Mikael Forstén: Panostetaan nuoriin

  • 18.10.2018

Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja Mikael Forstén muisteli Helsinki International Horse Shown miniklinikan avauksessa lokakuun alussa menehtynyttä maajoukkuevalmentaja Bert Rompia.

  • Kuva

Kuvassa miniklinikkaa kuuntelemaan tullut Annika Schulmann ja Mikael Forstén

Miniklinikassa oli tarkoitus kuulla maajoukkueen tulevaisuudesta, mutta tähän Forsténilla oli inhimillinen toteamus.

– Bert on päällimmäisinä mielessä. Viime viikon hautajaisten jälkeen on vielä liian pian, että uutta valmentajaa olisi löydetty.

Korvaajaa ei Forsténin mukaan ole helppo löytää. Romp oli motivoitunut viemään suomalaista esteratsastuksessa eteenpäin.

– Hänen kuolemansa oli erittäin suuri isku maajoukkueelle. Ajatukset ovat hänen perheensä kanssa, Forstén kertoo.

Kysyttäessä minkälaisilla keinoilla huipuille voidaan nousta, Forstén kertoo jakavansa ratkaisut kahteen malliin: Amerikkalaiseen ja Eurooppalaiseen.

– Maailman cup ja MM-tason hevosten hinnat ovat todella korkeat. Amerikan mallissa hankitaan MC-tason ratsastajille valmiit hevoset. Myös Lähi-Idästä ja Aasiasta tullaan tällä taktiikalla huipulle. Eurooppalaisten valttina on tuottaa hyvät hevoset itse.

Kasvattajille Forstén lähetti rauhoittelevan toiveen, että eivät hätkähtäisi tuontivarsoista.

– Tarvitsemme massoja, jotta unelmat voivat toteuta. Esimerkiksi hollantilaisille hevoset ovat merkittävä vientituote. He ovat silti menestyneet myös itse, vaikka myyvät hevosia.

Suomen menestyneimpiin esteratsastajiin lukeutuva Forstén painottaa valmentajakoulutuksen merkitystä. Hän haastaa kaikki valmentajat kouluttautumaan ja kouluttamaan muita, jotta ratsastajat osaavat kouluttaa hevosiaan eteenpäin.

Suomalainen ratsastusurheilu tarvitsee Forsténin mukaan urheilujohtajan viemään läpi valmennus- ja kilpailujärjestelmän uudistuksen. Aluevalmennuksella on hänen mukaansa merkittävä rooli uusien kilparatsastajien taustalla.

– Meillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus viedä tätä eteenpäin Ypäjällä. SRL haastaakin Ypäjän kehittämään valmennuskeskusta eteenpäin, Forstén jatkaa.

Huippu-urheilutaustainen puheenjohtaja ei näe ristiriitaa urheilun ja harrastamisen välillä.

– Harrastajista nousee uusia urheilijoita. Vastaavasti menestyvän urheilun myötä nousee kiinnostus harrastaa.

 

Panostetaan lapsiin ja nuoriin

Liitolla ei puheenjohtajan mukaan ole realistisia taloudellisia mahdollisuuksia tukea huippu-urheilijoita huipputasolla. Sen sijaan kilpailupaikkoja voidaan mahdollistaa eri tavoin, muun muassa neuvottelemalla kansainvälisen liiton kanssa.

– Vähät varat pitäisi mielestäni laittaa lapsiin, nuoriin ja valmentajakoulutukseen, jotta kuilu huipun ja Suomen tason välillä kapenisi, Forstén toteaa.

Nuoren huipulle tavoittelevan ratsastajan tärkeät ominaisuudet ovat Forsténin mukaan sinnikkyys ja verkostoitumistaidot. Hänen mukaansa on tärkeää löytää hevostenomistajia, jotta saa hevosia ratsastettavakseen.

– Lahjakkuus voi olla monelle jopa Akilleen kantapää. Kriittisessä vaiheessa asiat ovat liian helppoja, kun sitten vaatimustaso nousee ja pitäisi alkaa tehdä töitä, tulee henkisiä paineita, Forstén pohtii.

Kovalla työllä on hänen mukaansa valtava merkitys. Työn tekemiseen tottuneet eivät ole vastoinkäymisistä moksiskaan.

Horse show’n myötä suomalaisille on varmistettu vähintään yksi paikka Maailman Cupin osakilpailuihin. Puheenjohtajan mukaan oman osakilpailun merkitys on suomalaisille enemmän kuin tärkeä. Suomalaisille on unelma saada kisata ja jopa voittaa täällä, Forstén toteaa ja jatkaa, että tapahtuman arvo on koko lajille erittäin tärkeä. Muun muassa olympiakomitea arvostaa lajeja, jotka tuottavat merkittäviä kansainvälisiä urheilutapahtumia Suomeen.

Hollannin lisäksi Ruotsi on Forsténin mukaan erinomainen esimerkki onnistuneesta järjestelmästä.

– Siellä on vahva kotimainen kasvatus ja laaja harrastajakunta. Sen lisäksi siellä on otettu oppia ulkomailta ja varmistettu vahva kotimainen valmennus. Ruotsalaisissa erityisesti esille nousevan positiivisuuden hän näkee voimavarana. Positiivinen ihminen ja joukkue menestyy varmemmin.

– Tätä voisimme matkia Ruotsista. Meidän pitäisi pystyä olemaan onnellisia siitä mitä saamme aikaan.

”Positiivisuus ja kuri eivät ole vastakohtia.”

Horse Show viikonlopulta toivotaan tietysti suomalaisvoittoa, mutta se ei puheenjohtajan mukaan tule vahingossa. Hänen mukaansa liiton tulee tehdä tavoitteellista työtä kehityksen eteen. Tavoitteet pitää kuitenkin asettaa sellaiselle tasolle, että voidaan saada onnistumisen kokemuksia.

– Ollaan tyytyväisiä onnistumisista. Jos tulee voittoja, juhlitaan sitten kaksin verroin, Forstén lupaa.