät suppuun ja hengitys vaikeutuu. Suorituskyky laskee. Lääkkeetkin ovat osin samat, kun ihmisellä. Astmapiippu helpottaa oireita. Pysyvästi hevosen oloa ei kuitenkaan pysty helpottamaan muulla tavalla kuin poistamalla tallista oireilua aiheuttavat tekijät.

”Muutos talliympäristössä saattaa jopa parantaa lievän astman kokonaan.  

Eläinlääkäriltä kysytäänkin neuvoa talliympäristön muuttamiseen. Yksi keskeisistä kysymyksistä on kuivikevalinta. Omistajat ovat halukkaita satsaamaan isoihinkin toimenpiteisiin, jotta hevonen saadaan kuntoon ja toistuvilta lääkityksiltä vältytään. Tietoa on kuitenkin niukasti saatavilla ja se koskee pääosin pölyämistä ja pölyn hiukkaskokoa. Kliininen tutkimus pölyn, allergeenien ja astman välisestä yhteydestä puuttuu lähes kokonaan. Kuivikkeet ovat myös orgaanisia materiaaleja, joiden lähde ja laatu vaihtelee ja joihin säilytysolosuhteilla on vaikutusta.  

Mitä siis ohjeeksi astmaatikkohevosen omistajalle? Tutkimme tänä talvena Hevosopiston ja Luonnonvarakeskuksen hevosilla useita eri kuivikemateriaaleja. Hevosten elämä pyritään pitämään sisäruokintakauden ajan muuten vakaana, jolloin ainoa muuttuva asia talliympäristössä on kuivike. Vuodenajan muuttumiselle emme toki pitkällä tutkimusjaksolla voi mitään, mutta sekin pystytään tutkimusasetelmassa huomioimaan.  

”Laskeskelin, että otamme erilaisia hengitystienäytteitä talven aikana yhteensä 448 kappaletta.

Niiden analysointiin menee tovi, mutta projekti on käynnistynyt tutkimusmyönteisten yhteistyökumppaneiden ja heppojen ansiosta erinomaisen hyvin. Ensimmäisiä tuloksia saamme hevosenomistajien pureskeltaviksi toivottavasti jo ensi vuoden lopulla.  

Anna Mykkänen 

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri 

Hevosten sisätautien dosentti 

Lue lisää tutkimuksesta: https://www.helsinki.fi/…/kliinisen-…/tutkimus/hevostutkimus

 

Haluatko tietoa Hevosopiston tapahtumista ja blogikirjoituksista?

Tilaa uutiskirjeemme!