Joukkuehopeat Suomelle kenttä-PM:ssa

  • 19.8.2018

Kenttäratsastuksen PM-kilpailuissa Ypäjällä juhlittiin, kun Suomen joukkueet ratsastivat hienosti hopealle. Tapahtuman suojelijana toimi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka oli saapunut paikalle onnittelemaan mitalisteja.

  • Kuva

Ruotsin Vendela Eriksdotter Rubin ratsasti senioreiden kultaa tuloksella -34.4. Hopea meni Tanskan Katja Bergille ja pronssi Ruotsin Saga Suovaselle. Veera Peltokangas ratsasti kakkoshevosellaan Candy Girlillä kokonaiskilpailun toiseksi, mutta mitalia tällä ei saanut, koska Peltokangas oli mestaruuskilpailussa hevosella Silver Minnie, jonka kanssa maasto ei sujunut toivotulla tavalla.

Suomen maajoukkuevalmentaja Anna Hassö oli syystäkin tyytyväinen. Hopeaa tuli niin senioreiden joukkueelle kuin junioreiden ja nuorten joukkueellekin.

– Tämä oli ehdottomasti paras päivämme. Paransimme sijoitustamme maastossa. Kaikki ratsastivat hyvin. Senioreiden esteet sujuivat heikoiten, siinä meidän täytyy parantaa. Junioreissa ja poniratsukoissa nähtiin tasaisia suorituksia. Voimme olla tyytyväisiä, Hassö arvioi.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta tarvitaan uusia hevosia. Junioreista Elmolla on hyviä hevosia käytössään, samoin Sami Siltakorvella. Tuija Rosenqvistin FF Pacemaker on lupaava. Joukkueesta puuttui yksi kokeneimmista ratsastajistamme, kun Eirin Losvikin hevonen on valitettavasti ollut loukkaantuneena. Joukkueiden tulevaisuus näyttää kuitenkin lupaavalta, Hassö pohtii.

Junioreiden ja nuorten henkilökohtainen mestaruus meni Tanskan Tobias Joergensenille hevosella Bon Cheval (-32.0). Hopeaa ratsasti Ruotsin Amanda Andersson Cocktail Imperialilla. Myös pronssi meni Tanskalle, kun Mette Rise Christianssen ratsasti Charisma de Visionilla (35.2) ennen Suomen Elmo Laihoa (-36.5).

Tanskan Astrid Vibe Skovgaard ja Shadow voittivat poniratsukoiden mestaruuden tuloksella -32.2 ennen hopealle palkittua Norjan Rikke Marie Anshus-Oesterbytä ja Springhilliä (-34.4). Pronssille ratsasti Ruotsin Ellen Skogström Aramiksella (-34.8).

Ponien joukkuekulta meni ansaitusti Norjan joukkueelle. Kolmatta vuotta Norjan maajoukkuetta valmentava suomalainen olympiaratsastaja ja huippuvalmentaja Piia Pantsu Jönsson oli aiheesta iloinen joukkueensa puolesta.

– Joukkueesta vain yksi jatkaa poniratsukoissa, muut siirtyvät junioreihin tämän kauden jälkeen. Minun tehtävänäni on yrittää motivoida ja innostaa jatkamaan. Tämä (voitto) kannustaa varmasti tyttöjä jatkamaan urheilun parissa, Pantsu totesi.

– Norja on Pantsun mukaan hyvässä kehitysvauhdissa. Meillä on ensimmäistä kertaa osallistuja MM-kilpailuissa Tryonissa. Norjalaisilla on hyvä ilmapiiri ja he ovat hyviä tekemään yhteistyötä myös eri urheilulajien välillä. Täälläkin on mukana ratsastajan isä, joka on aktiivinen maastohiihdon puolella. Minulle on ollut helppo tulla mukaan, Pantsu kertoo.

Rata sai kokeneelta valmentajalta ja ratsastajalta kiitosta.

– Maastorata oli hieno ja sitä oli modernisoitu. Vesiin laskeutumiset halutaan nykyisin loivemmiksi, pehmeämmiksi. Lars on tehnyt hyvää työtä. Ratsastajat pystyivät valitsemaan askelmääriä ja reittejä, tämä vie lajia eteenpäin, Pantsu arvioi.

Pantsun syksy jatkuu kiireisenä tästä eteenpäin. Vastikään Flyingessä opettajana aloittanut Pantsu on tiivisti kiinni kotipaikkakunnallaan Ruotsissa, mutta lähtee syyskuussa miehensä Fredrik Jönssonin tukijoukoissa esteratsastuksen MM-kilpailuihin Tryoniin.

– On ollut todella mielenkiintoista aloittaa työt Flyingessä. Opin kokoajan lisää ratsastuksesta myös itse, Pantsu kertoo hymyilen.

Viimeistä kauttaan poniratsukoissa kilpaileva Elmo Laiho oli lähellä henkilökohtaista mitalia. Laiho lähti esteradalle 5. sijalta ja paransi asemiaan sujuvalla maastokokeella neljänneksi. Tammelaan vastikään muuttanutta Laihoa valmentaa Sanna Siltakorpi ja Elmo Jankari. Pikku-Elmoksi kutsuttu Laiho ratsasti myös hevosellaan juniorijoukkueessa.